Danske Beredskaber: Sådan laver du et sikkert sankthansbål

Brandmændene er hvert år på overarbejde under sankthans. Derfor opfordrer Danske Beredskaber til, at læser op på, hvordan man laver et sikkert bål.

Sankthans er for de fleste en hyggelig aften fyldt med fællessang, godt humør og et knitrende bål. Men for de danske beredskaber er sankthansaften en travl højtid, fordi de hvert år må sande, at der ikke er styr på brandsikkerheden.

Derfor opfordrer Danske Beredskaber til, at man tager sine forholdsregler, så man ikke futter andet end heksen af, skriver de i en pressemeddelelse.

Størstedelen af sankthansbålet bør eksempelvis altid bestå af tørt, rent træ.

- Tørt træ giver det bedste bål. Det er let at antænde, nemt at holde i live og har en høj brændværdi, som gør, at bålet brænder længe. Når man bygger bålet op af primært kraftige grene, er det ligeledes med til at sikre et stabilt bål, som ikke vælter under afbrænding, siger Daniel Weinreich, der er afdelingsleder hos Vestsjællands Brandvæsen.

Ifølge Redningsberedskabets Statistikbank rykkede de danske beredskaber ud 84 gange mellem den 23. juni klokken 18.00 og den 24. juni klokken 06.00 i 2018. På en normal aften og nat rykker beredskaberne i gennemsnit ud 25 gange.

Her ses reglerne om sikkerhedsafstand på et billede.
Her ses reglerne om sikkerhedsafstand på et billede.
Foto: Hovedstadens Beredskab

Bålet skal være af rent træ

Mange ser sankthansbålet som en oplagt mulighed for at få luget ud derhjemme. Men at bruge materiale som skummadrasser og byggematerialer er en dårlig idé, påpeger Daniel Weinreich.

- Det er vigtigt, at man kun afbrænder rent træ. Trykimprægneret træ og andet overfladebehandlet træ kan give voldsomme røg- og lugtgener, som gør det ubehageligt at opholde sig omkring bålet, forklarer han.

Undgå brug af optændingsvæsker

Ifølge Daniel Weinreich, er det vigtigt, at man ikke tænder op med, hvad som helst. Han anbefaler en ukrudtsbrænder eller en fakkel i stedet for optændingsvæsker.  

- Når folk kommer til skade til sankthans, er det oftest i forbindelse med optændingen af bålet. Man vil så gerne have gang i bålet, og hvis det er lidt svært at tænde, tyer man måske til optændingsvæsker. Men problemet er, at man risikerer, der sker en eksplosion, når man tænder bålet, fordi væsker som eksempelvis benzin afgiver brændbare dampe. Det kan gå rigtig galt og være direkte livsfarligt.”

Vær i øvrigt opmærksom på, ikke at placere bålet for tæt på for eksempel marker, bygninger og andet let antændeligt materiale.

Og når sidste vers af midsommervisen er sunget og sankthansaften er ved at nå sin ende, er det vigtigt, at man sikrer sig, at bålet er slukket.

Tips til et brandsikkert bål - kort fortalt:

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

Verdens største vikingeskib bliver sat op på Nationalmuseet

playVerdens længste vikingeskib er tilbage efter togt

franciskarosekilde

playKøbenhavns Kommune vil skrue ned for nattelivet med færre bevillinger efter midnat

Køge Kyst_Foto_Michael Levin 2020 (1)

Skal din kommune have årets arkitekturborgmester?

Cirkrusrevyen 2021 første prøvedag

playMasser af smil og latter: Cirkusrevyen holdt første prøvedag

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere