Spillesteder må vente på åbning og frygter at lukke: - Groft sagt, så styrtbløder vi

Nogle spillesteder kan lukke, siger Esben Marcher, der er chef for sekretariatet hos Dansk Live.

Spillesteder må første genåbne til august, og det er noget, der kan mærkes i pengepungen hos spillestederne. Foto: Betina Garcia/Ritzau Scanpix

Marts, april og maj måned er normalt højsæson for koncerter. Men forårsmånederne er ikke som de plejer - coronavirus har gjort de danske spillesteder tavse. 

Sang, musik og dans må således vente helt til august, hvor spillestederne får lov til at åbne, hvis altså smittespredningen er under kontrol.

Det blev regeringen og Folketingets partier enige om i denne uge. 

Læs også Tivoli havde håbet på tidligere åbning – mister over 100 millioner

I interesseorganisationen for festivaler og spillesteder, Dansk Live, oplyser sekretariatschef, Esben Marcher, at nogle spillesteder allerede har det økonomisk hårdt. Hvis spillestederne skal holde lukket langt ind i efteråret, bliver det endnu mere kritisk.

- Groft sagt, så styrtbløder vi, siger han. 

- Hvis det fortsætter længe, er der nogle spillesteder, som lukker. Det handler dybest set om, hvor mange penge stederne har i banken, eller hvor velvillig en bank de har, så de kan låne penge, siger han til TV 2 Lorry.

Læs også Få overblikket: Det er genåbnet i fase 2 og 3 - og det afventer genåbning

Flere spillesteder har modtaget hjælpepakker fra staten, der skal holde hånden under dem i krisen.

Esben Marcher fortæller dog, at der fortsat er uvished hos spillestederne, da de ikke ved, hvor lang tid de økonomiske hjælpepakker løber.

Spillestederne vil gerne åbne og lave koncerter, men ikke for enhver pris

Koncertoplevelsen er baseret på, at man er mange mennesker i et rum, og intensiteten er stor.

Det kan ikke lade sig gøre, hvis man skal have zoneinddelinger og to meter mellem hver gæst. Det er ikke realistisk at gennemføre koncerter på de præmisser, mener Esben Marcher.

Læs også Zoo må åbne i juni - men direktør "forstår simpelthen ikke hvorfor"

Han fortæller, at det er positivt, at spillestederne har en fornemmelse af, hvad der kan forventes over sommeren, men at der er brug for mere statslig hjælp.

- Vi håber bare på, man husker, at bare fordi man åbner igen, så er det ikke sikkert, at man kan drive sin forretning, som man plejer, siger han.

Interesseorganisationen Dansk Live har valgt at appellere til at indføre genstartspakker, der skal hjælpe, ikke bare spillesteder, men også kultur generelt, i gang igen efter krisen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik