Ballade om Kabells dobbeltløn: "Han bør frasige sig pengene"

Afgående borgmester Morten Kabell tiltræder nyt chefjob. Han bør i den forbindelse frasige sig sit eftervederlag på en halv million, lyder kritikken.

Teknik- og miljøborgmester i København Morten Kabell (EL) skifter til et chefjob i det private erhvervsliv fra januar.

Samtidig modtager han omkring en halv million kroner fra de offentlige kasser i eftervederlag. Som afgående borgmester har han ret til et eftervederlag svarende til 501.896 kroner.

Men kritiske røster i Enhedslistens bagland mener, at Morten Kabell bør frasige sig pengene.

 - Morten Kabell bør frasige sig pengene, siger Vibeke Syppli Enrum, regionsmedlem for Enhedslisten i Region Syddanmark og medlem af Enhedslisten hovedbestyrelse, til DR Nyheder.

Et politisk og moralsk spørgsmål

Enhedslisten har tidligere været stærkt kritisk over for politikere, der modtager dobbeltløn.

quote Det er et politisk og moralsk spørgsmål. 

Vibeke Syppli Enrum, regionsmedlem for Enhedslisten i Region Syddanmark og medlem af Enhedslisten hovedbestyrelse.

Eksempelvis beskyldte partiets politiske ordfører, Pernille Skipper, daværende forsvarsminister Carl Holst for "grådighed" og for "pamperi”, fordi han modtog eftervederlag fra sit tidligere job som formand for Region Syddanmark samtidig med sin ministerløn. Et pres, der endte med at Carl Holst frasagde sig sit fremtidige eftervederlag.

- Det er et politisk og moralsk spørgsmål. Og hvad der gælder for Carl Holst bør selvfølgelig også gælde for Morten Kabell. Det vil da være dobbeltmoralsk og hykleri, hvis vi i Enhedslisten ikke sagde, at Morten Kabell selvfølgelig skal afstå fra at modtage de penge, siger Vibeke Syppli Enrum til DR Nyheder.

- Men gør Morten Kabell ikke det, så skal han som minimum donere dem til et fornuftig formål, Trampolinhuset i København (medborgerhus for blandt andet flygtninge, red.), tilføjer hun.

"Pengene bør ryge i partikassen"

Som partireglerne i Enhedslisten er, skal Morten Kabell aflevere 130.000 kroner i partiskat, mens han ønsker at beholde de 370.000 kroner selv – udover sin chefløn fra sit nye job i det private erhvervsliv.

quote Vi er nødt til at lave de interne regler om. Jeg vil gerne være med til at foreslå at man fremover afleverer alle pengene i partiskat til Enhedslisten og dermed ikke selv modtager dobbeltløn.

Lasse Karlsen, kontaktperson for Enhedslisten i Brønshøj. 

Lasse Karlsen, kontaktperson for Enhedslisten i Brønshøj er stærkt kritisk over for Morten Kabells beslutning. Han mener, at alle pengene fra eftervederlaget bør ryge i partikassen.

- Vi er nødt til at lave de interne regler om. Jeg vil gerne være med til at foreslå at man fremover afleverer alle pengene i partiskat til Enhedslisten og dermed ikke selv modtager dobbeltløn, siger Lasse Karlsen, der Lasse Karlsen, til DR Nyheder.

quote Jeg overholder naturligvis Enhedslistens vedtægter i forhold til betaling af partiskat. Det har jeg gjort i tyve år, og det gør jeg også fremadrettet

Morten Kabell (EL), afgående teknik- og miljøborgmester i København

I en mail sendt til TV 2 Lorry henviser Morten Kabell til, at udbetalingen af hans eftervederlag følger de retningslinjer, som Folketinget har vedtaget for kommunerne, og at han ligeledes følger sit eget partis vedtægter.   

​- Københavns Kommune overholder de af Folketinget fastsatte regler om udbetaling af eftervederlag til borgmestre, og jeg overholder naturligvis Enhedslistens vedtægter i forhold til betaling af partiskat. Det har jeg gjort i tyve år, og det gør jeg også fremadrettet, skriver den afgående teknik- og miljøborgmester til TV 2 Lorry.

Ingen fra Enhedslistens partitop på Christiansborg har ønsket at stille op til interview om Morten Kabell eftervederlag, skriver DR Nyheder. 

Så meget får de københavnske borgmestre

I alt fem afgående borgmestre i København får tilsammen 3.889.698 kroner, når de forlader deres borgmesterposter.

Størrelsen på eftervederlaget afhænger af, hvor lang tid politikeren har beklædt borgmesterposten. Med ti år som borgmester er Pia Allerslev topscorer sammen med SF's Sundheds- og Omsorgsborgmester Ninna Thomsen, der har siddet otte år som borgmester, og derfor også tager lidt over en millioner kroner med sig.

Anna Mee Allerslev (R), der fratrådte posten som Integrations- og Beskæftigelsesborgmester umiddelbart inden valget, får 878.318 kroner, mens Teknik- og Miljøborgmester Morten Kabell (EL) og Kultur- og Fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF) hver får 501.896 kroner.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

20201019-130444-2-1920x1280we

Overborgmester undskylder for Frank Jensens krænkelser

Emil

Over 19.000 bakker Emil op: Offentligt ansatte skal have navnebeskyttelse

20171126-113538-l-1000x672we.jpg

Borgmester går af – her er hans nye job

vote-helsignoer.jpg

Kommunalvalget i Helsingør bliver en gyser

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere