Fem afgående borgmestre trækker fire millioner i eftervederlag

Når der skal rokeres på borgmesterposterne i Københavns Kommune ved årsskiftet, tager de afgående borgmestre en årsløn med sig. Helt fair, siger ekspert.

Fem af Københavns borgmestre skal ud og lede efter nyt job, når den nye konstituering træder i kraft til januar. Men økonomisk er de sikret - flere af dem tager nemlig op til et års løn med sig.

quote Borgerne er ikke godt tjent med, at borgmestre er jobsøgende i deres embedsperiode

Pia Allerslev, Venstr., Børne- og Ungdomsborgmester i Københavns Kommune

Det gælder blandt andet Venstres Børne- og Ungdomsborgmester Pia Allerslev, der får 1.003.793,04 kroner i eftervederlag. Det er til borgernes bedste, at borgmestrene er økonomisk sikret, mener hun.

- Jeg synes, det er rimeligt at få et eftervederlag, og borgerne er ikke godt tjent med, at borgmestre er jobsøgende i deres embedsperiode. Udbetalingen af eftervederlag sker i øvrigt efter gældende de regler, skriver hun i en mail til DR P4 København. 

Ancinnitet bestemmer pengepose

Størrelsen på eftervederlaget afhænger af, hvor lang tid politikeren har beklædt borgmesterposten.

Med ti år som borgmester er Pia Allerslev topscorer sammen med SF's Sundheds- og Omsorgsborgmester Ninna Thomsen, der har siddet otte år som borgmester, og derfor også tager lidt over en millioner kroner med sig. 

Anna Mee Allerslev (R), der fratrådte posten som Integrations- og Beskæftigelsesborgmester umiddelbart inden valget, får 878.318 kroner, mens Teknik- og Miljøborgmester Morten Kabell (EL) og Kultur- og Fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF) hver får 501.896 kroner. 

Professor: Eftervederlag er en dog idé

Når borgmestre får løn for at stoppe, så handler det om, at de skal have en vis økonomisk sikkerhed, siger Bent Greve, professor i samfundsvidenskab på Roskilde Universitet. Det er nemlig ikke nødvendigvis en fordel, at der står borgmester på CV'et.

quote Nogen har reelt svært ved at finde et arbejde efter lang tid som borgmester

Bent Greve, professor i samfundsvidenskab, Roskilde Universitet

- Nogen har reelt svært ved at finde et arbejde efter lang tid som borgmester. Som arbejdsgiver kan man tænke, at en tidligere borgmester ikke har lyst til at blive væk fra politik, og bare vil have et job for en kortere periode, siger han til DR P4 København.

Bent Greve mener, at eftervederlagene er vigtige, fordi de er med til at sikre, at flest muligt tør påtage sig arbejdet som borgmester.

- Uden dem risikerer man, at nogle ikke har lyst til at deltage i det politiske arbejde, fordi de ved, at der er en betydelig risiko for, at de ikke kan få et job bagefter og derfor så står uden indkomst.

Reglerne for eftervederlag er fastsat af Indenrigsministeriet.

Morten Kabell (EL) og Carl Christian Ebbesen (DF) har ikke ønsket at udtale sig. Ninna Thomsen (SF) og Anna Mee Allerslev (R) er ikke vendt tilbage. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik