DI: Der skal flere kvinder på de tekniske uddannelser

På flere tekniske uddannelser er mindre end ti procent kvinder. Ifølge DI vil det gavne virksomhederne med flere kvinder på erhvervsskolerne.

Alt for få kvinder vælger en teknisk uddannelse på en erhvervsskole.

Sådan lyder det fra Dansk Industri her på Kvindernes Internationale Kampdag den 8.marts.

Ifølge DI Hovedstadens næstformand, Kenneth Aaby Sachse, vil det styrke de danske virksomheder, hvis der kommer flere kvinder i de tekniske fag, hvor der traditionelt er mange mænd.

- Det handler om at skabe en social balance og få input fra så mange forskellige sider som muligt. Ingen skal vælges til noget kun på grund af deres køn, de skal vælges på grund af deres kompetencer.

- Men vi fungerer bedre som gruppe og får et bedre sammenhold, når vi får mere mangfoldige arbejdspladser. Derfor vil det det gavne os, hvis vi kan få flere kvinder til, siger han til TV 2 Lorry. 

Tallene taler deres tydelige sprog. På en række af de tekniske uddannelser er en meget lille andel af dem, der bliver optaget, kvinder:

Antal optagede på en række erhvervsuddannelser fordelt på køn 2018:

Ifølge Kenneth Aaby Sachse kan den lave andel af kvinder betyde, at virksomhederne går glip af en mulighed for at få udfordret deres vanetænkning, når de løser de opgaver, de står med.

- Vi mister noget kreativitet. Det handler om at tænke problemløsningen igennem på flere forskellige måder. Jo flere forskellige perspektiver man kan få på at løse opgaverne på den bedste måde, jo bedre. Pigerne ser lidt anderledes på tingene, og det har vi brug for, siger han.

Ifølge Fabrikschef Claus Nielsen hos MAN Energy Solutions - i midten af billedet - er kvinder som Mette Foldager med til at løfte helheden i virksomheden, hvor der er mange mænd.
Ifølge Fabrikschef Claus Nielsen hos MAN Energy Solutions - i midten af billedet - er kvinder som Mette Foldager med til at løfte helheden i virksomheden, hvor der er mange mænd.
Foto: Anna Clara Ingemann - TV 2 Lorry

Virksomheden MAN Energy Soltutions i Sydhavnen producerer dele til totaktsmotorer til skibe.

En af de kvindelige industriteknikere, Mette Foldager, har netop vundet prisen som årets lærling. Ifølge fabrikschef Claus Nielsen er hun et godt eksempel på, hvordan en kvinde kan løfte hele arbejdspladsen. 

- Hun har selvfølgelig et stærkt fundament i, at hun er fagligt dygtig og får respekt på grund af det. Men hun er også menneskeligt dygtig. Hun ser sine kolleger og får en respekt på grund af det, ved simpelthen at være til stede, siger Claus Nielsen.

Mette Folder modtager prisen som
Mette Folder modtager prisen som
Foto: Anna Clara Ingemann - TV 2 Lorry

Hos MAN Energy Solutions gør de meget for at sikre, at der er mangfoldighed i arbejdsstyrken.

- Vi vil have både mænd og kvinder, fordi det bidrager meget til helheden. Det betyder meget for den måde, vi er sammen på menneskeligt, men det betyder også meget for, hvordan vi kan udvikle vores arbejdsplads og vores produkter. Mænd og kvinder ser tingene forskelligt, og det har vi brug for, siger fabrikschef Claus Nielsen.

Flere unge skal vælge et håndværksfag

I hovedstadsområdet er søgningen til erhvervsskolerne, hvor de tekniske fag typisk hører til, generelt langt under landsgennemsnittet.

Regeringen har sat et mål om, at 25 procent af alle unge skal vælge en erhvervsuddannelse i 2020, men i enkelte kommuner i hovedstadsområdet er andelen helt nede på 4 procent.

I faktaboksen herunder kan du se, hvordan det ser ud i din kommune:

Andelen af elever fra 9. og 10. klasser, der tilmeldte sig en erhvervsuddannelse i 2018:

Dansk Industri så gerne, at kommunerne og skolerne i hovedstadsområdet gjorde mere for at få de unge til at vælge erhvervsuddannelserne.

Ifølge en statistik fra Dansk Arbejdsgiverforening er der gode muligheder for beskæftigelse og god løn, for dem der søger ind på de tekniske uddannelser.

92,7 procent af ansøgerne får en praktiskplads og startlønnen for en nyuddannet er 26.000-29.000 kroner.

Kenneth Aaby Sachse mener også, at forældrene skal gøre mere for at få de unge til at vælge erhvervsskolevejen.

- Mange forældre råder deres børn til at tage en gymnasieuddannelse, fordi det er det sikre. Men jeg tror faktisk, det er forkert. Hvis man ser på indtjeningen på et livsforløb, så er der faktisk ganske god indtjening på de tekniske uddannelser. De kommer hurtigere ud at tjene penge, og så tjener de i øvrigt ganske godt, også senere i deres arbejdsforløb, siger han.

Han er selv direktør i virksomheden Foss i Hillerød. Foss producerer analyseinstrumenter til landbrugs- og fødevareindustrien og til den kemiske- og farmaceutiske industri. Her gør de meget for at sikre, at der er en fornuftig balance imellem kønnene blandt medarbejderne.

-  Vi gør selv en hel del for at få kvinder ind på alle niveauer i vores virksomhed i de tekniske afdelinger, i bestyrelsen og i ledelsen. Det gør vi, fordi det skaber den bedste helhed, siger Kenneth Aaby Sachse til TV 2 Lorry.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Erhverv

Maddrengen roerer

play13-årig elsker at lave mad: Nu har han skabt sit eget fritidsjob

Postbyen

playMegaprojekt skrider frem: Her skal Københavns næste højhuse bygges

elløbehjul

Ny lov: Hjelm-pligt på el-løbehjul

PR-foto

Mistanke om menneskehandel i forbindelse med byggeri af luksusboliger i Nordsjælland

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere