Endnu et offer for umotiveret vold - Martin blev overfaldet og stukket med kniv

Martin August Højlund var på vej hjem fra byen, da han helt umotiveret blev udsat for slag og knivstik. Dermed blev han endnu en i rækken af unge, der har været udsat for grov vold i nattelivet.

- Han var søreme heldig.

Sådan lød beskeden til Mads Anker Højlund fra anæstesilægen på Rigshospitalet, der havde tilset hans 25-årige søn Martin August Højlund efter en bytur, der endte med indlæggelse.

Tidligt søndag morgen den 16. februar blev han udsat for et umotiveret knivoverfald på vej hjem fra byen.

Martin August Højlund havde været til familiefest og bagefter i byen i det indre København. Da det er tid til at skulle hjem, cykler han sammen med sin kæreste og hendes storesøster  henover Dronning Louises Bro og mod sin lejlighed på Nørrebro.

De stopper på Nørrebrogade 200-300 meter fra lejligheden.

- Der kommer en mand - som ingen af os har set før - gående hurtigt og truende hen imod os. Han går tværs over gaden og råber af os, siger Martin August Højlund til TV 2 Lorry.

Manden siger til Martin, at han ikke skal "tale sådan" til hans kærestes søster. Martin har dog ingen erindring om, at han skulle have sagt noget, der kunne fremprovokere det angreb, der skulle ramme ham få sekunder senere.

- Han kommer over med en løftet truende arm, kigger på mig med vilde opspilede øjne og råber meget højt. Jeg er i chok over at blive antastet på den måde, for jeg har aldrig set manden før, ligesom min kæreste og hendes søster heller ikke har, siger Martin August Højlund.

De prøver at tale manden til ro, men efter kort tid slår han Martin i hovedet og stikker ham i maven med en kniv, hvorefter han hurtigt løber væk i retning mod Dronning Louises Bro.

- Jeg var virkelig bange

Martin er i chok over, at lige netop han er blevet udsat for et angreb med våben, mens han var i byen. Det var han aldrig stødt på tidligere.

- Jeg havde ikke i den vildste fantasi troet, at jeg skulle møde en kniv i nattelivet. Det har været meget fjernt for mig før nu, siger Martin.

Fra han bliver stukket, til han kommer ind på Rigshospitalet, går der næsten ingen tid, og i mellemtiden lægger han sig ned på fortovet for at holde sig i ro, mens hans kæreste lægger pres på såret for at stoppe blødningen.

- Jeg var virkelig bange, da jeg ikke vidste, hvad kniven kunne have ramt, og jeg ikke så godt kunne få kontakt til Martin. Ventetiden føltes meget lang, selvom den måske ikke var det, siger Rebecca Nygård Aller, Martins kæreste.

Det er også hende, der ringer og informerer Martin August Højlunds forældre om de  voldsomme begivenheder i de tidlige morgentimer søndag den 16. februar.

Her hører Mads Anker Højlund sin kone skrige, som hun aldrig har gjort før, da hun tager telefonen.

- Jeg tænkte, at enten var han død, eller også var han blevet lemlæstet. Der var ti sekunder, hvor jeg ikke vidste, hvordan hans situation var. Det har jeg ikke lyst til at prøve igen, siger Mads Anker Højlund, Martins far.

De mange sting som lappede Martin August Højlund sammen.
De mange sting som lappede Martin August Højlund sammen.
Foto: Mads Anker Højlund

Grænseoverskridende at komme hjem

Efter endt operation kan familien snakke med Martin igen omkring klokken 13.30 søndag eftermiddag. Da han vågner op efter operationen, og ser alle sine nærmeste, er han meget rørt og føler skyld over den situation, han har bragt dem alle sammen i. 

- Det første han siger er: "Undskyld. Jeg er ked af, at jeg ikke kom væk derfra", fortæller  Rebecca Nygård Aller.

Martin må tilbringe fire dage på Rigshospitalet, men kan torsdag eftermiddag lade sig udskrive, men vender i første omgang hjem til forældrene i Virum. 

Han har endnu ikke tænkt så meget over det at skulle gå i byen i København igen, da det ikke er en lyst, som har indfundet sig.

- Men jeg kan sige, at det var voldsomt nok bare at vende tilbage til min lejlighed på Nørrebro. Fordi det er så tæt på, hvor jeg blev stukket ned. Det var grænseoverskridende. Hver gang, jeg har gået alene nede på gaden, har jeg været ekstra opmærksom, hvis der er nogle, som har gået tæt på mig, siger Martin.

Demonstration med Lauritz mor

Efter overfaldet har Mads Anker Højlund lavet et Facebook-opslag om overfaldet på sin søn. Opslaget er i skrivende stund blevet delt mere end 4.700 gange. Han ønsker at sætte fokus på de mange episoder, der var været på det seneste med voldsomme umotiverede overfald på unge i blandt andet nattelivet.

For Martin August Højlund er langt fra den eneste. Fredag den 21. februar blev den bare 19-årige gymnasieelev Lauritz Lindboe Wind udsat for umotiveret og brutal vold under en bytur i Gothersgade, hvor han blandt andet blev trampet på hoved og kastet ud foran en bil.

To uger inden blev den blot 17-årige Marcus Alexander Aroli overfaldet på Albertslund Station.

Stedet hvor kniven er gået ind  Martin August Højlunds mave.
Stedet hvor kniven er gået ind  Martin August Højlunds mave.
Foto: Mads Anker Højlund

Mads Anker Højlund ønsker med sin søns historie på Facebook at råbe politikerne op, så de kan give en større støtte til politiets arbejde, som kan forhindre de voldsomme umotiverede overfald, der har været på relativ kort tid.

- Vi har et fantastisk politi, men de har åbentbart meget at lave og brug for nogle flere folk, så vi kan få nedbragt den her meningsløse, utilregnelige vold, siger Mads Anker Højlund.

Han er desuden gået sammen med Lauritz Lindboe Winds mor, Karina Lindboe Wind, om en demonstration mod vold og for forebyggelse af vold på Christiansborg onsdag den 11. marts.

Voldsanmeldelser faldet - stadig ikke tilfredsstillende

Københavns Politi bekræfter, at der har været en anmeldelse på overfaldet mod Martin. 

- Vi har brugt mange ressourcer på den sag, for den er ganske alvorlig med det her knivstikkeri. Vi har prøvet at hente så meget bevis fra gerningsstedet som muligt, og der har vi en del videoovervågning og en del øvrige spor, som vi arbejder med. Vi er ved at bearbejde de forskellige ting nu, siger Jesper Beuschel, vicepolitiinspektør i afdelingen for borgernær kriminalitet hos Københavns Politi, til TV 2 Lorry.

Han kan hverken be- eller afkræfte, om man er tæt på at have fanget geningsmanden.

Han vil dog ikke kalde de seneste overfald for en tendens, men en beklagelig del af det samfund, vi har i dag.

- Meget glædeligt så falder antallet af anmeldelser om vold i 2019 i forhold til 2018. Men der er nogle grove voldssager, og uanset om tallet falder, så er det utrolig trist, at vi stadig ser sager, hvor der ikke er noget motiv. Det er ikke tilfredsstillende, at der stadig er de her sager, siger Jesper Beuschel.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik