Sælger kendt grund - nu skal der bygges almene boliger

Grunden ved Østre Gasværk er nu byggeklar. Der skal opføres 250 almene boliger.

Inden længe bliver det muligt for nuværende eller kommende københavnere at flytte ind i 250 nye, almene boliger på Østerbro.

Københavns Kommune har således sat byggeområder på den såkaldte Østre Gasværk-grund til salg. Det oplyser overborgmester, Lars Weiss (S), til TV 2 Lorry.

Han glæder sig over, at der nu kommer flere boliger, som studerende, socialt udsatte og andre københavnere med små indkomster kan betale.

- Vi har længe haft et ønske om at etablere almene boliger i det her område, hvor der i forvejen ikke er særlig mange almene boliger, siger Lars Weiss til TV 2 Lorry.

Han oplyser, at kommunen sælger 70 procent af boligområderne til et almennyttigt boligselskab. Dermed sikrer kommunen sig, at der kommer 70 procent almene boliger - svarende til 250.

Kommunen har vedtaget en målsætning om, at 25 procent af alt nybyggeri skal være almene boliger. Men det sker, at det ikke altid bliver til virkelighed, når private sælger grunde.

På grunden Østre Gasværk har der siden 2017 ligget en lokalplan, der har muliggjort opførelse af boliger. Om årsagen til, at grundene først kan sælges nu, har Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune tidligere oplyst:

"Byggeriet på Østre Gasværk-grunden har været forsinket, fordi det har taget længere tid end forventet at færdiggøre forsyningsplanen og klargøre grunden, blandt andet på grund af jordforureningen fra det tidligere gasværk," skrev Økonomiforvaltningen i marts i en mail til TV 2 Lorry.

Særlig indretning

Nogle af de nye boliger i Østre Gasværk Kvarteret får en sjældent set indretning. Nogle steder bliver det således muligt at rykke rundt på væggene, således at fraskilte forældre eksempelvis kan indrette boligen med et ekstra børneværelse, når børnene er hjemme.

Foruden de 70 procent almene boliger bliver der også opført 9.600 kvadratmeter private boliger i området. Det vides dog ikke, hvor mange lejligheder, det i alt bliver til. De private bygherrer skal i den forbindelse selv byde ind med, hvor store lejlighederne skal være.

Nogle af de almene boliger på grunden bliver seniorbofællesskaber blandet med familie- og ungdomsboliger, så flere generationer kan bo under samme tag.

Byggegrundene til de almene boliger bliver udbudt blandt fem almene boligselskaber. De indgik i 2015 en aftale med Københavns Kommune om at udvikle en nye former for almene boliger.

Byggeriet ventes at stå færdigt i 2024, og de almene boliger vil blive lejet ud til almene huslejepriser.

Østre Gasværk Kvarteret