Vaccine-succes i Furesø: Derfor ligger de i top

Langt de fleste af Furesøs mest sårbare borgere er blevet vaccineret mod coronasmitte, og dermed placerer kommunen sig i top tre i hele landet.

Næsten alle plejehjemsbeboere i Furesø har sagt ja til at blive vaccineret og er blevet færdigvaccineret. 

Dermed ligger Furesø Kommune top tre i Danmark over flest vaccinerede plejehjemsbeboere. Og nu viser nye regionale tal, at 92 procent af de borgere over 65, der modtager personlig og praktisk hjælp, er i gang med et vaccinationsforløb, mens 77 procent af dem allerede er færdigvaccineret. 

Samtidig er 94 procent af alle borgere over 85 år i gang med et vaccinationsforløb, mens 85 procent er færdigvaccineret. Tallene er reelt højere, da de nationale data er trukket før, sidste pop up-vaccinationssession vaccinerede løs i denne uge, oplyser Furesø Kommune i en pressemeddelelse.

Fik stik og champagne på plejehjem

Plejehjemmene har næsten været lukket helt ned for besøg fra pårørende det seneste års tid, og trods den hårde og ensomme tid, ser den 95-årige plejehjemsbeboer Birgit Mortensen nu frem mod lysere tider.

De to små stik har nemlig gjort en stor forskel for den ældre kvinde, da hun i forvejen lider af besvær med vejrtrækningen.

- Hvis jeg fik corona, så kunne de lige så godt sige farvel til mig, siger hun til TV 2 Lorry.

 Og på plejehjemmet blev hvert stik da også fejret på behørig vis.

- Så serverede de et glas champagne for os, og så sad vi der og hyggede os, fortæller Birgit Mortensen.

Tæt samarbejde er vejen frem

I Furesø er man stolte af den indsats, der har bragt kommunen frem blandt landets førende på vaccinationsfronten.

- Jeg er super stolt og glad på vegne af alle vores medarbejdere, lyder det fra Anette Helt Hansen, der er områdeleder for Sundhed, Træning, Aktivitet og Rehabilitering og Sundhedsfaglig Uddannelsesenhed.

Og der er ifølge hende flere forklaringer på successen.

- Vi har samarbejdet tæt, vi har et rigtig godt kendskab til vores borgere, og vi har et godt samarbejde med vores praktiserende læger, siger Anette Helt Hansen.

De praktiserende lægers tætte kontakt til borgerne har også hjulpet på opbakningen til vaccinationerne.

- Vi ringer og spørger, "vil I vaccineres", og så siger de ja - og de vil meget gerne herop. Der er en form for tryghed i det - de kender det jo fra influenzavaccine, som de også har fået tidligere, siger praktiserende læge, Torben Sørensen. Han er en af få læger, der nu også er i gang med vaccinationer i sin egen praksis.

Lokale pop-up vaccinesteder

Samtidig har det haft en stor betydning, at kommunen tre gange har etableret pop-up vaccination her i det lokale aktivitetscenter - hvor de praktiserende læger har vaccineret en del af de ældre og svage borgere i kommunen, mener områdechefen. Og Furesø Kommune deler gerne ud af de gode erfaringer, og de er ikke blege for at indrømme, at andre også har inspireret dem til de gode løsninger.

- Vi har jo også fået fif fra Ishøj og fra København, der startede. De havde nogle værkstedsfif, som vi kunne få, som gjorde, at vi ikke skulle lave de samme begynderfejl, siger Anette Helt Hansen.

Så mens de yngre danskere venter på tilbuddet om vaccination, så begynder hverdagen nu så småt at vende tilbage på plejecentrene i Furesø.

- Det er da dejligt - nogle af dem, man ellers ikke ser, må så komme og besøge mig, og det har de også varslet, at de vil gøre, siger Birgit Mortensen.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

Coronavirus grafik

playNyeste coronatal: Så mange er smittede, indlagt og døde med coronavirus i Danmark og din kommune

Vaccine grafik

Nyeste vaccinetal: Så mange er vaccineret i din region og i din kommune

hurtigtest lyntest kviktest næsepodning

Nu kan du springe et trin over: Ny app skal gøre det lettere at kvikteste

20210125-114354-L-1920x1246we

playHøje smittetal tvinger Hørsholm til at lukke erhvervslivet igen

Furesø

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere