Det kan blive sværere at få en altan i København

Hvis et nyt sæt altanregler i Københavns Kommune bliver vedtaget i foråret, kan det i fremtiden blive sværere at få opsat en ny altan.

Retningslinjerne for altaner i Københavns Kommune skal kigges efter i sømmene og strammes. Det er udgangspunktet for et forslag, der har været sendt i høring i otte uger i slutningen af 2020.

Næste skridt er, at forslaget skal behandles af politikerne i Borgerrepræsentationen i løbet af foråret. Hvis forslaget til de nye retningslinjer bliver vedtaget i sin fulde ordlyd, kan det i fremtiden bliver sværere at få opsat en altan i Københavns Kommune, ligesom altanerne formentlig vil blive mindre.

Uenighed mellem Enhedslisten og DF

Hos Enhedslisten er Gorm Anker Gunnarsen tilhænger af, at retningslinjerne bliver set efter i sømmene.

- Altaner er pragtfulde, og de kan meget. Men de skal også indpasses, så de æstetiske værdier er på plads, og det skal blandt andet ske af hensyn til lysindfald til naboer. Vi har diskuteret det meget frem og tilbage, og det er ikke en nem sag. Vi er nervøse for, om det kan være med til at fordyre huslejen. Det er en bekymrende ting, hvis folk bliver skubbet ud, siger Gorm Anker Gunnarsen til TV 2 Lorry.

Hos Dansk Folkeparti er Finn Rudaizky lodret uenig i, at der er behov for nye retningslinjer på altanområdet.

- Det er en katastrofe med forslaget til de nye retningslinjer. Jeg tror ikke, at det bliver vedtaget. Jeg tror, at der kommer en strøm af protester fra andelsforeninger og erhvervslivet, fortæller Finn Rudaizky.

Forslag vil betyde mindre altaner

Overordnet set diskuterer politikerne i Teknik- og Miljøudvalget, om de seneste retningslinjer for altaner fra 2017 er gode nok til at tage hensyn til arkitekturen i København, bylivet, livet i baggårdene og dagslyset i lejlighederne.

Og under de overordnede retningslinjer er der forslag om, at fremtidens altaner i København skal være mindre og færre. Især i forhold til ældre bygninger og altaner ud mod gaden. Med andre ord vil det også få konsekvenser for området, hvis retningslinjerne bliver vedtaget af politikerne.

I forslaget til de nye retningslinjer skriver Teknik- og Miljøforvaltningen blandt andet:

“Hvis de foreslåede retningslinjer følges, vil det give et større hensyn til bygningskulturarven, gadebilledet, gårdrum og dagslys. Muligheden for at etablere altaner vil blive reduceret væsentligt på ældre bygninger, og altaner vil generelt blive mindre. Mindre altaner, fordyrende krav til udformning, og større krav om enighed i altanprojekter kan altsammen betyde, at der vil blive ansøgt om færre altaner.”

S støtter ikke forslaget i sin helhed

Ud over Enhedslisten og Alternativet har Socialdemokratiet også være med til at foreslå en ændring af de nuværende altanregler. Og hos sidstnævnte mener man ikke, at forslaget i sin helhed vil være til gavn for borgerne i København.   

- Vi er tilhængere af at kigge på, om der skal gøres noget i forhold til altanerne, når det handler om symmetri, og når altanerne bryder med udsmykningen på facaden. Vi vil også gerne kigge på krav til materialer. Men jeg er også tilhænger af, at københavnerne får flere og brugbare altaner - især på gårdsiden, lyder det fra Niels E. Bjerrum, der er socialdemokratisk medlem af Borgerrepræsentationen og medlem af Teknik- og Miljøudvalget.

Datoen for hvornår politikerne i Københavns Kommune skal tage stilling til forslaget om de nye retningslinjer, er ikke fastlagt endnu.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik