Et ny ambitiøs plan mellem de københavnske borgmestre og de største idrætsorganisationer i Danmark skal både få københavnerne til at dyrke mere idræt og samtidig hjælpe udsatte, sårbare og ældre til at få del i fællesskaberne, som idrætten danner ramme om.
Sådan lyder det i en samarbejdsaftale som Københavns Kommune, DGI og DIF har indgået under navnet ”Verdensby i bevægelse” – en aftale, som parterne vil undersøge frem mod 2023.
”Fremtidens storby skal indbyde til idræt og aktivitet, og København skal være et internationalt fyrtårn på området”, lyder det fra parterne.
Overborgmester Lars Weiss (S) glæder sig derfor over aftalen og ser den samtidig som en vigtig brik i arbejdet med at løse en række større samfundsudfordringer:
- Idrætten og foreningslivet er en del af den kit, som binder os sammen på tværs af kultur og social baggrund. Her overvinder vi i fællesskab mange af de udfordringer, vi som samfund står overfor – for eksempel ensomhed, ulighed i sundhed og fejlslagen integration. Denne aftale baner vej for, at endnu flere københavnere kan blive en del af fællesskabet, udtaler overborgmester Lars Weiss (S).
En historisk aftale
Ifølge DGIs formand Charlotte Bach Thomassen er aftalen endda historisk aftale og den første af sin slags mellem landets hovedstad og idrættens organisationer:
- Det er afgørende for sundheden og sammenhængskraften i byen, at vi tænker idræt og bevægelse ind som en integreret del af byens rum. Vi er klar til at spille en større samfundsrolle, hvor alle får mulighed for at være med i lokale fællesskaber. I udsatte boligområder og, når der bliver udviklet nye bydele, som man for eksempel Nordhavn, siger Charlotte Bach Thomassen.
- Vi har allerede en meget aktiv befolkning i Danmark, og vi håber, at vi med indretning af byerne kan tage næste skridt. Vi ser frem til at skabe et internationalt netværk, hvor København kan være med til at inspirere andre storbyer, samtidig med, at vi kan finde nye idéer til, hvordan vi sikrer plads til aktivitet og fællesskaber i takt med stigende befolkningstal, tilføjer Niels Nygaard, som mener, at København har muligheden for at gå foran andre storbyer, når det gælder bevægelse.
FAKTA: Det siger borgmestrene om aftalen
Med aftalen vil parterne samtidig sikre flere faciliteter, der udnytter byens rum på nye, smarte måder, og dermed giver plads til aktivitet i takt med befolkningsudviklingen.
Det kan være for 11-mandsbaner i nye byudviklingsområder eller udendørs træningsredskaber i den lokale park.
Idrættens organisationer og lokale foreninger vil fremover også blive involveret mere i arbejdet med at skabe liv og aktivitet i nye byområder som på Godsbaneterrænnet på Vesterbro og den nye naturpark i Nordhavn.
Underskrifterne på samarbejdsaftalen blev sat af samtlige borgmestre på Københavns Rådhus, og dermed er der sikret flertal for planen, som skal til afstemning i Københavns Borgerrepræsentation i løbet af foråret.