Fodrede heste med kage - og efterlod dem syge for livet

Flere heste i Liseleje er blevet syge efter forbipasserende fodrede dem med wienerbrød.

Det kan være fristende at fodre dyrene med græs eller en godbid, hvis man kommer forbi en hestefold, men det kan få store konsekvenser for hestene, hvis det ikke er det rette foder.

Fire heste i Liseleje står tilbage med store smerter og en kronisk lidelse i hovene, efter at en flok forbipasserende havde tømt en stor pose med brød og wienerbrød i deres fold.

quote Det får også den konsekvens for hestene, at de ikke kan leve det almindelige hesteliv med græs og godbidder

Camilla Skov Mathiesen, rideskoleejer

- De har fået alt for meget sukker i forhold til, hvad de kan håndtere. Heste er sarte, og kan slet ikke tåle et så højt sukkerindhold. Det får livslange konsekvenser for dem, og det gør rigtig rigtig ondt på dem, siger Camilla Skov Mathiesen, der ejer rideskolen Lisevang, hvor de fire heste hører til.

Rideskolen fik besøg af en dyrlæge og en smed, der skulle se på hestenes hove. Dyrlægen konkluderede hurtigt, at hestene var blevet forfangne.

Fire ud af femten heste i folden er blevet alvorligt syge efter at have spist for meget wienerbrød
Fire ud af femten heste i folden er blevet alvorligt syge efter at have spist for meget wienerbrød
Foto: Sebastian Andersen Holm / TV 2 Lorry

Forfangenhed er en kronisk og meget smertefuld tilstand hos heste, hvor for meget sukker får insulinniveauet hos hesten til at stige gevaldigt. Det giver inflammation i hovene, som med tiden kan få hovene til at løsne sig.

Ikke første gang

Hestene er nu i særlig pleje og skal holdes væk fra græsfolde.

- Det får også den konsekvens for hestene, at de ikke kan leve det almindelige hesteliv med græs og godbidder. De skal isoleres mere på jordfolde, fordi de ikke må spise de kulhydrater, der er i græsset, siger Camilla Skov Mathiesen.

Hestenes ben er blevet iført kølegamacher, der har været i fryseren. Gamacherne hjælper med at nedkøle og sænke blodtilførslen, så det ikke samler sig i hoven, hvor den akutte skade sidder.

Det er desværre ikke første gang, rideskolen oplever konsekvenserne af folk, der fodrer hestene forkert. For et par år tilbage mistede rideskolen en hest, fordi der var blevet kastet græs fra en græsslåmaskine ind i folden.

- Det kan de ikke tåle, det gærer i maven, og der er olierester i. Hesten måtte indlægges med tarmslyng og døde på operationsbordet, siger Camilla Skov Mathiesen.

Og selvom intentionen ved fodringen formentlig har været god, lyder opfordringen fra rideskolen, at man skal lade være med at fodre hestene - heller ikke med græs:

- Vi er jo i et sommerhusområde, og der er rigtig mange turister nu, som kommer og synes, det er hyggeligt at give hestene et eller andet. Men det kan godt tage overhånd, når der kommer rigtig mange forbi hver dag, lyder det.