København ramt af fugleproblem: "Det et trist syn"

Kommunen er ved at undersøge fuglenes adfærd for at finde en løsning på problemet.

Det er ofte ikke københavnerne selv, der har smidt om sig med det affald, man ser ligge på byens gader og stræder.

I mange tilfælde er det fugle, der har fisket affaldet op af skraldespandene, når de leder efter mad eller skal bygge reder.

Peter Dits Christensen, der er medlem af Borgerrepræsentationen som løsgænger, synes, det er et ”trist syn”.

- Vi ser desværre overalt i byen, at specielt fugle roder affald op af vores skraldespande, hvilket resulterer i affald, som flyder på byens veje og pladser. 

- I en by, som gerne vil fremstå som grøn, og hvor vi gerne vil byde turister velkomne, er det et trist syn at se, at affaldet flyder, siger Peter Dits Christensen i en skriftlig henvendelse til Teknik- og Miljøforvaltningen.

Her beder han forvaltningen om at undersøge muligheden for nye, fuglesikrede skraldespande.

Peter Dits Christensen oplyser, at han blandt andet har oplevet problemet med fugles affaldssvineri på Strøget, Carlsberg Torv, i Ørestad og ved Fisketorvet.

Fuglene fisker affald op fra byens skraldespande, hvilket efterlader et værre svineri.
Fuglene fisker affald op fra byens skraldespande, hvilket efterlader et værre svineri.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Kommunen kigger på fugle

Teknik- og Miljøforvaltningens vicedirektør for Parker, Kirkegårde og Renhold, Nikolaj Hvingtoft Hansen, oplyser i et svar til Peter Dits Christensen, at forvaltningen i øjeblikket arbejder på at finde en fuglesikring, der kan anvendes på byens affaldskurve.

I løbet af første halvår 2022 forventer forvaltningen at have færdigudviklet en fuglesikring, der kan reducere mængden af affald spredt af fugle.

Teknik- og Miljøforvaltningen har dog allerede skiftet flere af byens skraldespande ud med nye og større skraldespande, som formodes at kunne afhjælpe problemet.

De nye skraldespande kan rumme væsentligt mere affald end de klassiske cylinderformede.
De nye skraldespande kan rumme væsentligt mere affald end de klassiske cylinderformede.
Foto: Københavns Kommune

I løbet af 2019 og 2020 blev antallet af de runde, mindre københavnerkurve således erstattet med færre, men større såkaldte pizzakurve, der er overdækkede med indkast fra siden.

- Vi har en formodning om, at det kan begrænse fuglenes mulighed for at få fat i affaldet, men det har vi endnu ingen dokumentation for.

- Vi er stadig i gang med at undersøge fuglenes adfærd, og hvordan vi bedst muligt kan påvirke den, lyder det fra vicedirektør Nikolaj Hvingtoft Hansen.

Omkostninger endnu ukendt

Borgerrepræsentationsmedlem Peter Dits Christensen har også spurgt Teknik- og Miljøforvaltningen om, hvad det vil koste at udskifte de runde, åbne skraldespande med fuglesikrede skraldespande.

Men det er endnu for tidligt for forvaltningen at kunne besvare.

- Vi har ikke mulighed for at vurdere omkostningen ved at fuglesikre alle byens affaldskurve, før vi er færdige med adfærdsundersøgelsen, lyder det i svaret fra vicedirektør Nikolaj Hvingtoft Hansen.

Tilbage i 2018 gik billeder af en dansk svane verden rundt. Svanen havde bygget rede i søen ved Dronning Louises Bro i København, og der havde den lagt sine æg. Men reden var delvist bygget af affald, og det fik læsere verden over til at interessere sig for fuglen. Det kan du gense i indslaget nedenfor.

Kort nyt

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik