Meterhøje flammer raserede kendt vikingespils hjerte: "Minder, vi aldrig får tilbage"

Politiet skal bruge de kommende dage til at undersøge årsagen til omfattende brand i Frederikssund Vikingespils hjerte.

I dagslys er skaderne ubegribelige. 

Torsdag aften forvandlede en altædende ild Frederikssund Vikingespils store lagerbygning med navnet Gimle centralt på pladsen til et forkullet og forfaldent hylster.

Da TV 2 Lorry får fat i Camilla Dupont, formand for foreningen bag Frederikssund Vikingespil, på telefon fredag formiddag, taler hun fattet, men vemodigt om den hærgede vikingehal, der indtil torsdag aften var livsnerven for det traditionsrige vikingespil ved friluftsscenen på Kalvøen ved Roskilde Fjord.

- Det var vikingespillets hjerte. Det var vores samlingssted og lagerhal. Noget af det, der er brændt derinde, kan ikke genskabes. Det er minder, vi aldrig får tilbage, siger Camilla Dupont til TV 2 Lorry.

Artiklen fortsætter efter billederne...

Sådan så det ud, da bygningen 'Gimle' stod i flammer torsdag aften. 
Meget lidt kan reddes dagen derpå.
Meget lidt kan reddes dagen derpå.
Foto: Privatfoto

Brandårsag ukendt

Ingen kom noget til - coronavirus havde sendt syerskerne hjem. Men Camilla Dupont vurderer, at foreningen har tabt “et par millioner kroner” på branden, som politiet fik besked om 20.10 torsdag aften.

De rykkede ud og konstaterede sammen med beredskabet, at der stod fem til ti meter høje flammer over vikingehallen - en træbygning fra 1990. 

quote At miste smykker og kostumer, som har været en del af det, siden jeg var barn - det er det værste

Camilla Dupont, formand for foreningen bag Frederikssund Vikingespil

Nordsjællands Politis pressevagt oplyser fredag formiddag til TV 2 Lorry, at brandårsagen på nuværende tidspunkt fortsat er ukendt. Kriminaltekniske undersøgelser skal i den kommende tid fastslå en egentlig brandårsag, lyder det.

Frederikssund Vikingespil

Klenodier tabt til ilden

Imens kan Camilla Dupont gøre skaderne op. 

Hele kostumeafdelingen med 500 kostumer er gået tabt. Håndlavede smykker, som er lavet af forhenværende deltagere i vikingespillet, historiske klenodier tilbage fra den første opsætning i 1952, lager med markedstelte, værksted og rekvisitte. Stort set alt er brændt. 

- Jeg har været med hele mit liv. At miste smykker og kostumer, som har været en del af det, siden jeg var barn - det er det værste. Værktøj og traktor kan vi købe igen.  

- Vi fik reddet lurerne, og de er mange penge værd. Men jeg ved ikke, om de overlever. Vi sendte dem til skadesservice i nat, så de hurtigst muligt kunne blive behandlet, siger Camilla Dupont. 

Vikinger vil sy dag og nat

Vikingespillet skal efter planen opføre stykket Skjoldunge fra 19. juni til 12. juli. Coronavirus betyder, at de op mod 400 medvirkende ikke har vidst, om det overhovedet kunne lade sig gøre at gennemføre stykket. 

Torsdagens brand gør det endnu mere vanskeligt at se stykket blive sat op, erkender Camilla Dupont. 

Artiklen fortsætter efter billedet...

Tilskuere ved et af de årlige vikingespil, omkring Kalvøen.
Tilskuere ved et af de årlige vikingespil, omkring Kalvøen.
Foto: allansfoto.dk/Frederikssund Vikingespil

- Det ser sort ud lige nu. Syerske kan ikke selv nå det. Men omvendt kender jeg vikingerne godt nok til, at de sætter sig til at sy dag og nat frem til premieren, selvom de ikke kan sy. Og så er der en masse roller, der ikke kan komme til prøve. Men coronavirus er jo nok alligevel den største joker, siger Camilla Dupont. 

Den 5. januar var der audition til årets skuespil, og her var mænd med stort skæg eftertragtede. Det kan du læse mere om her. 

TV 2 Lorrys indslag fra januar om audition til Frederiksund Vikingespil. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

skunkgartneri herringløse

Særlig duft fik snusfornuftige betjente på sporet - skunklaboratorium med 347 planter afsløret

Retten i Roskilde.

Mand erkender forsøg på voldtægt af børn via datingside

Skønhedsklinikken Cliuniq

Skønhedsklinik er nu sigtet 11 gange

blå blink

Politi og helikopter rykker ud til alvorlig ulykke på gård

Frederikssund

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere