Kommune trækker efterlysning af frivillige sygeplejersker tilbage efter shitstorm

Hvad der startede som et tilbud fra et par pensionerede sygeplejersker til Hvidovre Kommune, er endt ud i en massiv shitstorm.

Byger af kritiske kommentarer er væltet ned over Hvidovre Kommune efter en efterlysning, eller et jobopslag om man vil, på kommunens facebookside.

I opslaget lød det, at kommunen havde brug for pensionerede sygeplejersker, der frivilligt og ulønnet ville observere vaccinerede personer i 20 minutter efter, at den kommende vaccine mod covid-19 var givet.

quote Nogen med hjertet på rette sted tilbød deres hjælp, men så blev det en shitstorm og en diskussion om frivilligt arbejde og løn eller ikke-løn

Helle Adelborg (S), borgmester i Hvidovre Kommune

Opslaget lød.

Vi skriver det i datid, for der gik ikke mange minutter fra opslagets udgivelse, før den første kritiker strøg til tasterne og udtrykte forargelse over, at Hvidovre Kommune efterlyste gratis arbejdskraft fra den faggruppe, der i forvejen har stået i frontlinjen under coronakrisen.

- Som sygeplejerske gør det mig vred og ked af det, at jeg er bosat i en kommune, som er så fræk at bede sygeplejersker om at arbejde frivilligt og ulønnet, lyder det fra en.

- Som om de stakkels sygeplejersker ikke er blevet kørt nok ned i denne tid, så vil I også have, de skal arbejde gratis i et job, som I mener kun en sygeplejerske kan udføre. Det ansvar, der følger med, skal klart lønnes, lyder det fra anden.

Og kommentarerne, kombineret med en opringning fra Dansk Sygeplejeråd, som vi vender tilbage til, fik Hvidovre Kommune til selv at erklære opslaget for en “OMMER” og trække efterlysningen tilbage:

- Af flere grunde må vi sige, den er en ommer. Det var ikke, fordi vi ville have gratis arbejdskraft. Der var slet ingen ond mening i det. Alle skal selvfølgelig have løn for det arbejde, man gør, og det ansvar, man har, siger Helle Adelborg (S), borgmester i Hvidovre Kommune, til TV 2 Lorry.

Dropper frivillig arbejdskraft

Det hele startede egentlig som en sød tanke, lyder det fra borgmesteren.

Hvidovre Kommune havde nemlig modtaget flere henvendelser fra pensionerede sygeplejersker, der gerne ville give en gratis og helt frivillig hånd med:

- Vi tænkte, at det var en sød tanke, og det var ganske enkelt sådan, det opstod. At nogen med hjertet på rette sted tilbød deres hjælp, men så blev det en shitstorm og en diskussion om frivilligt arbejde og løn eller ikke-løn, siger Helle Adelborg:

- Det kan godt være, det kun er 300 kommentarer, men jeg bliver jo berørt, når nogen kritiserer kommunen, og vi vil jo gerne gøre det godt, og jeg vil ikke gøre nogen oprørte.

- Som jeg har det lige nu, så dropper vi det, og så må vi klare det med det personale, vi har, siger Helle Adelborg, borgmester i Hvidovre Kommune efter shitstormen.
- Som jeg har det lige nu, så dropper vi det, og så må vi klare det med det personale, vi har, siger Helle Adelborg, borgmester i Hvidovre Kommune efter shitstormen.
Foto: Søren Bidstrup - Ritzau Scanpix

Helle Adelborg svarer nej til TV 2 Lorrys spørgsmål om, hvorvidt efterlysningen skulle forstås som, at Hvidovre Kommune ikke har ressourcer til at klare de kommende vaccinationer.

Ligeledes svarer borgmesteren nej til spørgsmålet: Har Hvidovre Kommune et problem med at lønne deres ansatte?

quote Man skal lønne sygeplejerskerne, som tager det her arbejde, det har de fortjent

Harun Demirtas, næstformand i Hovedstaden hos Dansk Sygeplejeråd

- Der ligger intet i, at Hvidovre Kommune ikke vil lønne vores personale. De gør et kæmpe stykke arbejde. Jeg kunne ikke drømme om ikke at ville lønne dem, men jeg kan ikke gøre andet, end blive glad for det, når nogen vil melde sig frivilligt, siger Helle Adelborg.

Og med tilbagetrækningen af efterlysningen, trækker Helle Adelborg også ønsket om frivillig arbejdskraft tilbage:

- Som jeg har det lige nu, så dropper vi det, og så må vi klare det med det personale, vi har.

Frivillige kan udgøre risiko for patienterne

Den beslutning glæder Dansk Sygeplejeråd, som kontaktede Hvidovre Kommune og Helle Adelborg, så snart de fik nys om kommunens efterlysning.

- Vi (borgmesteren og DSR red.) blev meget hurtigt enige om, at det var et meget uheldigt opslag. Jeg er rigtig glad for, at de trækker i land. Det er super fint, at de lægger sig fladt ned og siger: ‘Det var et no-go,’ siger næstformand i Hovedstaden hos Dansk Sygeplejeråd, Harun Demirtas til TV 2 Lorry.

Hos Dansk Sygeplejeråd er man principielt imod gratis arbejdskraft, forklarer Harun Demirtas, og det gælder også i dette tilfælde, hvor pensionerede sygeplejersker ellers selv havde tilbudt at arbejde frivilligt for Hvidovre Kommune.

- Jeg er imod, at bruge sygeplejerskernes arbejdskraft til at kæmpe mod corona og samtidig ikke anerkende dem. Man skal lønne sygeplejerskerne, som tager det her arbejde, det har de fortjent, siger han.

Men der er også et andet perspektiv i Dansk Sygeplejeråds kritik.

I opslaget fra Hvidovre Kommune var det specifikt pensionerede sygeplejersker, man søgte, og det, mener Harun Demirtas, kan udgøre en risiko for patienterne:

- Hvis den pensionerede sygeplejerske ikke har fulgt med i retningslinjerne i forhold til vaccinationer og ikke ved, hvad man skal gøre, og hvor man henter medicin, hvis en borger udvikler anafylaktisk chok, fordi man ikke kender rammerne på arbejdspladsen, kan det også gå ud over patientsikkerheden, siger han.

Hvidovre Kommunes efterlysning ligger fortsat på deres facebookside, men øverst i opslaget har de indsat en opdatering:

- INDRØMMET: DET ER EN OMMER. Kære alle, med alle jeres kommentarer og input til dette opslag, kan vi godt se, at der er brug for, at vi tænker løsningen om igen. Frivillighed er godt – men ikke i alle sammenhænge. Vi beklager.


_

_


Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

Corona forside

Her er dagens coronatal

Håndsprit hænder

SSI varsler smittestigning, men hvor klar er vi egentligt?

Respirator

Lige nu er der nul indlagte i respirator - men tallet vil stige, siger overlæge

20210126-163651-L-1920x1215we

Sommerferien er slut for mange: Bringer coronasmitten op


Hvidovre


Forsiden lige nu

Se flere