Robot giver kræftramte børn et socialt liv

13-årige Carl-Emil har lymfekræft og lever i lange periode i isolation. Men nu giver en ny robot ham mulighed for stadig at kunne deltage i skolen.

Langtidsindlagte børn kæmper ikke bare mod smerter og sygdom. Mange af dem må også kæmpe med en følelse af isolation og ensomhed som følge af lange hospitalsophold. Men en helt ny teknologi kan være med til måske at gøre op med ensomheden. 

- Vi har fået to robotter, der kan give børnene mulighed for at holde fast i deres gamle hverdagsliv, og det gør det nemmere for dem at vende tilbage, når de ikke længere skal være på hospitalet, siger Hanne Bækgaard Larsen, sygeplejerske og sociolog fra BørneUngeKlinikken på Rigshospitalet.

Kan snakke med mine venner

Carl-Emil Egede Feldt fra Charlottenlund er en af dem, der allerede har haft glæde af robotten.

- Den gør, at jeg kan snakke med mine venner i skoletiden, og jeg kan være med frikvartererne også. Mange tror, at det er fedt ikke at være i skole, men når du har været væk fra skolen i to måneder, er det ikke sjovt, fortæller han.

I april fik Carl-Emil konstateret lymfekræft og har siden fået kemobehandling, der har ført til et svækket immunforsvar. Derfor må han i lange periode ikke være fysisk tilstede i sin klasse.

Men med robotten, der hedder AV1, kan han både snakke med sine klassekammerater, deltage i skoleundervisningen og selv bestemme, hvor han vil kigge hen.

- Den er også smart, fordi hvis jeg nu får det lidt skidt og ikke har lyst til at være aktiv i undervisningen, så kan jeg bare lægge mig med mine høretelefoner på og lytte til, hvad læreren siger, siger han.

To test-robotter på Rigshospitalet

Robotten er udviklet af den norske tech-virksomhed No Isolation i tæt samarbejde med  blandt andet Oslo Universitet. Det er teleselskabet Telia, der har fået den nye teknologi til Danmark og har doneret to sociale robotter til Rigshospitalet i en testperiode på et år.

Til næste sommer skal Rigshospitalet så vurdere, om de fortsat vil gøre brug af de sociale robotter. Carl-Emil ved i hvert fald godt, hvad han synes.

- Jeg håber, at den bliver til noget, og at den bliver udviklet videre. Der er mange børn herinde på Rigshospitalet, der kan få rigtig meget glæde af den, mener han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik