Hjemløse bliver afvist: Organisation vil have flere herbergspladser

Herberger i hovedstadsområdet må dagligt afvise hjemløse i døren på grund af pladsmangel. Corona har forværret situationen.

Med vinterens og kuldens komme stiger presset - som forventet - på hovedstadsområdets herberger.

For 10. år i træk har organisationen SAND Hovedstaden foretaget en rundringning til områdets herberger, og for 10. år i træk giver svarene grund til bekymring.

quote Frustration, afmagt og svigt er nok de tre vigtigste ord, jeg vil sætte på

Ask Svejstrup, sekretariatsleder i SAND Hovedstaden

Fra de fleste herberger lyder meldingen, at alle pladser er besat, og at det betyder, at de dagligt må afvise hjemløse, der søger ly for vinterkulden.

- Frustration, afmagt og svigt er nok de tre vigtigste ord, jeg vil sætte på, siger Ask Svejstrup, der er sekretariatsleder i SAND Hovedstaden, til TV 2 Lorry.

Han forklarer, at situationen med mangel på herbergspladser har stået på så længe, at det er blevet hverdag ude på herbergerne.

- De er vant til at tage imod hjemløse, der ikke kan få en plads, og de hjemløse er vant til at blive afvist.

Det ses også i SAND Hovedstadens undersøgelse, hvor en respondent eksempelvis svarer:

- Altid pladsmangel, mangler midler/fokus på området.

Natcaféer kan ikke dække behovet

Ofte vil de hjemløse, der ikke får plads på herberget, blive henvist til at prøve at få en soveplads i en af hovedstadsområdets natcaféer.

Et herberg adskiller sig fra en natcafe ved at kunne tilbyde ophold i alle døgnets 24 timer, mens en natcafé - som navnet indikerer - kun er åbent om aftenen og natten. 

Men udover den åbenlyse mangel på et sted at være i dagtimerne også, er der ifølge Ask Svejstrup andre faktorer, der også gør sig gældende, og som gør natcaféen til et ringere alternativ for den hjemløse.

- Natcaféerne er ikke et godt alternativ, fordi du overlever der. Du overlever, men du får ikke hjælp til at komme videre i livet, siger han til TV 2 Lorry.

Hjemløse utrygge under corona

Ask Svejstrup fortæller, at mange hjemløse tænker sig om en ekstra gang, før de henvender sig til en natcafé. 

Eksempelvis hører han jævnligt historier om hjemløse, der bliver bestjålet for deres i forvejen få ejendele i løbet af natten. Og med coronavirussens indtog er lysten til at ligge i en tætpakket sovesal kun blevet mindre:

- De fravælger det nu i endnu højere grad, fordi de jo ikke ønsker at få corona. Og det er der jo langt større risiko for, hvis man ligger og sover sammen, siger Ask Svejstrup til TV 2 Lorry.

SAND Hovedstaden oplyser, at der findes i omegnen af 800 døgnpladser på herberg i hovedstadsområdet. Sidste år skønnede formand Kim Allan Jensen, at der mangler i omegnen af 300 pladser.


Forvaltning kan ikke genkende billedet

TV 2 Lorry ville gerne have spurgt socialborgmester Mia Nyegaard (RV), hvordan hun forholder sig til resultaterne i SAND Hovedstadens rundringning.

Hun har ikke haft mulighed for at stille op til interview, men i et skriftligt svar fra Socialforvaltningen lyder det:

- Det er korrekt, at belægningen på herberger i Københavnsområdet ligger højt, men ser man på tværs af herbergerne er der ledige pladser. Det betyder, at borgere godt kan opleve at henvende sig til et herberg, hvor der ikke er ledige pladser, men så vil kunne finde en ledig plads et andet sted.

Forvaltningen oplyser desuden, at man hver vinter øger kapaciteten på natcaféområdet, og at forvaltningen netop har udmeldt en ekstraordinær nødovernatningspulje, som private aktører kan søge, hvis de ønsker at åbne flere pladser.

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik