Arbejdstilsynet skruer op for besøg på byggepladser efter corona-dvale

Opråb om usikre forhold på byggepladser og bekymring for smitte blandt udenlandsk arbejdskraft får nu Arbejdstilsynet til at øge kontrollen.

Ved Carlsbergbyen i København hænger kranerne side om side og 100-meter høje bygninger tårner sig op. 

Her har corona-virussen ikke stoppet byggearbejdet, og entreprenøren bag et af tårnene, Per Aarsleff, har derfor haft travlt med at finde løsninger og foranstaltninger, der skal mindske smittespredning af covid-19.

- Vi har sat skilte op og besluttet, at adgangsvejen til byggepladsen er ensrettet, så vi ikke skal møde hinanden på turen op fra og ned til pladsen, siger projektdirektør hos Per Aarsleff, Martin Waldstrøm, om et af de initiativer, der er iværksat på byggepladsen.

Andre tiltag, der er kommet løbende under corona-krisen, er forskudte spisepauser, portionsanrettede madordninger og ekstra håndsprit ved toiletterne.

Opråb om usikre forhold på byggepladser og bekymring for smitte blandt udenlandsk arbejdskraft får nu Arbejdstilsynet til at øge kontrollen.

Udover det faktum at det betyder, at byggepladsen kan overholde myndighedernes retningslinjer, så er det er alt sammen også med til at gøre medarbejderne mere trygge, når de arbejder.

- I starten var jeg lidt i tvivl, fordi vi er så mange på en byggeplads, og vi arbejder tæt sammen, men jeg synes, det fungerer udmærket, fordi folk har forstået budskabet og tager det alvorligt, siger Mohamed El Barkani, der er bygningskonstruktør og arbejdsmiljørepræsentant hos Per Arsleff. 

Flere tilsyn

Arbejdstilsynet fandt ingen anledning til påbud, da man besøgte byggepladsen i forrige uge.

I starten af corona-krisen førte Arbejdstilsynet kun tilsyn ved alvorlig ulykker og klager, men siden den 14. april har Arbejdstilsynet skruet op for indsatsen med målrettede tilsyn særligt på byggepladser.

- Der tager vi en drøftelse med alle byggepladser om, hvad de kan gøre for at forebygge coronasmitte. Er der nogle særlige forhold, hvor der ikke er gjort tiltrækkeligt, kan vi reagere med et strakspåbud, siger tilsynschef hos Arbejdstilsynet Charlotte Juhl. 

Alle medarbejdere skal gå på hver sin side af rækværket, hvis de bevæger sig i hver sin retning.
Alle medarbejdere skal gå på hver sin side af rækværket, hvis de bevæger sig i hver sin retning.
Foto: Leif Danielsen - TV 2 Lorry

Tvungen isolation

Det øgede antal af tilsyn er et af syv initiativer, som regeringen nu har indført for at få styr på arbejdsmiljø og mindske smittefare fra vandrende arbejdstagere.

Intiativerne kommer blandt andet efter branchesammenslutningen Bygge-, Anlægs- og Trækartellet (BAT) har råbt op om usikre forhold på byggepladser og bekymring for smitte blandt udenlandsk arbejdskraft.

- Vores kollegaer blive utrygge, når de ser, at nogen kommer fra hjemlande i Østeuropa og andre steder og træder direkte ud på byggepladserne, siger formand for arbejdsudvalget i BAT-Kartellet, Søren Schytte. 

Derudover er det nu muligt at kræve 14-dages selvisolation for alle indrejsende uanset nationalitet, hvis ikke ikke brancherne får styr på arbejdsmiljø og smittefare udefra.

- Vi er godt tilfreds med, at hvis man ude i branchen ikke har styr på det, så må man indføre 14-dages karantæne. Så vi håber og tror på, at man retter ind på byggepladserne og laver de tiltag, som der måtte være behov for, siger Søren Schytte.

Arbejdstilsynet har indtil videre givet få påbud for arbejdsgivernes manglende foranstaltninger for at hindre smittespredning.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik