DSB indsætter vagter på stationer

29 udvalgte togstationer vil dagligt få besøg af vagter. Det sker som led i regeringens tryghedspakke.

Fremover bliver det muligt at møde vagter og mere videoovervågning på DSB’s S-togsstationer.

Det sker efter et politisk flertal på Christiansborg har besluttet, at DSB må hyre et privat vagtselskab til at patruljere på S-togsstationer.

Ifølge Justitsminister Mattias Tesfaye skal det nemlig være trygt at benytte S-toget. Det fortæller han til TV 2 Lorry. 

- De facto har hver fjerde følt sig utryg det seneste halve år. Flere kvinder end mænd, og flere om aftenen end om dagen. Sådan skal det ikke være, siger Mattias Tesfaye og fortsætter: 

- Man skal trygt kunne benytte sig af S-toget og komme hjem, og man skal trygt kunne sige til sine børn, at de skal kunne benytte sig af S-toget på vej hjem fra byen, siger Mattias Tesfaye.

Indtil i dag har det været politiets opgave at sørge for, at folk føler sig trygge på S-togsstationerne. Du (Mattias Tesfaye, red.) er den øverste chef for politiet. Er det så ikke en falliterklæring at sige, at politiet ikke kan stå for, at folk skal føle sig sikre, og at I nu overlader opgaven til private vagter?

- Politiet skal nok komme, hvis der er ballade. Det, vi har brug for, er folk, der går uniformeret rundt på stationerne og folk, der kigger på videoovervågningskameraer live i reel tid, så vi kan gribe ind, inden de store problemer opstår. 

Kunne politiet ikke stå for den opgave?

- Det er ikke et "enten eller". Det er et "både og". Nu giver vi DSB mulighed for at hyre nogle vagter, som kan sættes ind på de stationer, hvor vi kan se, der er utryghed. De vil så kunne blive flyttet rundt, siger Mattias Tesfaye og fortsætter: 

- Jeg tror, det kommer til at være med til at øge trygheden, og det er klart, hvis der så er folk, der skal anholdes, så er det ikke de private vagter, så kommer politiet selvfølgelig, siger Mattias Tesfaye.

Opgradering af overvågning

Ifølge DSB's underdirektør, Lars Gøtke, bliver der indsat vagter på udvalgte stationer fra 1. august.

- Vi hyrer 30 vagter ind, som kommer til at rundere på stationerne. De kommer ikke til at have en fast rute, de kører på. Vi runderer på flest mulige stationer inden for en given turnusordning, siger Lars Gøtke til TV 2 Lorry. 

Hvordan vil I så vurdere, hvor vagterne skal være henne?

- Det bliver en vurdering, som vi kommer til at tage. Vi kommer også til at bruge vores overvågningscenter til at hjælpe os med til at kunne se, hvor vi er til stede, siger Lars Gøtke. 

DSB opgraderer også 750 af sine kameraer på cirka 50 S-togsstationer.

- De (nye overvågningskamera, red.) kan det væsentlige, at vi kan følge med aktivt eller live på stationerne. Det kan vi ikke i dag, siger Lars Gøtke og fortsætter: 

- Det vil sige, at det vi kan følge med live gør også, at vi kan agere helt anderledes fra vores overvågningscentral. Vi kan styre vagterne hen, der hvor vi gerne vil have, eller vi kan gøre nogle andre indsatser, siger Lars Gøtke.

"Der kan godt være nogle skumle typer"

Det bliver i begyndelsen primært på stationerne på strækningerne fra Københavns Hovedbanegård og til Høje Taastrup, Køge og Hellerup, at vagterne bliver indsat, og det glæder flere S-togspassagerer, som TV 2 Lorry har mødt på Glostrup Station.

(Artiklen fortsætter under billedet).

Togpassager Carolona Sepulveda synes det er en god idé, at der bliver indsatvagter.
Togpassager Carolona Sepulveda synes det er en god idé, at der bliver indsatvagter.
Foto: Jan Christiansen - TV 2 Lorry

- Jeg synes, at stationerne er et trygt sted om dagen. Jeg går her med mit barn og min familie, men om natten føler jeg mig ikke så tryg, siger Carolina Sepulveda og fortsætter:

- I går var jeg her (på Glostrup Station, red.) klokken 24, og der følte jeg, at det godt kunne være mere trygt.

Carolina Sepulveda synes, at det er en god idé, at der bliver indsat vagter om natten, og det samme synes S-togspassager Rigmor Carl også:

- Der kan godt være nogle skumle typer. Jeg synes tit, der er mørkt mange steder. Der er ikke så meget liv, siger Rigmor Carl.

Hvad synes du om, at der bliver indsat vagter på stationerne?

- Det, synes jeg, er en god idé, især de steder hvor der er problemer, men også generelt, siger passager Rigmor Carl.

Skepsis for vagter

Der er dog andre S-togspassagerer, der er mere skeptiske overfor forslaget om vagter, på trods af at stationerne kan virke utrygge.

- Umiddelbart synes jeg, at det er okay med trygheden på stationerne, men de stationer, hvor der ikke er så mange mennesker, synes jeg godt det kan være lidt utrygt om aftenen, siger passager Amalie Guldfeldt og fortsætter:

- Vagter, synes jeg, er lidt i overkanten, men jeg kan godt forstå, at man gerne vil have videoovervågning i tilfælde af, at der sker noget.

Vil du føle dig mere tryg, hvis du vidste, der var videoovervågning?

- Ja, det tror jeg. Umiddelbart ja, siger Amalie Guldfeldt. 

Samme skepsis kommer også fra Pia Bach, der også benytter S-toget.

- Vagter signalerer måske også, at der er noget utrygt ved at være her (Glostrup Station, red.), siger S-togsbruger Pia Bach og fortsætter:

- For mig selv har jeg det fint nok med trygheden på stationerne. Jeg føler mig okay tryg ved stationen her, og jeg kan sagtens se, at det ikke vil være rart at komme ned gennem den her tunnel, vi har i Glostrup, og det skal der gøres noget ved, siger Pia Bach.

TV 2 Lorry talte fredag med DSB, justitsminister Mattias Tesfaye og flere passagerer om det nye tiltag. Det kan du se i indslaget nedenfor.

Direkte fra Glostrup Station, der i dag fik besøg af justitsministeren



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik