Hospitaler advares om coronaskeptikere med kameraer: 'Bekymrende' siger formand

Mandag modtog hospitalerne en advarsel. Tirsdag var den allerede aktuel. Formanden for Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden kalder det bekymrende, at corona-skeptikere tropper op på hospitaler med kameraer.

På Hvidovre Hospital var man allerede advaret om, at det kunne ske, da to corona-skeptikere tirsdag aften gik ind på hospitalet med et kamera for at filme tomme hospitalsgange og senge.

På de sociale medier har der i månedsvis floreret videoer fra udenlandske hospitalsgange, filmet af personer, der ikke tror på, at covid-19 presser hospitalernes kapacitet.

quote Hvis det bliver værre, ja, så sætter vi sikkerheden op

Line Ervolder, formand for Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden

Og mandag advarede Sundhedsstyrelsen så de danske hospitaler og sygehuse om, at lignende scenarier kunne udspille sig i Danmark.

- Sundhedsstyrelsen har altid haft et tæt samarbejde med landets sygehuse. Selvfølgelig orienterer vi sygehusene, når vi hører om noget, som kan påvirke deres drift og sikkerhed – og patienternes sikkerhed, skriver Sundhedsstyrelsen til TV 2 Lorry.

Også på Rigshospitalet er de ansatte blevet advaret mod corona-skeptikere med kameraer. Det er sket i en intern mail, som TV 2 Lorry har set.

- Vi er selvfølgelig også opmærksomme på sagen og har orienteret internt for at sikre, at der ikke er nogen, der omgår de regler, der er, for at komme ind og ud af Rigshospitalet i denne tid, hvor vi skal beskytte hinanden mod smitte fra corona, lyder det fra Rigshospitalet.

I den interne mail fremgår det, at covid-skeptikere opfordrer hinanden til at gå ind på landets hospitaler og filme.

Der er desuden vedlagt et nummer til hospitalets vagt, samt en opfordring til at give denne et kald, hvis hospitalets ansatte opdager, at uvedkommende går rundt på hospitalet og filmer.

Det er ikke ulovligt at gå ind på et hospital uden umiddelbart formål, men i øjeblikket opfordrer landets hospitaler til, at der er så få mennesker på hospitalsgangene som muligt af hensyn til smitterisiko.

Bekymrende tendens, mener formand

At en sådan advarsel til landets hospitaler og sygehuse allerede har vist sig at være aktuel har givet årsag til bekymring hos Line Ervolder (K), der er formand for Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, og som selv arbejder på Rigshospitalet:

- Jeg er både ked af det og ærgerlig som politiker, men også som sygeplejerske, der passer corona-patienter, over, at de her mennesker er med til at sætte skepsis ind i befolkningen, siger hun til TV2 Lorry.

Hvidovre Hospitals direktør kommenterer her på videoen, der blev optaget på hospitalet.

- Jeg tager deres skepsis alvorligt, men jeg håber, de vil lytte til de oplevelser, tal og fakta, vi har, overvinde frygten og skepsissen, og ikke være med til at sprede propaganda, for det skader samfundet.

De to corona-skeptikere, der tirsdag gik rundt på Hvidovre Hospital, filmede ved et uheld ambulatoriet på Hvidovre Hospital og ikke en afdeling med covid-19 patienter.

De mente, alligevel at videomaterialet dokumenterede, at myndighederne lyver om hospitalernes kapacitet i forbindelse med covid-19 patienter.

Derfor lagde de videoen ud i en Facebook-gruppe dedikeret til corona-skeptikere med over 2.000 medlemmer, hvorfra den flittigt er blevet delt.

quote Det virker jo absurd, at man stiller spørgsmålstegn ved, om vi har de indlagte, vi siger, vi har. Selvfølgelig har vi det

Line Ervolder, formand for Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden

Det er et problem i sig selv, mener Line Ervolder, og det er generelt bekymrende, at så mange i dag ikke tror på myndighedernes oplysninger om coronavirus:

- Det er en bekymrende tendens, der er til, at man stiller spørgsmålstegn ved, om de anbefalinger, myndighederne kommer med, er korrekte, og det er bekymrende, at man tager sagen i egen hånd. Det er vores ret at debattere alt det, man vil. Men at trænge ind steder, man ikke har noget at gøre, det tager jeg kraftig afstand fra.

- Det virker jo absurd, at man stiller spørgsmålstegn ved, om vi har de indlagte, vi siger, vi har. Selvfølgelig har vi det, siger hun.

Formanden afviser ikke, at det kan blive nødvendigt at sætte sikkerhedsniveauet op på hospitalerne, hvis flere skulle gå hen og få samme idé som de to mænd på Hvidovre Hospital:

- Hvis det bliver værre, ja, så sætter vi sikkerheden op. Vi kommer aldrig til at gå på kompromis med hverken personale eller patientsikkerhed, så ja, det skal man vide, når man er indlagt og arbejder på regionens sygehuse. Det kan man være helt tryg ved.

"Selvfølgelig løber vi ikke rundt"

Til TV 2 Lorry forklarer den mand, der filmede på Hvidovre Hospital og efterfølgende delte den på sociale medier, at han havde misforstået pressemøderne.

Han forklarede, at han troede, at når myndighederne eksempelvis siger, at der bliver løbet stærkt på hospitalerne, så mener de det meget bogstaveligt, hvorfor han også mente, at en tom hospitalsgang fuld af tomme senge er en afsløring af myndighedernes påstående løgne.

Og det får Line Ervolder til at overveje, om formidlingen af covid-19 fra myndighedernes side nu også sidder lige i øjet.

- Selvfølgelig løber vi ikke rundt. Vi arbejder professionelt stærkt, og vi har mange indlæggelser, vi skal håndtere, men det foregår kontrolleret. Arbejdsbyrden er bare blevet forøget, efter vi er begyndt at få flere corona-patienter, siger hun og fortsætter:

- Vi skal nok som myndighed være mere opmærksomme på, hvordan vi bruger sproget. Det vil jeg gerne være med til at se på, hvis det kan give folk mere tryghed og vished, så er det det, vi skal.

Ingen andre hospitaler i regionen har meldt om episoder lig den, der fandt sted på Hvidovre Hospital.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik