Pressede krisecentre afviser voldsramte kvinder: ”Katastrofalt"

Antallet af voldsramte kvinder, der ikke kan få ophold på krisecentre, er det største i mange år. Presset på centrene er størst i de store byer.

På et år har krisecentrene 4561 gange måttet give den besked til en voldsramt kvinde, at der ikke var plads. (Modelfoto) Foto: Ólafur Steinar Gestsson - Scanpix

Antallet af voldsramte kvinder, der forgæves har søgt hjælp på landets krisecentre, er det største i mange år, viser tal fra Socialstyrelsen ifølge Politiken.

Det er katastrofalt. Det betyder jo i den yderste konsekvens, at kvinden forbliver i volden. Det er vigtigt, at man får hjælp, når man har taget mod til sig.

Lisbeth Jessen, direktør for kvindekrisecentret og hjælpeorganisationen Danner

På et år har krisecentrene 4561 gange måttet give den besked til en voldsramt kvinde, at der ikke var plads. Det svarer til 6 ud af 10 af alle henvendelser, og det er det højeste antal i mange år, viser tallene.

- Det er katastrofalt. Det betyder jo i den yderste konsekvens, at kvinden forbliver i volden. Det er vigtigt, at man får hjælp, når man har taget mod til sig, siger Lisbeth Jessen til TV 2

Lisbeth Jessen er direktør for kvindekrisecentret og hjælpeorganisationen Danner i Nansensgade i København. Hun siger til TV 2, at presset på krisecentrene er størst omkring de store byer - herunder København, hvor der ligger flere krisecentre.

Læs også Københavnske kvindekrisecentre presset i bund: "Vi må afvise dem"

Kræver løsninger

- Vi skal lave nogle løsninger, som er realistiske, i forhold til at der er et stort pres på krisecenterpladserne i særdeleshed i de store byer. Noget af løsningen kan ligge i nogle ambulante tilbud, men noget af det ligger også i at kigge på, om fordelingen af pladserne er rigtig, siger Lisbeth Jessen.

Kvindekrisecentret og hjælpeorganisationen Danner i Nansensgade i København Foto: Torben Christensen - Scanpix

Socialdemokraternes ligestillingsordfører, Rasmus Horn Langhoff, siger til TV 2, at han ikke mener, at samfundet kan leve med, at så mange voldsramte kvinder bliver afvist, når de søger tilflugt på krisecentrene.

Rasmus Horn Langhoff kræver derfor handling fra regeringen. Men børne- og socialminister Mai Mercado (Kons.) afviser over for Politiken at sætte penge af til en langvarig indsats her og nu. Hun vil dog følge sagen "meget, meget tæt".​

Læs også Laura og Lisanne hjælper voldsramte kvinder med at flytte

Læs også Krisecentre må afvise over halvdelen: "Det er ikke godt nok"

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik