Dyrenes Beskyttelse: Pas på dyrene i sankthansbålet!

På søndag bliver mange sankthansbål tændt, så vi kan sende heksen til Bloksbjerg. Men er vi ikke opmærksomme, risikerer vi at sende andet end heksen til "himmels”, advarer biolog.

På søndag er det sankthansaften, og traditionen tro vil mange af os samles for at synge med på Midsommervisen og ikke mindst se heksen blive sendt til Bloksbjerg. Men alt imens danskerne hygger sig og bålet tændes er mange udvidende om, at det ikke kun er heksen, der bliver fanget i flammehavet.

Det store sankthansbål er nemlig et oplagt skjulested for mange smådyr såsom mus, pindsvin og fugle, der bruger bålet som skjulested for rovdyr og til at bygge rede i. Og dyrene når typisk ikke at flygte fra flammerne, skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

- Dyrene er eksperter i at gemme sig, så man kan nemt overse dem. Hvis der er dyreunger, kan de sandsynligvis slet ikke flytte sig, fordi de stadig er for små, så derfor er det svært for dem at flytte sig, også selv om man rusker i bunken, siger Michael Carlsen, der er biolog hos Dyrenes Beskyttelse i pressemeddelelsen.

Flyt og genopbyg bålet

Ifølge Dyrenes Beskyttelse er det derfor ikke nok kun at tjekke bålet for dyr før optænding. I stedet opfordrer dyrevældfærdsorganisationen til, at man både flytter og genopbygger sankthansbålet kort før festlighederne går i gang.

En opgave, der umiddelbart kan virke uoverskuelige lige før festen. Men det er en nødvendighed, hvis man vil sikre sig imod, at små dyr bliver ædt af flammerne, fortæller Michael Carlsen.  

- Hvis brændematerialet allerede er samlet, burde det være en overkommelig opgave at flytte bålet. Det skal helst gøres så tæt på optænding som muligt, og allertidligst dagen før. Formålet er jo, at færrest dyr kommer i fare, siger han.

Hvorfor fejrer vi sankthans?

- Sankthans er ikke kun en folkefest med bål og brand, men også en gammel kirkelig tradition til minde om Johannes Døberen, Jesu fætter, som anslås at være kommet til verden et halvt år før Jesus. 

 

Sankthans er det fordanskede helgennavn for Johannes Døberen, hvis fødselsdag man har fastsat til den 24. juni. I nordisk tradition fejres højtider ofte aftenen før helligdagen, og derfor fejres sankthansaften den 23. juni, ligesom juleaften holdes dagen før juledag. 

 

Kilde: Kristendom.dk


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik