Bredt flertal enige om budgettet i København – her er hovedtrækkene

Alle partier i Københavns Borgerrepræsentation undtagen Konservative har torsdag indgået aftale om kommunens budget for næste år.

Kernevelfærd til byens børn, sårbare og ældre, klimaindsatser og flere idrætsfaciliteter.

Det er nogle af hjørnestene i den nye budgetaftale for Københavns Kommune, som alle partier i Københavns Borgerrepræsentation undtagen Konservative torsdag har indgået aftale om.

Med budgetaftalen afsættes der et trecifret millionbeløb til at forsætte udviklingen af den københavnske folkeskole, flere uddannede pædagoger og en styrket ledelse i byens vuggestuer og børnehaver, lyder det i en pressemeddelelse fra Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune.

Socialområdet får også en saltvandsindsprøjtning med penge til blandt andet byens herberger, botilbud og opsøgende gadearbejde.

Aftalen skal også bringe København et stort skridt nærmere målet om at blive verdens første C02-neutrale hovedstad i 2025. 

- Jeg er glad for, at vi har indgået en meget bred aftale, der tager ansvar for byens udvikling. Vi prioriterer folkeskolen, flere varme hænder, hjælp til byens mest sårbare borgere og flere sikre skoleveje, så forældre trygt kan sende deres børn af sted i morgentrafikken. Samtidig får vi sat mere skub i den grønne omstilling af biltrafikken med flere tusinde ladepladser til elbiler. Aftalen er en investering i vores fælles fremtid, siger overborgmester Lars Weiss (S) i pressemeddelelsen.

Stor årlig reduktion af CO2-udledning

Aftalen skal lægge sporene til et endnu grønnere København og en årlig reduktion i udledningen af CO2 på 24.000 tons.

Blandt andet sænker man hastigheden for bilerne med 10 kilometer i timen på flere strækninger i byen, ligesom 5.000 almindelige parkeringspladser laves om til 4.100 ladepladser til elbiler og 900 parkeringspladser reserveret til delebiler.

Derudover udvides parkeringszonerne, så pendlere ikke kan parkere bilen gratis i udkanten af byen for at tage cyklen eller bussen det sidste stykke til arbejde.

Der gives også penge til at øge trygheden for beboerne på byens plejehjem, så de fremover får tilknyttet et fast team af plejere, som de kender. Samtidig sikrer aftalen 200 millioner kroner over de næste fire år til at styrke den pædagogiske indsats og ansætte mere personale på byens botilbud.

En kvart milliard til idræt

Med aftalen investeres der også godt en kvart milliard kroner i idræt. Blandt andet får københavnerne tre nye kunstgræsbaner i henholdsvis Emdrup, Lersøparken og på Kløvermarken.

Der er også fundet penge til etableringen af en helt ny idrætshal i Sydhavnen. Derudover udvides åbningstiderne i skøjtehallerne i Ørestad og Østerbro til at dække hele året, ligesom tennisbanerne i Ryvang og Genforeningspladsen opgraderes, så de kan bruges hele året.

Der også afsat et historisk højt beløb til at sikre byens skoleveje, ligesom forholdene for fodgængere og cyklister generelt forbedres omkring Inderhavnsbroen, Nyhavn og Toldbodgade i det historiske København.

Flere støjvagter og natteværter

Endelig gives der også penge til at udvide kommunens støjvagt og natteværter for at skabe en bedre balance mellem natteliv og naboernes nattesøvn.

Samtidig gives der flere penge til renhold i Indre By og ved hotspots, hvor mange mennesker samles i sommerperioden som for eksempel Havneparken på Islands Brygge, Nørrebroparken og Amager Strandpark.

Derudover er der afsat en pulje på 300 millioner kroner over fire år til rekruttering af velfærdsmedarbejdere som socialpædagoger, social- og sundhedsassistenter og sygeplejersker.

Parterne siger om aftalen