Skandalebyggeri til milliarder af kroner udskydes endnu en gang

Færdiggørelsen af Niels Bohr Bygningen på Københavns Universitet udskydes igen - denne gang med to måneder. Årsagen er et udbedringsarbejdet, der er større end først antaget.

Færdiggørelsen af den stærkt forsinkede Niels Bohr Bygningen på Københavns Universitet bliver endnu engang udskudt. 

Projektet, som blev politisk vedtaget i 2013, skulle oprindeligt koste i omegnen af 1,6 milliarder kroner, men på grund af blandt andet manglende kvalitet i arbejdet, har det på nuværende tidspunkt allerede kostet mere end tre milliarder kroner. 

Når bygningen står færdig, skal den huse mellem 3-000 og 4.000 studerende samt 800 forskere - forskere som på grund af forsinkelserne har måtte placeres midlertidigt andre steder. 

Vejdirektoratet, som overtog projektet fra Bygningsstyrelsen i 2018 efter store budgetoverskridelser, havde håbet på at kunne overdrage bygningen til Københavns Universitet den 31. oktober, men må nu udskyde tidsfristen til 31. december i år.

Større problem end først antaget

Det skyldes, at omfanget af arbejdet med at udbedre mangelfulde brandlukninger i bygningen, har vist sig større end først antaget.

Tidligere vurderede Vejdirektoratet, at der var 7-8.000 brandlukninger, den oprindelige entreprenør ikke havde udført ordentligt. Det viser sig dog, at det snarere drejer sig om 10.000 brandlukninger, oplyser Vejdirektoratet i en pressemeddelelse. 

Samtidig skrider arbejdet med at udbedre brandlukningerne langsommere frem end forventet, selvom direktoratet siden sommerferien har mere end fordoblet det antal medarbejdere hos entreprenørerne, der kun udfører dette arbejde.

- Det er yderst frustrerende, at vi skal bruge så mange kræfter - og så meget tid - i projektets afsluttende fase på at udbedre noget, der aldrig burde havde været et problem, nemlig de fejludførte brandlukninger, siger anlægsdirektør i Vejdirektoratet Erik Stoklund Larsen.

- Men det er altså den virkelighed, vi står i, og det må vi håndtere. Jeg må dog sige, at det her nok er den værste sag med mangelfuld kvalitet i arbejdet, jeg har oplevet længe, fortsætter han.

Han fortæller samtidig, at projektets andre afsluttende arbejder skrider frem som planlagt.

- Det er i bund og grund kun brandlukningerne, vi slås med, og derfor har udbedringen af dem også vores absolutte hovedfokus, siger han.

Læring til andre projekter

I de seneste måneder har Vejdirektoratet gennemført en undersøgelse af brandlukningskvaliteten på direktoratets øvrige byggeprojekter, og her har man gjort sig nogle overraskende opdagelser.

- Her fandt vi faktisk lignende problemer. De blev dog opdaget i et relativt tidligt byggestadie, hvor vi kunne tage hånd om dem, hvorfor de vurderes for nærværende ikke at have en forsinkende effekt på de øvrige byggerier, siger Erik Stoklund Larsen.

Af pressemeddelelsen fremgår det, at Transportministeriet og Vejdirektoratet vil tage kontakt til relevante myndigheder inden for byggeområdet i den kommende tid med henblik på at dele erfaringer omkring brandlukninger.

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik