København vil være første CO2-neutrale hovedstad: Det skal nyt byggeri hjælpe med

Nu begynder byggeriet på Amager Ressourcecenters nye affaldsindsamlingsanlæg i Valby.

Amager ressourcecenters, ARC, nye affaldsindsamlingsanlæg på Parkstien i Valby skal husere ladestationer til de 60 nye eldrevne skraldebiler, der kommer til at køre rundt i København i 2023. 

Det skal også huse de omkring 200 medarbejdere, der skal køre rundt i skraldebilerne. De eldrevne skraldebiler kommer i forbindelse med Københavns kommunes mål om at blive verdens første CO2 neutrale hovedstad.

- Det er en god ting for Københavns klima. Der er en god CO2 gevinst ved at køre på el, derudover er der også væsentligt lavere partikelforurening fra el-skraldebiler end fra diesel-skraldebiler, så det betyder faktisk også noget for luften i København, siger Jacob H. Simonsen, direktør i ARC.

De nye skraldebiler kommer - ifølge ARC - til at spare København for cirka 1.700 tons udledt CO2 om året. Men det er som bekendt vigtigt, at strømmen også er grøn, før der er en reel klimamæssig gevinst. 

Her er ARC ikke helt i mål endnu, men de gør, hvad de kan, for at el-skraldebilerne bliver så grønne som muligt.

Hvordan kan I garantere, at det er grøn strøm, de her biler bliver ladt op af?

- Det kan vi heller ikke garantere fra dag ét. Strømmen i København er ikke fuldstændigt grøn endnu, men den bliver mere og mere grøn. Vi kigger ind i muligheden for at købe grøn strøm. De muligheder har man jo på markedet i dag, siger Jacob H. Simonsen.

Jacob H. Simonsen ser frem til at de to nye anlæg står færdige i 2023.
Jacob H. Simonsen ser frem til at de to nye anlæg står færdige i 2023.
Foto: TV2 Lorry

Bæredygtigt byggeri


Byggeriet er tænkt ind i en bæredygtig fremtid og er endnu et projekt, hvor ARC benytter sig af genbrugsbeton, som de også har gjort på deres genbrugscenter i Sydhavnen.

Herudover skal taget bruges til at samle regnvand, som skraldebilerne skal vaskes i. Men det er ikke kun taget, de har tænkt sig at udnytte til at skabe et grønnere byggeri.

- Så laver vi også noget med særligt fokus på biodiversitet, vi laver nogle insekthoteller på siderne af bygningen, siger Jacob H. Simonsen.

Det nye anlæg er det første af to. Det andet skal stå i nærheden af Amagerbakke, og skal huse den anden halvdel af skraldemænd og de nye eldrevne skraldebiler, men altså først fra 2023.