I dag kan hjemløs litauer få 60 dages fængsel for at række et papkrus frem

Højesteret tager onsdag stilling til, om det er rimeligt, at en litauisk mand fængsles 60 dage for tiggeri. Forsvareren mener, dommen overskrider menneskerettighederne.

Da en litauisk mand i januar 2020 sad ved indgangen til Københavns Hovedbanegård med et hvidt papkrus, som han rakte frem og raslede med, når folk gik forbi, var det med politiets blikke hvilende på sig.

Ifølge politifolkene, der observerede ham den dag, stod det på i mindst fem minutter, og den litauiske mand blev anholdt og idømt 60 dages ubetinget fængsel.

Straffens størrelse skyldes, at manden for femte gang havde gjort sig skyld i at tigge, samt at han ved at opholde sig i København havde overtrådt et forbud mod at rejse ind i Danmark, som han tidligere havde modtaget for samme forseelse.

Den litauiske mand blev dømt ved byretten og fik efterfølgende dommen stadfæstet af landsretten.

Helt ekstraordinært fik manden dog lov af Procesbevillingsnævnet til at tage sin sag til Højesteret, hvor han onsdag går efter frifindelse.

Eller det vil sige, at hans forsvarsadvokat Eddie Khawaja går efter frifindelse på mandens vegne. Den litauiske mand er der nemlig ingen, der ved hvor er.

- Sidste gang, jeg havde kontakt til ham, var umiddelbart, da vi søgte om at få foretræde for Højesteret, og det er næsten to år siden. Så han ved ikke, at vi faktisk også har fået lov til at gå i Højesteret, siger Eddie Khawaja til TV 2 Lorry.

Skeler til afgørelse, der går mod Schweiz

Der er ifølge Eddie Khawaja flere gode grunde til, at denne sag skal tages op i Højesteret.

Han har tidligere blandt andet henvist til, at et forbud mod tiggeri kan være i strid med ytringsfriheden. Desuden mener han ikke, at den måde, den danske lov er udformet på, tager hensyn til de individuelle omstændigheder.

- Man skal foretage - også efter menneskerettighederne - en konkret og individuel vurdering af, om et indgreb er nødvendigt, siger han til TV 2 Lorry.

Eddie Khawaja mener særligt, en dom afsagt sidste år af Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg, kan få betydning for Højesterets afgørelse. 

Domstolen fastslog, at Schweiz ved at sætte en romakvinde fem dage i fængsel for tiggeri, havde krænket respekten for hendes privatliv. Og i Danmark er straffene hårdere.

Her udløser det 14 dages ubetinget fængsel første gang, man tages for at tigge på stationer, gågader, ved supermarkeder og i offentlig transport. 

- Min vurdering er fortsat - i lyset af den dom, der faldt mod Schweiz i starten af sidste år - at der er nogle grundlæggende ting, som kan være problematiske i den danske betleribestemmelse, siger Eddie Khawaja til TV 2 Lorry.

Dommen afsiges onsdag klokken 12.00.

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik