Svenske turister vender tilbage til Helsingør: - Det betyder rigtig meget, siger borgmester

Der har været mange restriktioner, som har begrænset svenskernes indrejse til Danmark, og det har erhvervslivet mærket i Helsingør. Men nu er der godt nyt.

Sundbussen Pernille, som sejler mellem Helsingør og Helsingborg, fotograferet i 2001. Foto: Bax Lindhardt - Ritzau Scanpix

Der er godt nyt til de turismehungrende butikker, restauranter og hoteller i Helsingør.

Udenrigsministeriet har nemlig åbnet op for, at svenskere fra Skåne igen må rejse frit mellem Sverige og Danmark.

Indtil nu har det været et krav, at svenskere fra Skåne skulle have et såkaldt anerkendelsesværdigt formål med deres rejse til Danmark, for eksempel at de skulle arbejde her, eller at de skulle fremvise en negativ covid-19 test.

Men de restriktioner er nu blevet sløjfet.

Læs også Sundbusserne har igen fået skruen i vandet

- Rigtig mange har spejdet over sundet og håbet, at der snart ville komme en dag, hvor man igen kunne sige velkommen til de svenske gæster.

Nu er dagen endelig kommet, og det betyder rigtig meget for os, lyder det fra en glad borgmester i Helsingør, Benedikte Kiær (K).

Stadig restriktioner for svenskere

Foruden svenskere fra Skåne kan svenske besøgende med bopæl i Blekinge også frit besøge Danmark.

Svenskere fra Halland skal fortsat kunne fremvise en negativ covid-19 test eller have et anerkendelsesværdigt formål med indrejsen, svenskere fra Kronoberg og Västerbotten kan rejse til Danmark som turister, men med et krav om seks overnatninger, og alle andre svenskere skal leve op til kravene om anerkendelsesværdige formål, hvis de vil ind.

Rigtig mange har spejdet over sundet og håbet, at der snart ville komme en dag, hvor man igen kunne sige velkommen til de svenske gæster.

Benedikte Kiær (K), borgmester i Helsingør

Men ifølge Helsingørs borgmester er det svenskerne fra Skåne, der er vigtigst for dem og Nordsjælland.

- Vi er vant til at få besøg af mange gæster, der bor lige ovre på den anden side af sundet, primært fra Skåne. De sikrer en masse omsætning i Helsingør, så der har været alt for stille, nu hvor de ikke har kunne komme hertil frit, siger hun.

Læs også Åbne grænser kan betyde 20.000 smittede fra Sverige

Lang vej til normaltilstand

Der er da også et stykke vej, før erhvervslivet i Helsingør har en normal omsætning igen.

- De svenske turister står for over halvdelen af den omsætning, vi får fra de udenlandske gæster og turister. Men vi skal have åbnet endnu mere op, før vi vil kunne komme helt tilbage til normalniveauet, siger Benedikte Kiær.

Ifølge borgmesteren har de dog allerede nu også glæde af turister fra Norge og Tyskland, efter der blev åbnet op for indrejse fra de to lande.

02:01

Svenskere fra Skåne kan som noget nyt igen rejse frit mellem Danmark og Sverige uden at skulle vise en negativ Covid-19-test eller have et såkaldt anerkendelsesværdigt formål med deres rejse ind i Danmark.

Luk video

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik