Affald eller guld: Nyt genbrugscenter sælger brædder, stuk og lamper

Genbrugscenter Sydhavnen har solidt fat i genbrugstanken. Her sælger de intakte byggematerialer videre, så de kan få nyt liv.

01:38

- Det her var nogle over 100 år gamle gulvbrædder. Brædderne er jo fuldstændig intakte, og når man ser, hvordan de ser ud, så er der mange, som bruger dem til at lave borde med, siger Poul Erik Lagermand, genbrugsvejleder på Genbrugscenter Sydhavnen

Gamle byggeelementer, slidte trægulve og en nedbrudt stuk.

Hvad der er nogens affald, kan blive andres guld.

Det har Sydhavnen Genbrugscenter fundet ud af, og derfor bliver brugbart byggeaffald ikke smidt ud, men sorteret fra og videresolgt, så andre kan få glæde af det.

Vi skal jo bidrage. Ellers kommer vores børn efter os

Poul Erik Lagermand, genbrugsvejleder

Læs også Ny genbrugsstation: Her puster iværksættere liv i dit skrald

- Det her var nogle over 100 år gamle gulvbrædder. Brædderne er jo fuldstændig intakte, og når man ser, hvordan de ser ud, så er der mange, som bruger dem til at lave borde med, siger Poul Erik Lagermand, genbrugsvejleder på Genbrugsstation Sydhavnen til TV 2 Lorry.

Før man kommer ind på genbrugspladsen, hjælper genbrugsvejleder Poul Erik Lagermand med at frasortere de materialer, der kan sælges igen.

Genbrugsvejleder Poul Erik Lagermand viser her de 100 år gamle brædder, som andre kan få glæde af.  Foto: Frida Kruse Lind/TV 2 Lorry

Genbrugsstationen, der åbnede i maj 2019, adskiller sig fra andre af de københavnske genbrugsstationer ved at genanvende og genbruge langt mere affald.

- Det her går jo i bund og grund ud på, at vi kan genbruge mest muligt igen for at spare nogle ressourcer. I dag genbruger vi 3,5 procent af det, vi modtager, og vi forventer i de kommende år at komme op på 20 procent, siger Merete Kristoffersen, enhedschef i Teknik- og Miljøforvaltningen hos Københavns Kommune, til TV 2 Lorry.

Læs også Smart tiltag på genbrugspladser øger genanvendelsen

Udover et byggemarked rummer genbrugscenteret også et testlaboratorium og et værksted – alt sammen noget, der skal fremme genbrug.

Hvis det nye genbrugscenter bliver en succes, håber Københavns Kommune på, at andre genbrugspladser i København i fremtiden kan indrettes med inspiration fra Sydhavnen.

- Vi skal jo bidrage. Ellers kommer vores børn efter os, siger Poul Erik Lagermand.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik