Syv tips til dig, der sover udendørs: Sådan får du en varm nat i soveposen

Eventyrer og turcyklist Tore Grønne guider dig igennem alt det, du skal vide, når du tager på ekspedition i Lorryland. Her dykker vi ned i hemmeligheden bag en god nats søvn i soveposen under stjernerne.

Det lyder måske sært, men selv hvis du har en god sovepose, kan du ikke være sikker på at holde varmen i løbet af natten.

Ligger du først i soveposen og fryser, kan det være rigtig svært at få varmen igen, og så er glæden ved at sove udenfor spoleret.

quote Der er få ting, der er mere elendigt på tur end at vågne op efter en nat, hvor man har frosset i soveposen

Tore Grønne, Eventyrer og turcyklist

- Der er få ting, der er mere elendigt på tur end at vågne op efter en nat, hvor man har frosset i soveposen. Ligget vågen. Vendt og drejet sig, og ikke har fået den søvn, man har brug for, så man kan stå veloplagt og veludhvilet op til en ny dag, siger Tore Grønne, der medlem af Eventyrernes Klub og manden bag vores gode råd.

Ekspedition Lorryland

Verdenskendt eventyrer

Tore Grønne har rejst i hele verden på absolut hardcore vis. Med sin cykel og et minimum af fornødenheder har han krydset kontinenter og bevæget sig ud i noget af de mest afsidesliggende og ufremkommelige områder i verden.

Denne sommer tager han på eventyr gennem Hovedstadsområdet fra Gilleleje til Stevns, sammen med sin gamle ven Bertel Henning, som ikke har cyklet siden han var knægt. Turen kalder vi "Ekspedition Lorryland". En tur, du selv kan tage, uanset form og erfaring.

Her kommer Tores bedste råd til en dejlig nats søvn i naturen:

7 tips til at holde varmen i soveposen

Der er flere ting, du kan gøre, inden du lægger sig til at sove, som mindsker risikoen for en kold nat. Ligesom der er ting, du kan gøre, hvis du alligevel kommer til at fryse i løbet af natten.

1. Vær varm, inden du lyner dig ned i soveposen

Det er din krop, der skal varme luften i soveposen op, og hundefryser du, når du kravler ned i den, kan det være svært at få varmen. Så lav lidt englehop eller løb lidt rundt, inden du går til køjs, hvis du fryser. Gør du det, har du gjort dig selv en stor tjeneste.

2. Vær mæt

Er du sulten, kommer du nemmere til at fryse i løbet af natten. Sørg derfor for at have spist godt, inden du går i seng. Har maven noget at arbejde med, er det nemmere for kroppen at holde sig varm.

3. Tis af

Det er en klassiker at ligge og vende og dreje sig i soveposen, fordi man skal tisse, men ikke kan tage sig sammen til at komme ud af fjerene og ud af teltet for at få tisset. Sørg for at få det ordnet, inden du lyner soveposen. Vågner du alligevel op og skal tisse, så er der kun ét at gøre: Få det overstået med det samme. Ellers kan du godt regne med, at det bliver en lang nat. 

4. Tag et par løse uldstrømper på

Det kan være svært at få varmet kolde fødder op i soveposen, og beholder du dine stramme strømper på, hjælper de ikke nødvendigvis det store. Tag i stedet et par tørre, løstsiddende uldsokker på. De skulle klare ærterne.

5. Tag en hue på

Medmindre du har lynet dig helt ned i soveposen, kan du miste en del varme fra hovedet. Hav derfor en hue klar, du kan trække på, hvis det bliver nødvendigt. Den kan være med til at holde dig dejlig varm. Og så er det også ret hyggeligt med en nathue.

Listen fortsætter under billedet...

Morgenkaffen smager ekstra godt, når man er vågnet udenfor. Bemærk Tores hyggelige nathue (th.)
Morgenkaffen smager ekstra godt, når man er vågnet udenfor. Bemærk Tores hyggelige nathue (th.)
Foto: Tore Grønne

6. Vær klar til at justere i løbet af natten

Inden du lyner dig ned i soveposen, så hav noget langt uldundertøj, en fleece eller en sweater klar ved siden af dig, som du nemt kan nå og tage på, hvis du begynder at fryse. Hav også eventuelt en snack liggende, hvis du skulle blive sulten.

7. Brug det rette underlag

Meget kulde kommer fra jorden, og derfor skal du have et underlag, der kan isolere mod jordkulde og samtidig passer til sæsonen. Hvor godt et underlag isolerer, bliver målt i R-værdi; Jo højere et tal, jo mere isolerer underlaget. Et underlag, der skal kunne bruges til forår, sommer og efterår, skal gerne have en R-værdi på mellem 2 (for dem, der ikke fryser så let) og 4 (til frossenpindene).

 

Se Ekspeditionens sidste dag her: Verden ender på Stevns Klint (7:7)
Guiden fortsætter under videoen

Ekspeditionen når sit endemål helt derude, hvor man ikke kan komme længere mod øst i Lorryland. 

 

Tore Grønnes samling af råd til nye eventyrere:

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Livsstil

image3

Lokal bager blev rørt af dronningens appel: Nu bager han kage til 1.500 børn

Copenhagen Suborbitals

60 år siden første mand i rummet: Sådan vil københavnske amatører følge efter

20190829-200828-L-1920x1277we

DHL Stafetten vender tilbage og kan fejre 40-års jubilæum i København

UDS Zero Waste

Døgg smider sjældent noget i skraldespanden - sådan gør hun

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere