Kommune bruger større millionbeløb på røde gadelys til flagermus

Forskningen peger på, at gadebelysning påvirker adfærden for de fleste arter. Det tager man nu konsekvensen af i Gladsaxe

Mens nogen beskylder flagermusen for at stå bag den igangværende verdensomspændende pandemi, så er man i Gladsaxe nu i gang med at forbedre forholdene for det flyvende væsen.

På Frederiksborgvej ved Skovbrynet bor en flagermuskoloni - og nu hvor vejbelysningen skal renoveres, bliver lyset nøje udvalgt, så det generer flagermusene og dermed biodiversiteten mindst muligt.

Flagermuskolonien ved Frederiksborgvej, Gladsaxe

Prisen for den nye gadebelysning lyder på omkring 25 millioner kroner, oplyser Gladsaxe Kommune til TV 2 Lorry. Penge, der går til rådgivning, projektering, indkøb og anlæg af armaturerne. Af de 25 millioner går cirka tre millioner til særlige lys på den strækning, hvor flagermusene bevæger sig.

Ifølge kommunen er der en mening med 'galskaben'. For de har skævet over mod forskningen, der peger på, at belysning påvirker adfærden for de fleste arter af flagermus. 

- Vi har ønsket en belysning, der påvirker flagermusene og naturen mindst muligt, uden at gå på kompromis med trafiksikkerheden, siger vejingeniør Jonas Jørgensen fra Trafik og mobilitet i Gladsaxe Kommune. Han uddyber:

- Ingen lys - eller slukket lys - ville være det bedste lys for flagermusene, men da det ikke er muligt, er rødt lys det bedste, og det har vi så valgt på den del af strækningen, hvor flagermusene bor.

Gavner også trafiksikkerheden

Ifølge Gladsaxe Kommune viser et hollandsk forskningsprojekt, at lys, som indeholder korte bølgelængder, såsom blåt, grønt og hvidt lys, ser ud til at have en større effekt på flagermusenes aktivitet og adfærd, end lys med længere bølgelængder som for eksempel rødt lys. Det røde lys er også det bedste lys for de fleste arter af flagermus, når de jager føde.

Fakta om projektet

Det er dog langt fra kun flagermusene, der får glæde af den nye belysning. Det har vist sig, at den også har en positiv sideeffekt for trafiksikkerheden og fremkommeligheden for bilister og cyklister på strækningen.

Derfor sker der blandt andet forbedringer ved de trafikale knudepunkter, og hvor cyklister krydser vejen. Ved de områder bliver der anvendt varmt, hvidt lys og armaturer på højere master, så cyklisterne får en bedre synlighed end tidligere, oplyser Gladsaxe Kommune.

- Som Verdensmålskommune ønsker vi at gå foran med at sikre de bedste forhold for både dyr, mennesker og biodiversiteten. Projektet her er netop et godt eksempel på, hvordan vi på en intelligent måde kan balancere krav om trafiksikkerhed og fremkommelighed med dyrevelfærd og biodiversitet, siger borgmester Trine Græse.

quote Der vil selvfølgelig være en tilvænningsperiode, både for flagermus og mennesker,

Philip Jelvard, Lysdesigner hos Light Bureau.

Stor klimaeffekt

Projektet er udviklet i samarbejde med professionelle lysdesignere, og de er begejstrede for samarbejdet:

- Det har været spændende at samarbejde med en Verdensmålskommune som Gladsaxe, der har lysten til at udfordre det traditionelle og har en ambition om at forbedre forholdene for både mennesker og dyr. Der vil selvfølgelig være en tilvænningsperiode, både for flagermus og mennesker, men vi er overbeviste om, at tiltagene på Frederiksborgvej får en positiv effekt på flagermuskolonien i området, siger Philip Jelvard, Lysdesigner hos Light Bureau. 

Han fortsætter:

- Overordnet håber vi, at alle tager godt imod den nye belysning, og at det røde lys ikke kun får funktionel værdi, men også symbolsk værdi. Det røde lys skal gerne gøre forbipasserende opmærksomme på, at her er et særligt naturområde, man ønsker at beskytte.

Udover at gavne trafiksikkerheden og forholdene for flagermusene, så er der også en klimagevinst at hente ved at skifte de cirka 5000 armaturer. 

Ifølge Gladsaxe Kommune reducerer man årligt CO2 forbrug på 58 procent, hvilket svarer til 255 tons CO2/året, mens man også reducerer det årlige kilowatt-forbrug med 58 procent, hvilket svarer til 1.204.000 kWh/år.

Til TV 2 Lorry oplyser kommunen, at det forventes, at investeringen har tjent sig selv ind i løbet af ni til ti år.