Dyrenes Beskyttelse: Pas på dyrene i sankthansbålet!

På søndag bliver mange sankthansbål tændt, så vi kan sende heksen til Bloksbjerg. Men er vi ikke opmærksomme, risikerer vi at sende andet end heksen til "himmels”, advarer biolog.

På søndag er det sankthansaften, og traditionen tro vil mange af os samles for at synge med på Midsommervisen og ikke mindst se heksen blive sendt til Bloksbjerg. Men alt imens danskerne hygger sig og bålet tændes er mange udvidende om, at det ikke kun er heksen, der bliver fanget i flammehavet.

Det store sankthansbål er nemlig et oplagt skjulested for mange smådyr såsom mus, pindsvin og fugle, der bruger bålet som skjulested for rovdyr og til at bygge rede i. Og dyrene når typisk ikke at flygte fra flammerne, skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

- Dyrene er eksperter i at gemme sig, så man kan nemt overse dem. Hvis der er dyreunger, kan de sandsynligvis slet ikke flytte sig, fordi de stadig er for små, så derfor er det svært for dem at flytte sig, også selv om man rusker i bunken, siger Michael Carlsen, der er biolog hos Dyrenes Beskyttelse i pressemeddelelsen.

Flyt og genopbyg bålet

Ifølge Dyrenes Beskyttelse er det derfor ikke nok kun at tjekke bålet for dyr før optænding. I stedet opfordrer dyrevældfærdsorganisationen til, at man både flytter og genopbygger sankthansbålet kort før festlighederne går i gang.

En opgave, der umiddelbart kan virke uoverskuelige lige før festen. Men det er en nødvendighed, hvis man vil sikre sig imod, at små dyr bliver ædt af flammerne, fortæller Michael Carlsen.  

- Hvis brændematerialet allerede er samlet, burde det være en overkommelig opgave at flytte bålet. Det skal helst gøres så tæt på optænding som muligt, og allertidligst dagen før. Formålet er jo, at færrest dyr kommer i fare, siger han.

Hvorfor fejrer vi sankthans?

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

genforening galvmaleri

Kulturorganisation vil lave gavlmaleri i København gratis - men mangler en husgavl

20_percent

playOplev i weekenden: Plant foråret frem

Roskilde Festival Foto Maria Albrechtsen MortensenRitzau Scanpix

Sommeren for festivalerne er usikker – Roskilde forventer 'mellem 20 og 25 procent aflysninger'

Greve Svømmehal

Vestegnen får ny svømmehal til 130 millioner kroner

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere