DF foreslår københavnsk rygeforbud - det mener partierne

Dansk Folkepartis ønske om et tobaksforbud i København mødes af opbakning på den ene fløj og panderynker på den anden.

Må der ryges på offentlige pladser og ved busstoppesteder i København? Ikke hvis det står til Dansk Folkeparti i Borgerrepræsentationen.

Partiet ønsker, at hovedstaden følger i hælene på Aarhus, hvor kommunalpolitikerne i sidste uge vedtog et omfattende tobaksforbud på offentlige udearealer.

- I Aarhus har de netop besluttet, at det skal være slut med rygning på for eksempel legepladser, ved busstop og ved kommunale bygninger. Den idé ønsker vi i Dansk Folkeparti at tage videre til København, siger medlem af Borgerrepræsentationen, Finn Rudaizky, om Dansk Folkepartis forslag.

Men forslaget får en blandet modtagelse blandt de øvrige partier, viser en rundringning foretaget af TV 2 Lorry. Så der bliver en del at snakke om, når det efter planen skal behandles ved et kommende Borgerrepræsentationsmøde midt i maj.

Der er overvejende opbakning fra både Alternativet, SF og Radikale Venstre. I den borgerlige blok mødes forslaget til gengæld med skepsis af Venstre, Konservative og Liberal Alliance.

I midten står Borgerrepræsentationens største parti, Socialdemokratiet, der ikke bakker op om Dansk Folkepartis forslag, som det ligger nu, men som er åbne for at diskutere elementer i det. Det fortæller politisk ordfører Jonas Bjørn Jensen.

quote Mange af skridtene fra Aarhus har vi allerede taget, men et generelt rygeforbud har vi ikke tænkt os at bakke op om

Jonas Bjørn Jensen, politisk ordfører, Socialdemokratiet

- København er allerede langt fremme i bekæmpelse af rygning. Det er forbudt at ryge på legepladser, vi har røgfri skoler og tilbud om hjælp til rygestop. Der hvor byrummet er lavet til børn og unge mennesker, skal der ikke være rygning, men for resten af byen har vi det sådan, at københavnerne er voksne mennesker, der skal kunne tage hensyn til hinanden. Så et generelt rygeforbud har vi ikke tænkt os at bakke op om, siger den socialdemokratiske ordfører.

Men hvad med busstoppestederne, dem benytter børn og unge mennesker jo også?

- Det kan sagtens være, vi skal have en diskussion med Movia om, hvordan vi gør det der. Det vil være smart, hvis vi snakker om det på tværs af hovedstadsområdet, så der ikke er én slags regler på den ene side af kommunegrænsen og andre på den anden side. For så kan effekten forsvinde. Men det ville være fint at drøfte rygeregler ved busstoppesteder med Movia gennem Region Hovedstaden, lyder det fra Jonas Bjørn Jensen.

Læs de øvrige partiers holdninger til Dansk Folkepartis forslag

Alternativet, gruppeformand Fanny Broholm:

- Vi har ikke nået at diskutere forslaget i gruppen endnu, men min umiddelbare holdning er, at vi støtter op om det, da rygning jo er en af de store sundhedsmæssige syndere. Samtidig er skodder der bliver smidt i gadebilledet, en kæmpe omkostning både for samfundet og miljømæssigt. (Alternativet har efterfølgende haft gruppemøde, men det har ikke været muligt at komme i kontakt med Fanny Broholm, red.)

SF, gruppeformand Klaus Mygind:

- Vi er positive over for at udvide antallet af steder, man ikke må ryge i København. Jeg siger ikke, vi skal gøre lige som i Aarhus, for hvis vi indfører et totalt rygeforbud, skal vi også kunne håndhæve, at der så ikke bliver røget. Men jeg ser, at næste skridt kan være vores idrætsanlæg, hvor der er rigtig mange unge, der kommer. At vi i et samarbejde med idrætsforeningerne får udvidet rygeregler og rygeforbud yderligere.

Radikale Venstre, gruppeformand Mette Annelie Rasmussen:

- Vi stiller os positive i forhold til at stramme op på den rygepolitik, vi har i København. Helt præcis hvordan den skal udformes, vil vi gerne diskutere med Dansk Folkeparti, men vi er enige i, at vi skal stramme op, hvis vi skal være en del af den bevægelse, der vil sikre en fremtidig røgfri generation.

Enhedslisten, Ali Hansen, medlem af Sundheds- og Omsorgsudvalget:

- I Enhedslisten går vi ind for, at vi skal motionere mere og leve sundere. Men vi skal passe på ikke at lave et formynderisk system. Vi vil gerne motivere folk til at leve sundere, og dette sker ikke gennem et forbud, som også rammer socialt skævt.

Venstre, gruppeformand Flemming Steen Munch:

- Jeg har den grundholdning, at det er fint nok med påbud og forbud, men mit næste spørgsmål er altid, hvem der så skal håndhæve det? For hvad er det værd, hvis der ikke er nogen til at håndhæve det? Jeg ved ikke, om vi som kommune skal være dem, der skal lave den slags forbud, som vi alligevel har nogen jordisk chance for at håndhæve.

Det Konservative Folkeparti, gruppeformand Jakob Næsager:

- Jeg har ikke set noget sundhedsfagligt belæg for et forbud udendørs. Derfor vil vi ikke gå ind og indskrænke folks personlige frihed. Jeg oplever ikke, at rygere står og generer ikke-rygere, og hvis man ikke må ryge på Rådhuspladsen, skal vi så sætte politi op, der skal stå og uddele bøder? Jeg har svært ved at forestille mig, at Dansk Folkeparti vil finde penge til at lave et kommunalt politikorps.

Liberal Alliance, gruppeformand Heidi Wang:

- Vi er imod forslaget. Vi har allerede gjort meget for at begrænse rygning; forhøjet priser på cigaretter, laver røgfri arbejdspladser og så videre. Så jeg mener ikke, det her forslag vil gøre en stor forskel. Derudover vil det gå ud over den personlige frihed. Jeg tror, man undervurderer rygernes moral, for jeg har aldrig oplevet, at rygere ikke tager hensyn til andre mennesker ved eksempelvis busstoppesteder.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik