Tour-boss: Hele verden vil se, hvor smuk jeres hovedstad er

Løbsdirektør Christian Prudhomme forventer sprængfarlig enkeltstart gennem København og glæder sig især til helikopterbilleder af det gamle København.

Sportsverdenens øjne hviler på Danmark og København i sommeren 2021, når en af verdens største sportsbegivenheder, Tour de France, sættes i gang i den danske hovedstad.

Etapeløbet skydes i gang med en 13 kilometer lang enkeltstart, hvis rute primært går gennem Indre By. Men inden da vil det store Tour de France-cirkus opholde sig flere dage i hovedstaden, før kulminationen med første etape.

Og her har løbsdirektøren for det franske cykelløb store forventninger til København.

- Nogle mennesker bryder sig ikke om det, når vi starter Tour de France i et andet land. De brokker sig til mig. Men de vil se. Og de vil blive omvendt. De vil se et kæmpemæssigt publikum langs ruten, det er jeg overbevist om, siger Christian Prudhomme til TV 2 Lorry.

- Det bedste cykelløb møder den bedste cykelby i verden. Og samtidig er København den nordligste start på løbet nogensinde. Så det bliver historisk, både for jer og for os, siger han.

Du kan se ruten herunder:

 

Enkeltstarten gennem København starter og slutter ved H.C. Andersens Boulevard. Undervejs skal rytterne både forbi grønne åndehuller som Søerne, Fælledparken, Kastellet og Inderhavnen, men også en lang række historiske monumenter. Især sidstnævnte gæder Prudhomme sig til at kunne fremvise for omverden.

- Når verden får helikopterbilleder fra København, vil de med det samme se, hvor smuk en by, den er. Ruten over Amalienborg, forbi Den Lille Havfrue og alle de andre steder. Det bliver simpelthen smukt, siger Prudhomme til TV 2 Lorry.

Her er Tour de France-etaperne i TV 2 Lorrys område

Franskmændene krævede svær passage ved Langelinie

Netop området omkring Den Lille Havfrue bliver meget specielt. Her skal der inden næste sommer anlægges asfalterede ramper, så rytterne kan komme helt ud og køre langs hegnet ved den berømte statue. Det fortæller Alex Pedersen, der er direktør for den danske Tour de France-delegation. 

- Det bliver sådan, at der ikke bliver nogle tilskuere ud mod havnen. Fra de kører omkring Ishuset og indtil de rammer Gefionspringvandet ved Amaliegade, kan der ikke stå tilskuere på ydersiden, siger han til TV 2 Lorry.

Oprindeligt var turen omkring den mere end 100 år gamle statue ikke en del af planen hos Alex Pedersen, der som direktør for det danske Tour-bud stod i spidsen for ruteudkastet.

Han fortæller, at Tour de Frances egen rutechef selv bad om at få indlagt en ekstra forhindring på enkeltstarten, så specialisterne i disciplinen ikke ville få det for let.

- Det er faktisk det eneste sted, de har lavet nogle ændringer. De mener jo også, at det vil give nogle fede billeder, siger han.

Direktør i den danske Tour de France-delegation, Alex Pedersen, er meget tilfreds med ruten gennem København.
Direktør i den danske Tour de France-delegation, Alex Pedersen, er meget tilfreds med ruten gennem København.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Alt i alt er Pedersen svært tilfreds med ruten gennem København.

- Jeg synes, vi har fået en meget, meget fantastisk og spektakulær rute i København, hvor vi virkelig sælger byen, men hvor vi også giver rytterne nogle udfordringer, siger Alex Pedersen, der dog ikke kan pege på ét specifikt sted, hvor han som tilskuer ville foretrække at stå:

- Københavnerne får jo cykelløb i tre og en halv time, fordi det er en enkeltstart. Jeg er sikker på, at det vil være en fest, uanset hvor man står i København. Men jeg vil da gerne sige, at de sidste tre-fire kilometer er fantastiske.

Etapen i København køres den 2. juli 2021. I dagene op til vil der være adskillige aktiviteter forbundet med cykelløbet, blandt andet den store rytterpræsentation på Rådhuspladsen.

Så stor en begivenhed er Tour de France