Valg i Glostrup: Alt er muligt i de uhellige alliancers kommune

Der skal tælles til ti i Glostrup for at sidde med magten i kommunalbestyrelsen. Men de seneste år har politikerne i vestegnskommunen vist, at det kan gøres på mange forskellige måder.

Den seneste valgperiode har været alt andet end kedelig i den ellers veldrevne vestegnskommune. Borgmesteren har oplevet at få flertal imod sig, og siden da har der været etableret flertal i byrådet på stort set alle mulige måder. 


Hvad er der på spil?

I 2009 brød John Engelhardt (V) næsten 80 års socialdemokratisk styre i Glostrup Kommune. Men da han i 2017 var et år inde i sin tredje valgperiode, skete der noget opsigtsvækkende: 

Han mistede magten, mens han var borgmester. Derfor er der mange mulige scenarier i spil, når valgnatten oprinder den 16. november.

  • Venstre og Socialdemokratiet stiller begge med unge og relativt uprøvede spidskandidater, men fælles for dem begge er, at de forventer at blive ny borgmester.
  • Der findes ingen hellige alliancer i Glostrup. Alle partier er klar på at indgå aftaler- med modstanderne - så længe det giver indflydelse.
  • Venstre har mistet to medlemmer, der nu begge er spidskandidater for andre partier.
  • Piet Papageorge (V) skal ikke kun vinde vælgernes tillid, han skal også samle Venstre, efter flere byrådsmedlemmer har skiftet parti siden seneste valg.

Borgmester:

John Engelhardt (V)

1. viceborgmester:

Flemming Ørhem(Løsgænger)

2. viceborgmester:

Lisa Ward (S)


Hvem er favoritten og hvorfor?

Selvom det kan være svært at udpege en egentlig favorit, så må den socialdemokratiske spidskandidat, 33-årige Kasper Damsgaard, alligevel regnes som svag favorit, selvom han er relativt ung og uprøvet.

  • De seneste år har Venstre teknisk set været sat skakmat i byrådet, selvom de en overgang indgik i et flertal med Socialdemokratiet. De har nemlig flere gange oplevet at være sat uden for indflydelse af de andre partier, der har dannet alternative flertal. Dermed har Kasper Damsgaard allerede en magtbase at arbejde ud fra. 
  • Kasper Damsgaard går til valg på velfærd. Han har allerede varslet, at det kan indebære at hæve skatten, der er blandt de laveste i landet. 
  • I modsætning til andre partier i byrådet, har Socialdemokratiet undgået interne konflikter, og dermed fremstår de som en samlet gruppe ved valget.
  • På Socialdemokratiets kandidatliste findes flere i området velkendte ansigter, der kan være med til at give Kasper Damsgaard medvind.


Hvem er førsteudfordreren, og har han en chance?

27-årige Piet Papageorge fra Venstre står med de næstbedste kort på hånden for at blive borgmester.

  • Venstre har allerede borgmesterposten i Glostrup, og derfor starter han med en lille medvind i ryggen.
  • Nøglen til at få ti mandater bag sig, er at kunne etablere alliancer med alle i byrådet. Piet Papageorge starter på en frisk, og han kan muligvis vinde partier over til sig, fordi der ikke ulmer gamle personlige konflikter
  • Venstre har mistet to markante byrådsmedlemmer, og det kan muligvis give ham ro til at skabe en homogen gruppe i byrådet.
  • Han kan formentlig få magten ved at konstituere sig med DF og K.

Hvilke temaer kommer til at fylde i valgkampen?

  • Byudvikling

    Der er gang i flere byggerier i Glostrup. Letbanen fylder og udvikling af området i Glostrup bymidte og Rådhusparken. Diskussioner om hvor meget, hvor højt og hvor tæt har længe fyldt meget hos borgerne, og det har også skabt splid i byrådet. 

  • Skat

    Glostrup har en af landets laveste skatteprocenter, og hvor Venstre betragter det som en ting at værne om, er Socialdemokratiet klar på at diskutere den for at finansiere velfærd.

  • Skoler

    I 2015 blev alle skoler i Glostrup lagt sammen, og lige siden har det været et af de varmeste emner hos både byråd og borgere. Selvom der er indgået en aftale mellem partierne om at evaluere situationen om nogle år, vil det formentlig være for varmt et emne til at lade ligge.

Hvordan gik det ved valget i 2017?

Både Socialdemokratiet og Venstre fik omkring en tredjedel af stemmerne og dermed syv mandater. John Engelhardt (V) fik ca. 1500 personlige stemmer, hvilket var tre gange flere end den socialdemokratiske spidskandidat, Lisa Ward. Siden kunne Engelhardt lade sig konstituere som borgmester med støtte fra to mandater fra Dansk Folkeparti og et fra De Konservative. 


Hvem blev de største stemmeslugere ved valget i 2017?

Antal stemmer
1. John Engelhardt (V) 12,5% af alle afgivne stemmer 1.455
2. Lisa Ward (S) 593
3. Søren Enemark (S) 546
4.Flemming Ørhem (DF)* 411
5. Kasper Damsgaard (S) 338

*Er siden blevet løsgænger.


Hvordan har byrådet fordelt de sidste års budgetter?

Økonomien i Glostrup har ikke været under det samme pres, som der er set i andre kommuner, og derfor har der hverken været skattestigninger eller større besparelser. 

Ved de tidligere budgetaftaler er der blandt andet blevet afsat flere ressourcer til særlige dag- og undervisningstilbud samt det specialiserede børneområde og opnormering på ældrecentrenes demensafsnit.

Budgetforliget for 2020 er endnu engang indgået udenom borgmesteren, og her er der blandt andet lagt op til bedre normeringer i daginstitutioner og fjernelse af gælden på ældreområdet. 


Hvem har indgået valgforbund?

Der er indgået tre valgforbund i Glostrup Kommune forud for valget:

  • Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Bylisten
  • Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten
  • Det Konservative Folkeparti og Nye Borgerlige


Hvad betyder valgforbund og konstituering?

Valgforbund:

Når to eller flere partier går sammen i et valgforbund, tæller gruppen som ét parti, når stemmerne skal omsættes til mandater.

Overskydende stemmer kan puljes og tilsammen skaffe valgforbundet et mandat - eller et ekstra mandat.

Hvert parti kan kun indgå ét valgforbund. Valgforbund indgås typisk mellem lister og partier, der står hinanden politisk nær, men de er ikke forpligtet til at støtte hinanden, når der skal findes flertal bag en borgmester.


Konstituering:

Når valgresultatet er kendt på valgaftenen og valgnatten, vil de forskellige borgmesterkandidater forsøge at finde et flertal blandt de øvrige partier. Hvis ét parti alene har flertal, kaldes det absolut flertal. Når en borgmesterkandidat har fundet flertal, vil parterne typisk underskrive en konstitueringsaftale.

En konstitueringsaftale er ikke juridisk bindende og kan ikke håndhæves. Kommunalbestyrelsens konstituering sker på det konstituerende møde, der som regel finder sted et par uger efter valget. Her vælges blandt andet borgmester, viceborgmestre og udvalgsformænd.



Kilde: Indenrigs- og Boligministeriet og TV 2 Lorry

Hvad med de andre partier?

Ved valget i 2017 fik både Venstre og Socialdemokratiet syv mandater. Den samme fordeling kan meget vel ske igen, og dermed vil det reelt set være de mindre partier, der afgør valget.

  • Dansk Folkeparti blev tungen på vægtskålen efter valget i 2017. Sidenhen er gruppen blevet sprængt, og to byrådsmedlemmer er blevet løsgængere. Partiets nye spidskandidat er ukendt for vælgerne.
  • Bylisten blev stiftet af Lars Thomsen, efter han blev ekskluderet af Venstre i 2018. Ved den lejlighed tippede magtbalancen i byrådet, men det er usikkert, om vælgerne vil belønne ham med genvalg.
  • Liberal Alliance håber at få en plads, efter Marlene Frandsen har valgt at stille op for partiet i stedet for Venstre, hvor hun tabte kampen om at blive spidskandidat.
  • Konservative kom kun lige akkurat ind i byrådet i 2017, og derfor skal de formentlig have større fokus på at bevare deres mandat frem for at vinde et ekstra. 


Hvad er ellers værd at lægge mærke til?

  • Kandidaten Søren Enemark (S) var borgmester i 2009, hvor partiet mistede sit flertal, da en SF’er skiftede side. I 2012 blev han idømt 30 dages fængsel for at have hentet fortrolige oplysninger om SF’eren med den hensigt at sværte hende til i pressen.
  • Da John Engelhardt mistede sit flertal i 2018, satte det nye flertal sig også på alle udvalgsposterne. Det fik efterfølgende borgmesteren til at melde sagen til Ankestyrelsen, da han mente trækket var ulovligt. - I mine 25 år i lokalpolitik har jeg aldrig mødt en så ringe evne og vilje til samarbejde og en så arrogant holdning til det at have magt, lød det dengang fra John Engelhardt.
  • Marlene Frandsen fra LA og Lars Thomsen fra Bylisten var begge medlemmer af Venstre tidligere, og de går begge til valg på uenigheder med deres tidligere parti.
  • Stemmeprocenten i 2017 lå på 64,81, hvilket var blandt de laveste i landet.


Forudsigelsen:

Kasper Damsgaard (S) er favorit til at tilbageerobre magten for Socialdemokratiet og blive ny borgmester i Glostrup Kommune. Det ser dog ud til, at det vil blive med et snævert flertal, der sikkert først bliver fundet efter forhandlinger med samtlige partier i byrådet. Uroen i Venstre i den seneste periode, og det faktum at den største stemmesluger, John Engelhardt, ikke genopstiller, kan komme til at tippe flertallet over til Socialdemokratiet.




Sådan har vi gjort

TV 2 Lorry har skrevet denne analyse på baggrund af research, en lang række skriftlige kilder og samtaler med en stribe af kilder med kendskab til de politiske forhold i kommunen.  

Her er kandidaterne i Glostrup Kommune:


Valgforbund:

  • Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Bylisten
  • Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige
  • Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten
  • Glostrup Borgerliste, Venstre


Liste A - Socialdemokratiet

1. Kasper Damsgaard

2. Søren Enemark

3. Annette Normind Thomsen

4. Camilla Christensen

5. Torben Jensen

6. Ulrik Løvstrøm Nielsen

7. Helle Bager Nielsen

8. Lisa Ward

9. Morten Bybjerg Nygaard

10 Waqar Ahmed

11. Gitte Wallin Limkilde

12. Allan Larsen

13. Jesper Weidick

14. Anne Tinghus


Liste B - Radikale Venstre

1. Emilie Sloth

2. Mikkel Bay

3. Nicolai Ringkjær Skafte

4. Pia Bach

5. Thomas Skov Andersen

6. Lise Sustmann Allen

7. Juliette Forneris

8. Bent Filstrup

9. Jørgen Boelskov


Liste C - Det Konservative Folkeparti

1. Dan Kornbek Christiansen

2. Vicky Schumann

3. Jesper Gerding Kirchner

4. Christian Ebbesen

5. Lars Bennike

6. Morten Hansen

7. Poul Hermann

8. Steffen Schlägelberger

9. Gitte Pladsbjerg Schnoor

10. Thue Agger Svaneberg

11. Martin Aa. Rosenkrantz


Liste D - Nye Borgerlige

Tonny Madsen


Liste F - SF

1. Henrik Lund

2. Lennart Larsen Lindberg

3. Jens Erik Larsen

4. Mogens Mathiesen

5. Palle Laustrup

6. Mads Hareskov Jørgensen


Liste I - Liberal Alliance

Marlene Frandsen


Liste L - Glostrup Borgerliste

1. Flemming Ørhem

2. Pia Hagbarth Dahlin

3. Nia Hagbarth Juel

4. Frederik Frydendal-Oesten

5. Pia Christoffersen

6. Ib Clasen

7. Carsten Engholm


Liste O - Dansk Folkeparti

1. Peder Kähler

2. Ann Spetzler

3. Henning Christensen

4. Jan Hvidkjær

5. Jane Jacobsen


Liste U - Bylisten

1. Lars Thomsen

2. Kirstine Bjarnt

3. Per Froholdt

4. Ditte Sieling Emanuel

5. Jonas Madsen

6. Conny Iversen

7. Bo Frederiksen

8. Bibi Kjæhr Jensen

9. Saefaldin Asaad

10. Imad Daher

11. Annette Thorsen

12. Ellis Vest

13. Annelise Cronfelt

14. Pia Paulsen

15. Mogens Jensen

16. Jesper Hess-Nielsen

17. Carsten Pedersen

18. Kurt Kjær

19. Tove Nika Brøndsted

20. Sonja Sjøgren

21. Helle Ø. Nielsen

22. Mai-Britt Plough Hemmingsen


Liste V - Venstre

1. Piet Papageorge

2. Leif Meyer Olsen

3. Maja Lüchau

4. Torben Martinsen

5. Ina-Maria Nielsen

6. Eva Nørgaard Wojtala

7. Gert Jensen

8. Torben M. Jensen

9. Ole Møller Andreasen

10. Anker Jacobsen

11. Jens Hoff

12. Hans Sørensen

13. Jan Otzen


Liste Ø - Enhedslisten

1. Kirstina Tranberg

2. John Simoni

3. Signe Koustrup

_

_