Glostrups Venstre-borgmester mistede flertal efter drama - nu lurer ung socialdemokrat i kulissen 

Sikkert er det, at der skal findes en ny borgmester i Glostrup Kommune, da John Engelhardt efter 11 år med kæderne siger stop. Den sidste periode som borgmester blev dramatisk, og nu er spørgsmålet, om Venstre kan holde fast i magten, eller om Socialdemokratiet kan komme til efter næste års kommunalvalg. 

Mens en stor del af borgmestrene i hovedstadsområdet sandsynligvis opnår genvalg ved det kommende kommunalvalg, er der flere kommuner, hvor magten kan tippe. Her kan de store dramaer udspille sig. Med et år til kommunalvalget tager TV 2 Lorry temperaturen på de ‘sving-kommuner’ i sendeområdet, hvor magten kan skifte. 

Denne gang Glostrup Kommune:

Siden valget i november 2009 har Venstre haft en borgmesterpost i Socialdemokratisk hjerteland, men selv om John Engelhardt har vundet kampen om borgmesterkæderne tre valg i træk, stiller den seneste valgperiode spørgsmålstegn ved, hvorvidt Venstre igen kan samle et flertal.

Mindre end et år inde i valgperioden skete der nemlig noget opsigtsvækkende i Vestegnskommunen: Borgmesteren mistede sit flertal.

I august 2018 gik et flertal sammen uden om Venstre og Dansk Folkeparti og omfordelte formandskaberne for de politiske udvalg. Det fik Venstre og Dansk Folkeparti til at klage til Ankestyrelsen, fordi de mente, at manøvren var ulovlig. Dette afviste Ankestyrelsen.

quote Efter amerikanske standarder kan man dog kalde Glostrup for en mulig svingkommune

Peter Erlitz, redaktør for Vestegnen hos Sjællandske Medier

Hele redeligheden skete, efter et tidligere Venstre-medlem, Lars Thomsen, blev ekskluderet fra partiet i maj 2018, efter han ragede uklar med borgmesteren. Thomsen blev siden løsgænger, og med hans mandat væk fra Venstre-gruppen tippede Engelhardts spinkle flertal.

Det er dog lykkedes John Engelhardt at være med til at diktere kommunens økonomi, siden han mistede flertallet bag sig. I 2019 og 2020 var Venstre med i forligskredsen ledet af Socialdemokratiet, som vedtog Glostrups budgetter.

Det bliver dog ikke John Engelhardt, der skal forsøge at samle trådene i Venstre ved det kommende valg, da han 11. november offentliggjorde, at han ikke genopstiller. I stedet er 27-årige Piet Papageorge valgt som ny spidskandidat for Venstre. Læs mere om det her. 

Den politiske situation taget i betragtning vil Socialdemokratiet med 33-årige Kasper Damsgaard i spidsen forsøge at generobre borgmesterposten i vestegnskommunen.

 

Lyn-analyse fra Peter Erlitz, redaktør for Vestegnen hos Sjællandske Medier:

- Efter at borgmesteren kom i mindretal, har Venstre og Socialdemokratiet igen nærmet sig hinanden, og man har nu genskabt et bredt samarbejde henover midten sammen med blandt andet Dansk Folkeparti. 

quote Dertil kommer en ubekendt faktor - nemlig den nye og unge borgmesterkandidat fra Socialdemokratiet, Kasper Damsgaard på 33 år

Peter Erlitz, redaktør for Vestegnen hos Sjællandske Medier

- Efter amerikanske standarder kan man dog kalde Glostrup for en mulig svingkommune. Det er den, fordi Venstre og Socialdemokratiet er næsten lige store, og vi ikke ved, hvordan det vil ændre sig efter et valg, og hvordan man vil konstituere sig. Det kan godt blive en spændende valgkamp.  

- Dertil kommer en ubekendt faktor - nemlig den nye og unge borgmesterkandidat fra Socialdemokratiet, Kasper Damsgaard på 33 år, der har slået sig op på at have en meget klar velfærdsdagsorden.

- Der er ved at blive bygget letbane i kommunen, ligesom der sker rigtig meget byudvikling især i området ved Glostrup Station, og borgerne går meget op i, hvor tæt og hvor meget der skal bygges. Det har også tidligere skabt konflikter i byrådet. Der er allerede lagt planer i byrådet om byudvikling, men om - og hvad - partierne eventuelt vil spille ud med i den forbindelse, er svært at sige, før vi kommer tættere på valget.