Enhedslisten i København: Vi vil lukke hullet med eftervederlag

Enhedslisten i København vil lave om på partiets regler for, hvornår et medlem må få eftervederlag. Det sker i kølvandet på kritik af Morten Kabell.

00:40

Kort nyt

Der er opstået ballade i Enhedslistens interne rækker, efter at det er kommet frem, at partiets egen teknik-og miljøborgmester i København, Morten Kabell, tager en halv million kroner med sig i eftervederlag, når han til januar forlader sin borgmesterpost.

Morten Kabell kan nemlig se frem til at indkassere dobbeltløn, da han allerede har et nyt job på hånden som direktør i et privat firma.

Medlem af Enhedslistens Hovedbestyrelse, Vibeke Syppli Enrum, mener på den baggrund, at Morten Kabell skal sige "nej tak" til  eftervederlaget. 

- Det gør man, hvis man er socialist, siger hun til TV2 Lorry.

Læs også Ballade om Kabells dobbeltløn: "Han bør frasige sig pengene"

Nyt lovforslag med skærpede regler 

På partiets hjemmeside skriver medlem af Enhedslistens gruppeledelse Rune Lund, at borgmestre og andre politikere ikke skal kunne få eftervederlag, samtidig med at de får løn i et nyt job.

Enhedslisten vil derfor nu fremsætte et forslag i Folketinget, som lægger op til, at politikere både her, i regioner og i kommuner bliver fuldt modregnet i eftervederlaget, hvis de har andre indtægter.

- Ingen politikere bør kunne modtage dobbelt løn.Vi skal effektivt have lukket det hul, der åbenbart er i reglerne i dag. Så politikere fremover bliver modregnet i eftervederlaget, hvis de får løn fra et nyt job. Og reglerne skal selvfølgelig gælde alle politikere i både folketinget, regioner og kommuner.

Læs også Fem afgående borgmestre trækker fire millioner i eftervederlag

Forslaget skal effektivt lukke hullet

Rune Lund siger, at han tror på, Enhedslisten kan få et flertal med på at stramme reglerne.

- Lige så snart Folketinget åbner efter jul, vil vi fremsætte et beslutningsforslag. Forslaget skal effektivt lukke hullet, og så skal vi indføre en regel om, at man som politiker ikke kan modtage dobbelt løn, men at man modregnes i sit eftervederlag, hvis man har andre indtægter.

Læs også Rasende borgmestre: "Kabell er en arrogant, centralistisk enehersker"

Hos Enhedslistens Københavnsbestyrelse siger Karina Vestergaard Madsen, der er gruppeformand, at der formodentlig er nye regler på vej i hovedstaden, lige meget hvad man beslutter på Christiansborg: 

- Københavnsbestyrelsen har besluttet, at man på den generalforsamling stiller forslag om, at ændre reglerne for modtagelse af eftervederlag. 

Det vil betyde, at Enhedslistens borgmestre i fremtiden ikke, som det er i dag, kan få eftervederlag på en halv million - samtidig med at man går direkte ud og får en direktørløn. 

00:40

Kort nyt

Luk video

Læs også Kritik: Kabell misbruger terror-anbefaling til bilfri bymidte

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik