København tæt på værtskabet for VM i BMX-cykling

Danmarks Cykle Union og Københavns Kommune går efter værtskabet i VM i BMX i 2025. Det ventes, at hovedstaden præsenteres som værtsby senere på året.

København og arenaen på Amager var også værter for VM i BMX i 2011. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

”Som borgmestre af København er vi begejstrede over at udtrykke vores store interesse i værtskabet af UCI’s BMX-verdensmesterskaber 2025 i den danske hovedstad København.”

Overborgmester Frank Jensen (S) og kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (AL) er afsendere på et brev, der på foranledning af Danmarks Cykle Union (DCU) skal hjælpe med at skaffe endnu en stor cykelsportsbegivenhed til Danmarks hovedstad.

Missionen er – som brevets første sætning antyder – at skaffe verdensmesterskaberne i disciplinen BMX til København og BMX-arenaen på Amager Fælled.

Og den mission kommer med al sandsynlighed til at lykkes, erfarer TV 2 Lorry.

Læs også København tildelt værtskab for prestigefyldt sejlsportsstævne

DCU bekræfter, at arbejdet med at sikre sig værtskabet er i gang. Ifølge TV 2 Lorrys oplysninger ser prognoserne for dette særdeles lovende ud.

- Det er korrekt, at vi er i en proces om afholdelse af VM i BMX i København i 2025, siger bestyrelsesformand Henrik Jess Jensen til TV 2 Lorry.

Bliver præsenteret som vært til september

Cykleunionen har allerede indgivet et officielt bud på værtskabet til den internationale cykleunion, UCI.

I slutningen af april eller starten af maj ankommer en delegation fra UCI til København for at inspicere og godkende faciliteterne ved BMX-bane på Amager.

- Med al ydmyghed må jeg sige, at jeg har en rigtig god fornemmelse af, at vi bliver offentliggjort som værter til efteråret. Vi har et rigtig godt samarbejde med UCI. De ved, hvad vi står for, og de ved, hvad vi kan tilbyde som værter, siger Henrik Jess Jensen til TV 2 Lorry.

Hvad er BMX-cykling?

BMX-cykling er en sportsgren, der foregår på små cykler med 20 tommer hjul.

 

Det karakteriseres som en intens sprintsport, hvor rytterne skal forcere en kort bane, der indeholder forskellige forhindringer i form af hop og sving. Et heat tager typisk mellem 30 og 45 sekunder.

 

Rytterne sendes af sted fra en startrampe (også kaldet gate) otte kørere ad gangen. Et løb køres over tre heat, med et pointsystem som angiver en endelig placering. Oftest går de fire hurtigste ryttere videre til næste løb.

 

Den endelige finale afgøres i ét heat.

 

Siden legene i Beijing i 2008 har BMX-cykling været en olympisk disciplin.

 

BMX er en forkortelse for Bicycle Moto Cross. Disciplinen opstod i USA i slutningen af 1960’erne og kom til Europa kort efter. Sporten popularitet nåede et zenit i 1980’erne, inden mountainbike-disciplinen dukkede op og overtog depechen som mest populære off-road cykelsport.

 

Indtil 2017 var BMX-sporten herhjemme organiseret under Dansk Motor Union. Nu er sporten samlet under Danmarks Cykle Union.

 

 

Kilder: Danmarks Cykle Union og Gyldendals ’Den Store Danske’

Se mere

BMX-anlægget på Amager Fælled har dannet ramme om flere afdelinger af World Cuppen i BMX samt VM i 2011. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

UCI annoncerer værterne for verdensmesterskaberne i forskellige cykelsportsdiscipliner for årene mellem 2025 og 2027 i forbindelse med en årlig kongres, som finder sted den 20. september. Her ventes København at blive annonceret som værtsby.

Skulle det ske, vil 2025 være andet år i træk, et VM i cykelsport kommer til hovedstaden.

Mellem den 16. og 20 oktober året inden – altså 2024 – danner Ballerup Super Arena ramme om VM i banecykling.

Læs også Ballerup bliver vært for VM i banecykling i 2024

BMX-anlægget på Amager, hvor verdensmesterskaberne efter planen skal afholdes i 2025. Foto: Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering

Kulturborgmester vil styrke nichesport og subkultur

Kommercielt set er BMX-grenen inden for cykling lidt mindre udbredt end banecykling, men især landevejscykling og mountainbike.

Kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (AL) hæfter sig dog ved, at det er vigtigt at sikre en bredde i de idrætsevents, der bliver afholdt i København.

- Udover de traditionelle, klassiske idrætsgrene skal vi som by også lægge rammer til mindre sportsgrene, niche-sportsgrene og subkulturer. Og her er VM i BMX i 2025 et spændende bud på et event, som Danmarks Cykle Union vil arbejde på at tiltrække. Samtidig er København en grøn cykelby, så det er oplagt med et cykelsportsevent, siger hun til TV 2 Lorry.

Læs også Her er Tour de France-ruten gennem København

Disciplinen BMX er kendetegnet ved høj fart og høj risiko for styrt. Her ryger to deltagere i asfalten ved VM i København i 2011. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Foreløbigt budget på omkring 11 millioner

Ifølge Danmarks Cykle Union er det foreløbige bud på et samlet budget for verdensmesterskaberne på omkring 1,5 millioner euro – eller omkring 11 millioner kroner.

Hvordan de nærmere andele af finansieringen mellem Københavns Kommune, Sport Event Danmark og eventuelt andre selskaber skal fordeles, er endnu ikke helt fastlagt.

København var også vært ved et VM i BMX tilbage i 2011. Her havde eventet et samlet budget på 8,5 millioner kroner, hvoraf Københavns Kommune bidrog med 2 millioner kroner.

Ifølge vurderinger fra Wonderful Copenhagen deltog små 3.000 ryttere i mesterskaberne, der tiltrak omkring 5.000 tilskuere.

Læs også Tour-boss: Hele verden vil se, hvor smuk jeres hovedstad er

Her var det organisationen vurdering, at værtskabet førte til en indtægt på 3,3 millioner til Københavns Kommune og 12,7 millioner kroner til staten.

I 2010 dannede samme anlæg ramme for en afdeling af World Cuppen for BMX. Ifølge en rapport fra Sport Event Danmark gav eventet et samlet offentligt afkast på 680.000 kroner.

Den danske BMX-rytter Simone Tetsche Christensen hører til blandt verdenseliten. Ved EM i 2018 hentede hun en sølvmedalje. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik