Trods stort politisk ønske: Ambulancer uden udrykning må ikke køre i busbaner

Politikerne i København ønskede, at ambulancer måtte køre såkaldt B-kørsel i busbanen. Det kræver lovændring – men det afviser ministerium.

I foråret blæste de københavnske politikere til kamp for at få tilladelse til, at byens ambulancer må køre i busbanerne.

Et flertal i Borgerrepræsentation ville have akutte ambulancekørsler uden udrykning – de såkaldte B-kørsler – flyttet til busbanerne for bedre at kunne komme frem i byen.

Baggrunden for ønsket var en opgørelse fra Region Hovedstaden, som viste, at der både var en stor stigning i antallet af akutte ambulancekørsler uden udrykning og en stigning i de responstider, som er en del af regionens servicemål.

Her var den tætte trafik i København én af årsagerne.

Medlemsforslaget blev stillet af både Socialdemokratiet, Konservative og Dansk Folkeparti i Borgerrepræsentationen efter det kom frem, at Region Hovedstaden kritiserede den nu hedengangne VLAK-regering, der ville give tilladelse til både grønne biler og taxaer i busbanen som en del af deres klima- og luftudspil - men ikke ambulancer.

- Når man har en by, hvor trafikken bliver mere og mere tæt, så kan det være svært for de her kategori b-kørsler at komme hurtigt frem. Nu skal vi have forvaltningen til at undersøge, hvad der er op og ned i mulighederne for, at de kan komme til at benytte busbanerne. Løsningen skulle gerne være, at borgerne i fremtiden vil kunne opleve et mere glidende system, sagde Niels E. Bjerrum fra Socialdemokratiet til TV 2 Lorry i den forbindelse.

Så sagt, så gjort.

Ministerium afviser lovændring

Nu har forvaltningen undersøgt sagen, og her er svaret fra Teknik- og Miljøforvaltningen nedslående for politikerne.

Her står der, at det vil kræve en ændring i lovgivningen, hvis ambulancer uden udrykning skal køre lovligt i busbanen.

Allerede i august måned i år fik Region Hovedstaden nemlig svar på et spørgsmål om tilladelse fra Trafik- og Boligministeriet, hvor regionen spurgte om tilladelse til, at ambulancerne måtte køre i busbanerne i hele regionen, hvis ”der er behov for det grundet de eksisterende trafikforhold.”

Her lød svaret fra ministeriet, at anmodningen ikke fandt ”anledning til at ændre på udrykningsbekendtgørelsen på baggrund af regionens henvendelse, da ministeriet ikke finder, at de af Regionen påpegede hensyn vægter så højt, at der skal ændres på den nuværende ordning, hvorefter færdselsloven skal overholdes – på samme vilkår som alle andre – når ambulancer ikke er i udrykning.”

Dermed ser politikernes ønske ud til at blive kasseret.

Politikere vil få KL til at presse Christiansborg

Alligevel fortsætter kommunen nu kampen for at få tilladelsen til ambulancekørslerne uden udrykning flyttet over i busbanen.

Ved Teknik- og Miljøudvalgets seneste møde den 28. oktober besluttede et enigt udvalg nemlig, at forvaltningen fortsat skal arbejde for sagen.

Det skal ske ved at inddrage andre kommuner i planerne om ambulancer i busbanerne. Hvis flere kommuner har samme ønske, kan de gå sammen til Kommunernes Landsforening og presse dem, fremgår det af referatet fra mødet.

Bag ændringsforslaget står Dansk Folkeparti, og ifølge partiets medlem af Teknik- og Miljøudvalget, Finn Rudaizky, er der fortsat grund til at kæmpe.

Nedlagte buslinjer giver mere plads

Han påpeger blandt andet, at de mange nedlagte busruter giver anledning til, at akut ambulancekørsel uden udrykning burde kunne finde sted i busbanen.

- Der er ikke plads på vejene. Der er så meget trafik i myldretiden, så er det urimeligt, at ambulancerne ikke kan komme til i en hurtig fart, siger Finn Rudaizky til TV 2 Lorry og tilføjer:

- De skal kunne komme hurtigst muligt ud på hospitalerne.

Og det enige Teknik- og Miljøudvalg er kun et forvarsel, som viser, hvor vigtig sagen er, påpeger han.

- Selvom forvaltningen ikke anbefaler det, så går vi videre. Nu kommer det i Borgerrepræsentationen i november, og jeg er sikker på, at de bakker op om forslaget, siger DF-politikeren.

En opgørelse fra Region Hovedstaden viser, at i årene 2016-2019 har der været cirka 90 ambulancekørsler uden udrykning i døgnet.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Trafik

SOS Dansk Autohjælp giver vejhjælp på cykel

Nu kommer vejhjælpen også cyklende til billister i nød

40_percent

playVirksomheder starter kampagne for udvidelse af motorveje

Skoleveje Margretheholm

Overborgmester vil sikre skoleveje i ny bydel

20060814-183343-4-1920x1280we

Nu skal Danmarks travleste togskinner skiftes

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere