Tour-boss: Hele verden vil se, hvor smuk jeres hovedstad er

Løbsdirektør Christian Prudhomme forventer sprængfarlig enkeltstart gennem København og glæder sig især til helikopterbilleder af det gamle København.

Tour de France-direktøren Christian Prudhomme (th) sammen med Overborgmester Frank Jensen ved præsentationen af etaperne. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Sportsverdenens øjne hviler på Danmark og København i sommeren 2021, når en af verdens største sportsbegivenheder, Tour de France, sættes i gang i den danske hovedstad.

Etapeløbet skydes i gang med en 13 kilometer lang enkeltstart, hvis rute primært går gennem Indre By. Men inden da vil det store Tour de France-cirkus opholde sig flere dage i hovedstaden, før kulminationen med første etape.

Læs også Her er Tour de France-ruten gennem København

Og her har løbsdirektøren for det franske cykelløb store forventninger til København.

- Nogle mennesker bryder sig ikke om det, når vi starter Tour de France i et andet land. De brokker sig til mig. Men de vil se. Og de vil blive omvendt. De vil se et kæmpemæssigt publikum langs ruten, det er jeg overbevist om, siger Christian Prudhomme til TV 2 Lorry.

- Det bedste cykelløb møder den bedste cykelby i verden. Og samtidig er København den nordligste start på løbet nogensinde. Så det bliver historisk, både for jer og for os, siger han.

Du kan se ruten herunder:

00:35 Luk video

Enkeltstarten gennem København starter og slutter ved H.C. Andersens Boulevard. Undervejs skal rytterne både forbi grønne åndehuller som Søerne, Fælledparken, Kastellet og Inderhavnen, men også en lang række historiske monumenter. Især sidstnævnte gæder Prudhomme sig til at kunne fremvise for omverden.

- Når verden får helikopterbilleder fra København, vil de med det samme se, hvor smuk en by, den er. Ruten over Amalienborg, forbi Den Lille Havfrue og alle de andre steder. Det bliver simpelthen smukt, siger Prudhomme til TV 2 Lorry.

Her er Tour de France-etaperne i TV 2 Lorrys område

Første etape bliver en enkeltstart på 13 kilometer med start på hjørnet af Nørre Farimagsgade og H.C. Andersens Boulevard og med målstreg ud for Københavns Rådhus. Ruten går forbi Nørrebro, Østerbro, Langelinie, Frederiksstaden og Indre By.

 

Læs mere om den første etape af Tour de France i artiklen her.

 

Anden etape går fra Roskilde til Nyborg på Fyn. Der er start på Stændertorvet, inden ruten efter et smut forbi Roskilde Festival går til Lejre, hvor den passerer Sagnlandet Lejre og kører over Munkholmbroen og væk fra TV 2 Lorrys område.

 

Læs også om ruten for anden etape, som starter i Roskilde og går gennem Lejre. Du finder mere i artiklen her.

Se mere

Franskmændene krævede svær passage ved Langelinie

Netop området omkring Den Lille Havfrue bliver meget specielt. Her skal der inden næste sommer anlægges asfalterede ramper, så rytterne kan komme helt ud og køre langs hegnet ved den berømte statue. Det fortæller Alex Pedersen, der er direktør for den danske Tour de France-delegation. 

- Det bliver sådan, at der ikke bliver nogle tilskuere ud mod havnen. Fra de kører omkring Ishuset og indtil de rammer Gefionspringvandet ved Amaliegade, kan der ikke stå tilskuere på ydersiden, siger han til TV 2 Lorry.

Læs også Her er Tour de France-ruten gennem Roskilde og Lejre

Oprindeligt var turen omkring den mere end 100 år gamle statue ikke en del af planen hos Alex Pedersen, der som direktør for det danske Tour-bud stod i spidsen for ruteudkastet.

Han fortæller, at Tour de Frances egen rutechef selv bad om at få indlagt en ekstra forhindring på enkeltstarten, så specialisterne i disciplinen ikke ville få det for let.

- Det er faktisk det eneste sted, de har lavet nogle ændringer. De mener jo også, at det vil give nogle fede billeder, siger han.

Direktør i den danske Tour de France-delegation, Alex Pedersen, er meget tilfreds med ruten gennem København. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Alt i alt er Pedersen svært tilfreds med ruten gennem København.

- Jeg synes, vi har fået en meget, meget fantastisk og spektakulær rute i København, hvor vi virkelig sælger byen, men hvor vi også giver rytterne nogle udfordringer, siger Alex Pedersen, der dog ikke kan pege på ét specifikt sted, hvor han som tilskuer ville foretrække at stå:

- Københavnerne får jo cykelløb i tre og en halv time, fordi det er en enkeltstart. Jeg er sikker på, at det vil være en fest, uanset hvor man står i København. Men jeg vil da gerne sige, at de sidste tre-fire kilometer er fantastiske.

Etapen i København køres den 2. juli 2021. I dagene op til vil der være adskillige aktiviteter forbundet med cykelløbet, blandt andet den store rytterpræsentation på Rådhuspladsen.

Så stor en begivenhed er Tour de France

  • Tour de France er en af verdens største sportsbegivenheder.
  • Starten har for vane at gå i et andet land cirka hvert andet år.
  • I 2021 skal de første tre etaper køres i Danmark. Det er den 2., 3. og 4. juli. Det blev offentliggjort i februar måned sidste år.
  • Kongefamilien, regeringen, kommuner og regioner samt Wonderful Copenhagen og Sport Even Denmark har alle arbejdet for at få Tour de France til Danmark.
  • Efter de tre etaper i Danmark vil der blive indlagt en hviledag, hvor rytterne bliver fragtet til Frankrig.
  • Over 900.000 tilskuere ventes at overvære de tre etaper på de danske veje.
  • Tour de France transmitteres i 190 lande og har omtrent 3,5 milliarder tv-seere under løbet.
  • Budgettet for de tre etaper i Danmark er 88 millioner kroner, som finansieres ved 17 millioner kroner fra staten, 55 millioner kroner fra kommunerne samt 15 millioner fra regionerne. Den sidste million finansieres af blandt andet sponsorindtægter.
  • Ved den seneste start uden for Frankrig, i tyske Düsseldorf i 2017, lød den økonomiske gevinst på cirka 478 millioner kroner ifølge en rapport fra Deloitte. Reklameværdien blev anslået til 3,3 milliarder kroner.
  • Danmark bød officielt på værtskabet for en Tour de France-start i 2016.

 

Kilde: Ritzau, Danmarks Radio

Se mere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik