Stigende boligpriser er blevet førstegangskøberes mareridt - få boligøkonomens bedste råd her

Rekordhøje boligpriser gør boligmarkedet i og omkring København til et mareridt for førstegangskøbere.

- Se det fra den lyse side. En global sundhedskrise vil banke priserne ned, så nu kan vi sagtens købe tre værelser med køkkenalrum og altan i Elmegade, sagde jeg til min kæreste, da der første gang lød snak om, at coronakrisen ville påvirke landets boligpriser.

Med min bedre halvdel bor jeg til leje i en gammel københavnerlejlighed, men vi har det sidste års tid været på udkig efter mursten, som vi kan købe og eje.

Der er bare et problem, og som journalist på TV 2 Lorry bliver jeg hver dag konfronteret med det.

Min indbakke flyder over med pressemeddelelser om, at boligpriserne stiger og stiger, og vi er langt fra de eneste førstegangskøbere, der er gået slukørede ud af banken, da det viste sig, at prisen på tre værelser med køkkenalrum og altan på Nørrebro ikke ligefrem er faldet under coronakrisen.

quote Det er utrolig bedrøveligt. Vi risikerer at få en by, der ikke hænger sammen, og som er meget polariseret.

Jakob Næsager, medlem af Borgerrepræsentationen for Det Konservative Folkeparti

Nogle af de tal, der er landet i min indbakke kommer fra Boligsidens Markedsindex, og de viser, at boligpriserne er steget uafbrudt de sidste seks måneder i træk, hvilket efterlader priserne på det højeste niveau i indeksets 10-årige historie.

- Det er ikke sjovt at være førstegangskøber i det nuværende marked. Er man på udkig efter en bolig i et dyrt område, har man set mulighederne skrumpe måned efter måned, i takt med at der er stadig færre boliger, som familien har råd til, forklarer Lise Nytoft Bergmann, der er chefanalytiker og boligøkonom i Nordea.

Store byer er populære som aldrig før

Fra maj til september steg kvadratmeterprisen i Region Hovedstaden i gennemsnit med cirka 1.650 kroner, og der er ingen tvivl hos Lise Nytoft Bergmann om, at stigningen skyldes den nuværende sundhedskrise.

Sammenligner man priserne fra slutningen af februar, hvor det første tilfælde af covid-19 blev opdaget i Danmark, med de nuværende priser, er stigningen ikke at kimse ad.

I København By, der dækker kommunerne København, Frederiksberg, Dragør og Tårnby, kostede et gennemsnitligt hus på 140 m2 cirka 4.887.000 kroner tilbage i februar.

I dag kan samme hus sælges for 5.418.000 kr. Det er en stigning på næsten 12 procent, lyder det fra Boligsiden.

Det på trods af, at man ellers spekulerede i, at mange danskere ville flytte ud af de store byer. 

- København og Aarhus er populære som aldrig før, og coronakrisen har foreløbigt kun skabt større efterspørgsel efter at bo i byerne. Køberne står nærmest i kø, og det har presset priserne op på de højeste niveauer nogensinde, siger Lise Nytoft Bergmann.

Vil du købe bolig under coronakrisen? Få boligøkonomens bedste råd her:

1. Tag ikke forhastede beslutninger.

 

- Boligmarkedet lige nu er hektisk, og førstegangskøbere skal passe meget på med at lade sig gribe af stemningen og haste ind i et køb, de fortryder. Husk på, at for langt de fleste findes der ikke kun én drømmebolig.

 

2. Forsøg aldrig at spekulere i boligpriserne.

 

- Vi ved ikke, hvad der kommer til at ske, og derfor skal du købe bolig med brug for øje. Det vil sige, at når det er det rette tidspunkt for dig og din familie, så skal du købe bolig.

 

3. Tænk ekstra langsigtet.

 

- Normalt siger vi, at man skal have en tidshorisont på fem år, men i den nuværende situation skal den gerne være længere, så man kan tåle, at priserne måske falder lidt. Sigt efter en tidshorisont på 10 år.

Jeg er blot én blandt mange købere i den kø, Lise Nytoft Bergmann nævner. Derfor har jeg erklæret for hende, at jeg vil vente til boligpriserne falder, før min kæreste og jeg igen tømmer vores sparegris på vores bankmands bord.

For boligpriserne falder vel, gør de ikke?

- Du skal aldrig forsøge at spekulere i boligpriserne. Vi ved ikke, hvad der kommer til at ske. Du skal købe bolig med brug for øje, så når det er det rette tidspunkt for dig og din familie, så skal du købe - ikke fordi du tror, det er nemmere om et år, og priserne er lavere om år, lyder svaret.

Hvad er løsningen? Flere ejerboliger - eller flere lejeboliger? 

Boligpriserne er kørt helt af sporet.

Sådan lyder det fra Jakob Næsager, da jeg ringer til ham for at høre, hvad han som medlem af Borgerrepræsentationen for Det Konservative Folkeparti mener om, at Københavns boligpriser har forvandlet sig til et mareridt for førstegangskøbere.

- Det er utrolig bedrøveligt. Vi risikerer at få en by, der ikke hænger sammen, og som er meget polariseret, siger han og forklarer, at løsningen er at bygge endnu flere ejerboliger:

- Der er for få ejerboliger i København, og når vi har et marked, der er præget af udbud og efterspørgsel, så stiger priserne helt gevaldigt. Vi synes, der skal bygges rigtig mange nye ejerboliger i København, ellers bliver priserne presset urealistisk højt.

Et ønske den fungerende overborgmester i København, Lars Weiss (S), vil imødekomme.

- Vores bud er, at vi sørger for, at der bliver bygget tilstrækkeligt med nye boliger i København til at klare efterspørgslen, og at vi fra kommunens side stiller krav om, at hver fjerde bolig i de nye byområder skal være almen. På den måde sikrer vi, at der bliver ved med at være boliger i København, som kan betales af almindelige indkomster, og som kan bruges til at anvise socialt udsatte i, siger han.

Det er ikke kun i København, at boligpriserne er gået i vejret.

Et lignende billede tegner sig for hele landet, samt Sverige og Norge. I Sverige meldes der om stigende salgspriser på 11 procent for huse og sommerhuse og 6 procent for ejerlejligheder, mens de i Norge er lidt lavere.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik