Dyrere cigaretter vil føre til grænsehandel i Sverige

Rygere kan spare 13 kroner per pakke ved at købe smøgerne i Sverige frem for i Danmark. Derfor forventer de Samvirkende Købmænd, at det snart vil starte en reel dansk grænsehandel i Sverige.

Du kan snart spare over 500 kroner på at handle cigaretter i Sverige, og derfor kan Malmø og Helsingborg snart blive hjemsted for egentlige grænsehandelsture.

I et forsøg på at begrænse rygningen stiger prisen på en pakke cigaretter nemlig med 14 kroner i Danmark i løbet af april. Det vil få prisen til at ende på omkring 55 kroner, men i Sverige er der ingen afgiftsstigninger, og derfor vil prisen derovre fortsat ligge på omkring 42 danske kroner per pakke.

- Normalt har vi ikke tænkt på Sverige som et grænsehandelsland, men det vil ændre sig nu. Prisforskellen bliver så stor, at det for rigtig mange rygere vil kunne betale sig at tage turen over Øresund, siger vicedirektør i De Samvirkende Købmænd Claus Bøgelund Nielsen, der repræsenterer butikker som Meny, Spar, Rema 1000, Q8 og 7-eleven.

quote Det er de færreste, der vil tage turen på grund af billigt slik, men cigaretter er noget folk forbruger i så stor stil, at det i sig selv kan få folk over grænsen

Claus Bøgelund Nielsen

Personer over 18 år må lovligt tage 800 cigaretter over en EU-grænse. Det svarer til 40 pakker cigaretter, og hvis prisforskellen er 13 kroner, så vil besparelsen være på 520 kroner.

- Der kører altså tre Øresundstog i timen, der er en færge fra Helsingør og en bro til bilisterne, så det er både nemt og hurtigt at komme over til de billige cigaretter. Så jeg tror, at der er en del, der vil begynde at købe deres cigaretter I Sverige, siger Claus Bøgelund Nielsen.

Grænsehandlende vil købe meget mere end cigaretter

Hidtil har den dansk-svenske grænsehandel været forholdsvis begrænset blandt privatpersoner, fordi der ikke var én vare, der var så billig, at den fik folk i hobetal til at tage turen.

Ved den dansk-tyske grænse har både øl, sodavand og vin trukket rigtig mange danskere til, fordi disse varer her har været markant billigere på grund af de højere danske alkohol- og sukkerafgifter. Nu vil cigaretter og andet tobak på samme måde gøre turen til Sverige attraktiv for mange.

- Hvis man skal køre langt for at spare penge, så skal der være noget konkret at gå efter. Det er de færreste, der vil tage turen på grund af billigt slik, men cigaretter er noget folk forbruger i så stor stil, at det i sig selv kan få folk over grænsen, siger Claus Bøgelund Nielsen

- Erfaringerne fra den tyske grænsehandel viser, at når man så er der, så køber man samtidig en masse andre varer. Slik og chokolade er jo eksempelvis meget billigere i Sverige end herhjemme, så det vil der nok også blive købt en del af, og så vil mange nok udnytte den svenske krone til også at købe tøj eller andet, når de alligevel er der, forudser Claus Bøgelund Nielsen.

Den svenske kroner koster lige nu lidt under 68 danske kroner.

Grænsehandel kan resultere i dårligere helbred

Tobaksafgifter stiger i Danmark per 1. april, men prisen i butikkerne vil først stige, når de eksisterende lagre hos producenter, grossister og butikkers slipper op. Flere iagttagere siger til TV 2 Lorry, at de forventer, at der vil være billige danske cigaretter i i hvert fald nogle uger endnu. Men den præcise dato for hvornår priserne reelt stiger tør ingen spå om.

De danske tobaksafgifter bliver hævet af sundhedsmæssige årsager for at begrænse rygningen. Men for de der nu forventes at benytte sig af grænsehandel, kan effekten blive den modsatte.

quote Jeg tror, at mange af os kender fra os selv, at vi er mere tilbøjelige til at spise chokolade eller andet usundt hvis skabet er fyldt, end hvis vi skal til at gå en tur ned i kiosken efter det

Claus Bøgelund Nielsen

- Det er klart, at hvis de samtidig fylder skabene med billig slik og chokolade, så bliver de nok ikke sundere af, at den danske tobaksafgift bliver hævet, siger Claus Bøgelund Nielsen.

- Jeg tror, at mange af os kender fra os selv, at vi er mere tilbøjelige til at spise chokolade eller andet usundt hvis skabet er fyldt, end hvis vi skal til at gå en tur ned i kiosken efter det, siger han.

Skatteministeriet har ikke medregnet svensk grænsehandel

Prisen på en pakke cigaretter har fyldt meget i den politiske debat det seneste år. I valgkampen blev det et af de helt store temaer, hvor de fleste partier var villige til at hæve prisen markant.

Men i de beregninger Skatteministeriet har lavet om konsekvenser af prisstigningerne, der har de ikke indregnet den svenske grænsehandel.

- Det undrer mig meget, for det står ret klart nu, at den grænsehandel vil komme, siger Claus Bøgelund Nielsen.

I et svar til Venstres Eva Kjer Hansen før jul fremgår det, at skatteministeriet forventer, at danskeres grænsehandel med cigaretter vil vokse fra 250 mio. stk. til ca. 940 mio. stk., når den fulde afgiftsforhøjelse er gennemført i 2022. Til den tid vil en pakke cigaretter nemlig stige med yderligere fem kroner.

Men mens grænsehandlen til Tyskland bliver specificeret, så nævnes den svenske grænsehandel ikke med et ord.

- Ved den fulde afgiftsforhøjelse svarende til en pris på 60 kr. pr. 20 stk. cigaretter i 2022, skønnes grænsehandlen fra Syd- og Østeuropa samt taxfree at være steget til ca. 570 mio. cigaretter, mens grænsehandlen i Tyskland skønnes at udgøre ca. 370 mio. cigaretter, lyder det i svaret, som kan læses her.

quote Normalt har vi ikke tænkt på Sverige som et grænsehandelsland, men det vil ændre sig nu. Prisforskellen bliver så stor, at det for rigtig mange rygere vil kunne betale sig at tage turen over Øresund

Claus Bøgelund Nielsen

De Samvirkende Købmænd vurderer, at staten dermed kan have overset problematikken, der derved kan dræne statskassen for flere afgiftskroner end politikerne blev præsenteret for, da de vedtog afgiftsstigningen.

- Beregningerne holder jo ikke, hvis grænsehandlen med tobaksprodukter faktisk bliver større. Problemet vokser naturligvis, hvis man samtidig må forvente, at danskerne i Sverige køber mere end bare cigaretter, for så går man jo glip af endnu flere afgiftskroner i form af både sukkerafgifter og moms, siger Claus Bøgelund Nielsen.

I alt forventer Skatteministeriet, at grænsehandlen vil vokse med over 1,2 milliarder kroner som følge af de højere cigaretafgifter. Afgifterne skulle til gengæld indbringe statskassen et årligt provenu på omkring 500 millioner kroner.

TV 2 Lorry har forsøgt at få en kommentar fra Skatteministeriet.