Færre lægebesøg bekymrer: ”Brug lægen som normalt”

Siden coronavirussens udbrud i Danmark er antallet af lægebesøg og lægehenvisninger faldet. Det er bekymrende, lyder det fra både praktiserende læger og Region Hovedstaden. De opfordrer nu syge til at kontakte lægen.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Ja, det er sikkert at kontakte lægen, og nej du forstyrrer ikke.

Sådan lyder den kontante udmelding fra Praktiserende Læger i Region Hovedstaden, PLO, og Region Hovedstaden.

Efter et fald i antallet af lægebesøg og færre henvisninger opfordrer de nu folk med andre problemer end corona til at kontakte lægen.

Læs også 39-årig med corona-symptomer: Som at blive kvalt indefra

- Det handler om liv. Jeg frygter, at der kan gå mennesker rundt med alvorlige symptomer, som ikke går til lægen, fordi de er bekymrede for at blive smittet med COVID-10. Men jeg vil gerne opfordre til, at man ikke går derhjemme og ser tiden an. Har man symptomer på sygdom, som er bekymrende, skal man altid kontakte sin læge, lyder det regionsrådsformand Sophie Hæstorp.

Antallet af lægebesøg faldet med 40 procent

Patienter, der er syge med andet end corona har måske taget Mette Frederiksens budskab ”bliv hjemme” lidt for seriøst.

For ifølge Praktiserende Læger i Region Hovedstaden, opsøger 40 procent færre end normalt egen læge.

Og det er altså ikke fordi, der er færre syge, lyder det fra Karin Zimmer, der er formand for Praktiserende Læger og Region Hovedstaden.

Læs også Datters rørende brev til corona-ramt far i respirator: ”Du kan klare den forbandede virus"

- Jeg tror, det skyldes flere faktorer. Det mest oplagte er, at patienterne ikke vil forstyrre. Det andet er en bekymring for at blive smittet, siger Karin Zimmer til TV 2 Lorry.

Færre henviste kræft- og hjertepatienter

Det lave antal lægebesøg kan også ses på hospitalsafdelingerne. Her ses en nedgang i antallet af henvisninger fra praktiserende læger.

Blandt andet er antallet af personer, der er henvist til udredning for hjertesygdomme reduceret markant. I uge 6 og 10 blev omkring 400 personer henvist, men det tal er halveret i uge 12 og 13. 

Også antallet af personer henvist til kræftpakker er faldet væsentligt. En sammenligning med marts måned sidste år viser, at der i år er 271 færre henvisninger.

Og det kan have alvorlige konsekvenser, mener Karin Zimmer.

Læs også Erwin og Anne gik glip af diamantbryllup. Nu står han alene og vinker foran plejehjemmet

- Konsekvensen kan være, at man kommer for sent i gang med den nødvendige behandling af alvorlige sygdomme. 

Derfor er opfordringen klar:

- Hvis man går med symptomer, der er bekymrende, så ring til lægen, og så finder lægen ud af, hvad der skal ske.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik