Ny sexismeenhed skal sikre bedre klagemulighed mod seksuelle krænkelser i København

Den nye enhed kommer til at ligge under Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Et flertal af partierne i Københavns Kommunes Borgerrepræsentation har torsdag aften  besluttet at oprette en ny enhed under Arbejdsmiljø København, der skal håndtere sager om sexisme og chikane i Københavns Kommune.

Det var første møde i Københavns Borgerrepræsentationen efter en turbolent tid, hvor Frank Jensen har trukket sig som overborgmester og Lars Weiss har taget over på posten.

Set i det lys blev der på mødet diskuteret, hvordan man gør op med problemer med sexisme på Københavns Rådhus.

På mødet skulle det besluttes, hvilken en af to modeller, politikerne mener giver den bedste og mest trygge klagemulighed, hvis man oplever seksuelle krænkelser, når man går på arbejde på rådhuset.

Og det blev altså besluttet at oprette en særlig ny sexismeenhed under Arbejdsmiljø København, som hører under Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

- Det er enormt vigtigt for mig, at vi ovenpå den seneste tids bølge af sager og opråb fra primært unge kvinder får slået fast, at ansvaret i den her type sager ikke skal ligge hos den enkelte medarbejder, men klart og tydeligt bliver placeret hos arbejdsgiver og arbejdsplads, siger Sisse Marie Welling (SF). sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune, i en pressemeddelelse. 

Arbejdsmiljø København fungerer som rådgiver for hele kommunen i sager om arbejdsmiljø og arbejdsliv, og den nye enhed skal – udover at fungere som en anonym klageadgang for medarbejdere – også yde rådgivning til berørte medarbejdere og stå for den relevante opfølgning over for eksempelvis ledelsen på den enkelte arbejdsplads.

De to modeller politikerne stemte om:

Model 1:

En udvidelse af den whistleblower-ordning, som i dag allerede findes hos borgerrådgiveren, der er uafhængig af forvaltningerne.

 

Ordningen har i dag til formål at sikre, at kommunens ansatte kan videregive oplysninger om grove fejl eller forsømmelser i kommunens administration eller borgerbetjening uden at skulle frygte for negative ansættelsesretlige reaktioner og lignende.

 

Udvidelsen af den eksisterende whistleblower-ordning skal også omfatte anonym klageadagang for grænseoverskridende adfærd, sexisme, eller seksuel chikane. Udvidelsen er forankret hos både borgerrådgiveren i samarbejde med Arbejdsmiljø København. 

 

Model 2:

Her ligger den anonyme klageadgang kun hos Arbejdsmiljø København, som er kommunens interne arbejdsmiljørådgiver.

 

I modellen her er der forslag om en telefonlinje, der er åben mandag til fredag fra 9-12 og en elektronisk henvendelsesportal. Henvendelsen er altid anonym og i fuld fortrolighed, medmindre anmelderen ikke ønsker fuld anonymitet.

 

Her vil det være Arbejdsmiljø København, som videresender sager om sexisme eller seksuel chikane til den ansvarlige direktion, og de vil også stille støtte og rådgivning til den enkelte. 

Uafhængighed og transparens

TV 2 Lorry har inden aftenes møde fanget nogle af politikerne fra de forskellig partier på Københavns Rådhus for at høre deres holdning til, hvilken model der vil give den bedste og mest trygge klagemulighed, hvis man oplever seksuelle krænkelser.

- Der er ingen tvivl om, at for Radikale Venstre, så ser vi gerne model 1, så det vil være så uafhængigt som overhovedet muligt i forhold til at ligge under et borgmesterresort. Det vil sige, at den enkelte medarbejder vil føle sig tryg ved, at det var ingens borgmester, der skulle undersøge en sag, siger Mia Nygaard (Rad.V.), socialborgmester i København.

Hun bliver bakket op af sine kollegaer hos Venstre og Konservative.

- Fra Venstres side foretrækker vi model 1, og det er ud fra den begrundelse, at det vil sikre en størst mulig grad af transparens og uvildighed, siger Cecilia Lonning-Skovgaard (V), Beskæftigelses- og Integrationsborgmester.

- Vi Konservative går ind for model 1 med Københavns borgerrådgiver. Han er uafhængig af borgmestrene, og han er indgangen for alle whistleblower-sager i Københavns Kommune, siger Jakob Næsager, gruppeformand for De Konservative.

Arbejdsmiljø København har kompetencerne

Det blev dog som nævnt model 2, der var flertal for, hvilket de røde partier på rådhuset stod bag.

- Jeg mener, at det skal være en model 2, fordi Arbejdsmiljø København i forevejen har et set-up til at håndtere arbejdsmiljøsager, til at håndtere anonyme henvendelser. Så det giver mest mening at ligge det der, siger Overborgmester Lars Weiss (S).

quote Vi Konservative går ind for model 1 med Københavns borgerrådgiver. Han er uafhængig af borgmestrene.

Jakob Næsager, gruppeformand for De Konservative i København.

Han bliver bakket op af gruppeformand hos SF, Klaus Mygind.

- Vi mener, at model 2 er den rigtige, fordi hos Arbejdsmiljø København der har man kompetencerne til at tage sig af medarbejdere, som er kommet i en alvorlig situation, som sandsynligvis er svær at håndtere, siger han til TV 2 Lorry.

Politikerne vedtog på aftenens møde også, at der skal foretages en særlig undersøgelse, der skal afdække, hvor udbredt sexistisk kultur og adfærd er på Københavns Kommunes arbejdspladser.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik