Nyt bæredygtigt initiativ: Markedsplads for brugte byggematerialer undgår spild

Ny onlinebørs fra Gladsaxe gør det muligt at genanvende byggematerialer.

Beton, Stål, Gips, Træ, Glas, Tegl og Møbler.

Bare rolig - det er ikke de nye affaldssorteringskategorier, du skal gøre plads til under køkkenvasken. 

Det er derimod de materialer, som nu kan blive genanvendt i et nyt bæredygtigt initiativ. 

Platformen bygcirkulært.dk skal gøre det muligt at genanvende materialer og bygningsdele og på den måde reducere spild.

Her kan virksomheder nemlig stille overskudsmaterialer til rådighed, så andre kan få glæde af dem. 

Eksempel vis stod 400 lysarmaturer til at blive smidt ud hos entreprenørvirksomheden NCC, men via et samarbejde endte de hos virksomheden Fischer Lightning som genanvendte armturerne. 

Det fortæller Gladsaxe Kommune, der er en af aktørerne bag den online markedsplads.

 - I Gladsaxe ønsker vi at skabe en mere bæredygtig verden i partnerskaber med andre, der ligesom os brænder for at passe på vores ressourcer. Den nye bygcirkulært-portal passer godt ind i det mindset, da den er udviklet i et tæt partnerskab med virksomhederne og med et fælles ønske om, at vi skal genanvende mest muligt, siger kommunens borgmester Trine Græse (S).

Forsiden på den nye markedsplads for byggematerialer.
Forsiden på den nye markedsplads for byggematerialer.

30 procent af CO2-udledningen

De virksomheder, der står bag platformen, er BAM, CASA, Freja Ejendomme, MOE, MT Højgaard, NCC, NOVO NORDISK, PensionDanmark og altså  Gladsaxe Kommune.

Kommunen har udviklet bygcirkulært.dk i samarbejde med Gladsaxe Erhvervsby, men det er meningen, at virksomheder og offentlige myndigheder fra hele Danmark skal klikke ind på hjemmesiden og bruge tilbuddet. 

- Byggeindustrien står for mere end 30 procent af Danmarks CO2-udledning. Det er et meget højt tal og en udfordring, som kun løses ved, at vi går sammen i partnerskaber. Jeg er derfor også utrolig glad for, at det er lykkedes at samle en lang række af byggebranchens centrale aktører om at hjælpe med at løse denne udfordring, siger leder af erhvervspartnerskabet Gladsaxe Erhvervsby, Karen Brosbøl Wulf.

Håbet med markedspladsen er, at bygherrer og projektledere i de tidlige faser bliver inspireret til at genbruge byggematerialer på bygcirkulært.dk.

Det er virksomhederne selv, der opretter opslag og bestemmer prisen på materialerne. Man kan både tilbyde og søge materialer. 

Og som normen er på andre digitale markedspladser, så skriver sælger standen på sin vare, og hæfter for det som er solgt.