Ældre mand lå og blødte på fortov i en time, før ambulancen dukkede op

Tusindvis af facebook-brugere har læst Morten Carlsens øjenvidne-beretning om en ældre, forslået mand, som ventede i en time på en ambulance. Nu undskylder regionen.

- Jeg er i dag blevet bekræftet i, at når vi befinder os i en situation, hvor vi behøver livsvigtig hjælp - så må vi klare os selv.

Sådan indleder Morten Carlsen fra Glostrup et facebook-opslag, hvor han retter en hård kritik af Region Hovedstadens Akutberedskab.

Opslaget er i de forgange døgn blevet delt 10.000 gange og har udløst tusindvis af vrede reaktioner på det sociale medie.

quote Skal vi virkelig som almindelige dødelige passe på en gammel mand i en hel time, før der kommer en ambulance

Morten Carlsen

Sagen omhandler en - med Morten Carlsens egne ord - ”absurd” hændelse, som han og flere andre personer var vidner til i onsdags. 

Her var en ældre mand faldet på fortovet og havde slået hovedet, så det blødte kraftigt. Men selvom der blev ringet efter hjælp, endte manden med at vente i en time, før en ambulance dukkede op.  

Morten Carlsen beretter i opslaget, at han ud på eftermiddagen hentede sin datter ved Taastrup Realskole på Elme Allé. Men kort før, han og datteren skulle til at køre hjem, opdagede de en ældre mand, som var faldet på fortovet ude foran skolen.

Morten Carlsen og flere andre personer løb straks hen til manden, som viste sig at have slået hovedet og have galoperende næseblod.

En stråle af blod

Morten Carlsen arbejder til dagligt med at sælge brandsikrings- og førstehjælpsløsninger til virksomheder. Han havde derfor en særligt velekviperet førstehjælpstaske i sin bil. Og den fik han brug for.

- Manden har jo ikke bare en skramme i panden. Jeg lægger ham på siden, og der løber en stråle af blod ud af næsen på ham. Det tager mig 20 minutter at stoppe blodet, siger han til TV 2 Lorry.

Det lykkedes Morten Carlsen at stoppe mandens næseblod ved hjælp af denne førstehjælpskasse.
Det lykkedes Morten Carlsen at stoppe mandens næseblod ved hjælp af denne førstehjælpskasse.
Foto: TV 2 Kosmopol

Mens Morten Carlsen hjalp den ældre mand, ringede flere af de andre tilstedeværende til 112. Han fortæller, at alarmcentralen efter ti minutter ringede tilbage og forsikrede, at hjælpen var på vej.

30 minutter senere var ambulancen dog stadig ikke dukket op, og flere af hjælperne på stedet rykkede derfor igen alarmcentralen, fortæller Morten Carlsen.

Da der var gået yderligere et kvarter dukkede hjælpen endelig op. Dog ikke i form af en ambulance, men derimod en sygetransport, som var blevet bestilt af alarmcentralen.

Sygetransport havde kun plaster

Ifølge Morten Carlsen mente alarmcentralen ikke, at den ældre mands skader var alvorlige nok til, at de ville sende en ambulance. Men personalet i sygetransporten kunne ikke hjælpe den ældre mand, for de havde kun plaster i bilen, forklarer han.

- Det første, chaufføren siger, er: ’det her kræver en ambulance’ – og så ringer han efter en ambulance, som ankommer efter 15 minutter.

På det tidspunkt var der dog gået en time fra den første opringning til alarmcentralen.

- Manden var minutter fra at gå i chok efter at have ligget på fortovet i en time. Også selvom vi havde gjort alt, hvad vi kunne for at holde ham varm, skriver Morten Carlsen i sit opslag.

Han fortæller til TV 2 Lorry, at han efterfølgende har været i kontakt med den ældre mand.

Manden, der er 76 år gammel, har det efteromstændighederne godt, men er rystet ovenpå hændelsen, fortæller Morten Carlsen, der selv er dybt chokeret og kalder akutberedskabets håndtering for ”vanvittig”.

Morten Carlsen er i chokeret over akutbredskabets langesomme håndtering.
Morten Carlsen er i chokeret over akutbredskabets langesomme håndtering.
Foto: TV 2 Kosmopol

- Skal vi virkelig som almindelige dødelige passe på en gammel mand i en hel time, før der kommer en ambulance, spørger han retorisk.

Akutberedskab beklager

Hos Region Hovedstadens Akutberedskab lægger man sig fladt ned og undskylder hændelsen.

- Det er en rigtig beklagelig sag. Man skal ikke ligge en time på gaden i Region Hovedstaden og vente på en ambulance, siger Marie Baastrup, enhedschef i Akutberedskabet, til TV 2 Lorry.

Marie Baastrup, enhedschef i Akutberedskabet i Region Hovedstaden.
Marie Baastrup, enhedschef i Akutberedskabet i Region Hovedstaden.
Foto: TV 2 Kosmopol

At man valgte at sende en sygetransport og ikke en ambulance skyldes ifølge Marie Baastrup en konkret vurdering af de køretøjer, som var ledige på det pågældende tidspunkt.

- Vi skulle have gjort noget andet. Vi skulle have sendt en ambulance, og det skulle vi have gjort noget hurtigere, end vi gjorde, siger hun.

Kunne I have sendt en ambulance?

- Vi har mange muligheder for at disponere vores biler og skabe en god løsning for borgerne, så i det konkrete tilfælde kigger vi selvfølgelig indad og ser på, om vi ikke kunne have gjort det anderledes.

Det, som er essentielt for os, er, at vi gør alt, hvad vi kan for sikre borgerne rette hjælp i rette tid. Men i det her tilfælde er der ingen tvivl om, at vi skulle have gjort det bedre, siger Marie Baastrup.

Regionsrådet i Region Hovedstaden har ved det seneste budgetforlig besluttet at tilføre midler til ambulanceområdet, så der ifølge enhedschef Marie Baastrup kan komme flere ambulancer ud på gaden.

Du kan læse hele Morten Carlsens facebook-opslag nedenfor.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik