Sundbusserne har igen fået skruen i vandet

Direktøren for Sundbusserne venter spændt på en opdatering af indrejsereglerne til Danmark.

Nu sejler Sundbusserne igen Foto: Sundbusserne A/S - pressefoto

Hans Froholdt, der er direktør for Sundbusserne, som sejler mellem Helsingør og Helsingborg venter i spænding.

For torsdag ventes en opdatering af indrejsereglerne til Danmark, og den kan betyde, at langt flere svenskere kan få uhindret adgang til at krydse grænsen mellem de lande.

Selskabet genoptog torsdag sejladsen med første afgang fra Helsingborg klokken 10.00. Men der er fortsat langt mellem svenskere, der bare kan gå ombord for at tage sig en hyggedag i Helsingør, inden de sejler tilbage.

Fri adgang kræver nemlig, at den svenske besøgende har bopæl i Blekinge og Skåne, som er de eneste len i Sydsverige - det såkaldte grænseland, hvor der er helt fri adgang.  (Rejsevejledningen blev opdateret torsdag eftermiddag, og her kom Skåne med som område med fri adgang)

Men selv om grænseområder har fri adgang, så gælder det ikke indbyggere i Halland. De skal have et såkaldt anerkendelsesværdigt formål med indrejsen - eller kunne fremvise en negativ covid-19 test, der ikke er mere end 72 timer gammel.  Halland opfattes stadig som såkaldt karantæneområde.

To andre svenske len lever så godt op til de danske indrejseregler, at de kan rejse hertil som turister - med et krav om seks overnatninger. Det er Kronoberg og Västerbotten.

Samtlige andre rejsende fra Sverige skal leve op til kravene om anerkendelsesværdige formål, hvis de vil ind. Det kan for eksempel være, at man arbejder i Danmark, har familie i landet eller sommerhus her. 

Og mens svenskerne har været ramt af restriktioner, har de ansatte i Sundbusserne stået og trippet utålmodigt.

- Vi havde jo allerede kaldt mere mandskab ind, og nu kan vi ikke vente mere, fortæller Hans Froholt.

Vild forvirring

Og dermed håber han, at han ikke kaster både rejsende og ansatte ud i samme forvirring, der opstod, da selskabet i slutningen af juni kortvartigt genoptog sejladsen.

- Alle fik jo at vide, at grænserne blev åbnet, og i Helsingør var man klar med flag på kajen. Og så fik vi at vide, at der alligevel ikke var åbnet. Det var lidt frem og tilbage, men vi endte med at sejle, siger han.

Men indrejsevilkårene for svenskere var så skrappe, at Sundbusserne valgte at indstille driften igen - og dermed har bådene ligget stille - lige indtil torsdag. Nu sejler man - og håber, at det i løbet af få dage bliver enklere for langt flere svanskere, hvis de vil til Danmark.

Det gælder for eksempel Sverige sydligste len, Skåne, der stadig har status som karantæneområde.

Katastrofesommer

Men selv om Sundbusserne nu er i gang igen - og selv om de med en vis sandsynlighed kan forvente at komme tilbage til noget, der minder om normal drift - så er en stor del af sommeren tabt på gulvet.

Sommeren har været en katastrofe

Hans Froholt, direktør, Sundbusserne

- Vi har fået lønkompensation og omkostningstilskud, og det klager jeg bestemt ikke over. Men vi tjener en stor del af vores grundlag i sommermånederne, og det trækker vi på i vintermånederne. Det kan vi så ikke nu, så det bliver svært. Sommeren har været en katastrofe, forklarer Hans Froholt.

Og mens hjælpepakkerne til erhverslivet fases ud, så har mange virksomheder stadig tunge økonomiske efterslæb.

Plads til lille optimisme

- Så hvis man ikke fortsætter en eller anden ordning, og en virskomhed lukker, så er de penge, den allerede har fået, jo nærmest spildt. Det vil jeg da selv synes som skatteborger, lyder det fra direktøren for Sundbusserne.

Han tillader sig dog en smule optimisme - og selskabet sætter fra lørdag ind med udvidet drift. Normalt sejler Sundbusserne en gang i timen, men der er indkøbt en ekstra færge. Den skulle have været indsat ved sommerens start, men kom aldrig i gang. Det gør den nu - og dermed kan Sundbusserne indføre halvtimesdrift.

Da første sundbus ankom til Helsingør torsdag formiddag, stod politiet klar på kajen for at tjekke de svenske passagerer. Ifølge Hans Froholt var der ingen, der blev afvist.

Ud over ruten mellem Helsingør og Helsingborg sejler Sundbusserne også mellem København og Hven.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik