Laura og Lisanne hjælper voldsramte kvinder med at flytte

To kvinder fra København har lavet et initiativ, der hjælper voldsramte kvinder. De tilbyder både flyttehjælp, indsamling af møbler og netværk.

Laura Nørløv Nyby og Lisanne Henriksen står bag netværket Projekt Q-Værk, der hjælper voldsramte kvinder.

Det er både hjælp i form af flyttehjælp, hjælp til at få et nyt netværk eller hjælp til at samle møbler ind, hvis en kvinde står uden ejendele.

Laura Nørløv Nyby og Lisanne Henriksen mødte hinanden på et krisecenter i København, hvor de begge arbejdede som rådgivere.

quote Vi vil gerne være med til at sikre at voldsramte kvinder kommer godt videre efter et voldeligt forhold eller et krisecenterophold 

Laura Nørløv Nyby, Projekt Q-Værk

Det store pres på landets krisecentre, hvor over halvdelen af de kvinder der henvender sig om plads bliver afvist på grund af pladsmangel, fik de to kvinder til at gå i tænkeboks. 

 - Vi grublede meget over, hvad der egentlig skulle til, for at lempe presset på krisecenteret, og sikre at endnu flere voldsramte kvinder fik hjælp, siger Laura Nørløv Nyby til TV 2 Lorry. 

Projekt Q-Værk

Grublerierne blev til Projekt Q-værk, som er en ny frivillig forening, der har eksisteret i næsten et år.

Det var manglen på et supplerende tilbud til krisecentre, der fik de to til at springe ud som iværksættere. Både alternativer til de kvinder, som ikke får plads til på krisecentrene, men også til dem, der forlader et krisecenter -men stadig har behov for rådgivning og et netværk, de kan læne sig op ad. 

quote Når man er i et voldeligt forhold, er man ofte isoleret og har ikke noget netværk, man har behov for rådgivning og for at møde andre i samme situation

Laura Nørløv Nyby, Projekt Q-Værk

Projekt Q-værk skal nemlig ikke stå i stedet for et krisecenter, men er tænkt som et supplerende tilbud, forklarer Laura Nørløv Nyby.

 - Krisecenteret er jo et meget akut og kortvarigt tilbud, det er en slags skadestue, kan man sige. Vi vil gerne være med til at sikre at voldsramte kvinder kommer godt videre efter et voldeligt forhold eller et krisecenterophold - derfor støtter vores projekt både med lavpraktisk flyttehjælp og netværksaktiviteter, siger hun.

Laura Nørløv Nyby og Lisanne Henriksen har begge arbejdet som rådgivere på et kvindekrisecenter.
Laura Nørløv Nyby og Lisanne Henriksen har begge arbejdet som rådgivere på et kvindekrisecenter.
Foto: Privatfoto

Netværk er nøglen

Fælles for de voldsramte kvinder, som Projekt Q-Værk hjælper er, at de har behov for et netværk, som kan hjælpe dem, både i form af rådgivning men også med helt lavpraktiske ting som at flytte fra den voldelige partner eller et krisecenter.

- Netværk er kernen i alt vores arbejde. Når man er i et voldeligt forhold, er man ofte isoleret og har ikke noget netværk, man har behov for rådgivning og for at møde andre i samme situation, forklarer Laura Nørløv Nyby. 

quote Jeg synes virkelig, de udfylder en rolle, som vi har svært ved som krisecenter

Lisa Holmfjord, centerchef Dansk Kvindesamfunds Krisecenter

Hos Dansk Kvindesamfunds Krisecenter ser man med stor optimisme på Projekt Q-Værk. 

 - Jeg har store forventninger til, at de vil kunne hjælpe med at skabe netværk. En ting er at få en ny lejlighed, men det kan blive en meget ensomt. Her kan Q-Værk være med til at gøre en forskel, siger Lisa Holmfjord, der er centerchef ved Dansk Kvindesamfunds Krisecenter til TV 2 Lorry. 

Flyttehjælp og møbelindsamling

Projekt Q-værk hjælper også med helt lavpraktiske ting som flytning og indsamling af møbler. Opgaver som hverken krisecentre eller kommuner hjælper med i dag.

 - Jeg synes virkelig, de udfylder en rolle, som vi har svært ved som krisecenter, siger Lisa Holmfjord.

quote Vi har nogle faste aftaler med flyttefirmaer i København, som donerer 1-2 flytninger om måneden

Laura Nørløv Nyby, Projekt Q-Værk

Projekt Q-Værk har allieret sig med flere frivillige samarkbejdspartnere for at kunne hjælpe kvinder, der skal flytte fra en voldelig partner. 

- Vi har nogle faste aftaler med flyttefirmaer i København, som donerer 1-2 flytninger om måneden, som vi så koordinerer, forklarer Laura Nørløv Nyby.

Flyttefirmaet MultiQuick Services er blandt de samarbejdspartnere, der hjælper Projekt Q-Værk med at flytte for de voldsramte kvinder.
Flyttefirmaet MultiQuick Services er blandt de samarbejdspartnere, der hjælper Projekt Q-Værk med at flytte for de voldsramte kvinder.
Foto: Privatfoto

Projekt Q-Værk har i år hjulpet omkring 30 kvinder med at flytte. 

Derudover indsamler projektet også møbler via deres facebookside. 

 - Mange af de kvinder, vi hjælper, har været på krisecenter, og mange er kommet af sted med få personlige ejendele. De har ingenting. Tit er det en meget kaotisk periode, når man flytter fra et krisecenter og i eget hjem. Mange af kvinderne har heller ikke midlerne til at indrette et hjem - vi har set eksempler på, at kvinder har sovet på gulvet, fordi der ikke var råd til en madras, fortæller Laura Nørløv Nyby til TV 2 Lorry.

Møbelindsamlingen er ikke sat helt i system endnu, da projektet mangler et opbevaringssted til alle møblerne.  

Visionen er et netværkshus

Laura Nørløv Nyby og Lisanne Henriksen håber på længere sigt, at Projekt Q-Værk kan rejse midlerne til at åbne et fysisk sted - et slags mødested - hvor kvinder, der har oplevet vold, kan komme og få hjælp og støtte.  

quote Det, at bearbejde vold, er jo en livslang proces.

Laura Nørløv Nyby, Projekt Q-Værk

Tanken er et netværkshus, hvor voldsramte kvinder, der har behov for kontakt og rådgivning, kan møde andre i samme situation.

 - Det, at bearbejde vold, er jo en livslang proces. Kvinderne knytter sig meget til hinanden på krisecentrene, de finder støtte i hinanden, siger Laura Nørløv Nyby.

 

33.000 kvinder udsættes for vold om året. 

Det skønnes at de 29.000 af dem har dansk statsborgerskab.
 
Omkring 1.800 kvinder og 1.800 børn opholder sig hvert år på krisecenter.

Kilde: Socialstyrelsen

.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik