Hovedstadsområdet er fyldt med fine steder at overnatte i naturen, hvad enten du er på jagt efter et shelter, en lejrplads til teltet eller måske bare en plet græs i en baghave.
Der er overraskende mange af dem, hvis bare man kan finde dem - og så er de rørende billige.
Det vilde er, at lejrpladserne for det meste er ganske gratis, selvom de har udsigter og en stemning, du sjældent finder på selv de bedste, dyreste hoteller
- Det vilde er, at lejrpladserne for det meste er ganske gratis, selvom du ender steder med udsigter og en stemning, du sjældent finder på selv de bedste, dyreste hoteller. Det er altså noget ret særligt, og noget man ikke finder mange steder i verden, siger Tore Grønne, der er certificeret eventyrer og manden bag vores gode råd.
Ekspedition Lorryland
Verdenskendt eventyrer
Tore Grønne har cyklet omtrent 50.000 kilometer rundt i verden; bl.a. fra Kina til Danmark og skrevet flere bøger om det.
Denne sommer tager han på eventyr gennem Hovedstadsområdet fra Gilleleje til Stevns, sammen med sin gamle ven Bertel Henning, som ikke har cyklet siden han var knægt. Turen kalder vi "Ekspedition Lorryland". En tur, du selv kan tage, uanset form og erfaring.
Tores genveje til guldet
Her kommer Tores fire genveje til at finde de smukkeste overnatningssteder i vores landsdel.
- Det kan være svært at vurdere ud fra billederne på hjemmesiderne, hvilke der ligger flottest. Et godt sted at starte er at kigge efter lejrpladser, der ligger tæt ved vandet - de har ofte luft og god udsigt - og pladser der ligger langt fra bebyggelse, da de ofte byder på fred og ro, siger den erfarne eventyrer.
Et godt sted at starte er at kigge efter lejrpladser, der ligger tæt ved vandet og pladser, der ligger langt fra bebyggelse. Så er der fred og ro
1. Den altfavnende:
På udinaturen.dk kan du søge på forskellige former for overnatning i naturen på et Danmarkskort. Ingen andre steder ligger tilbudene så tæt som i Hovedstadsområdet. På sitet kan du også finde cykelruter, vandreruter, mtb-ruter og meget mere.
Der findes fire kategorier af overnatningssteder, du kan vælge mellem:
- Frie teltningsområder
Her kan du slå teltet op i naturen, hvor det passer dig på området
- Primitive overnatningspladser
De er udstyret med faciliteter som en bålplads, rindende vand og måske et simpelt toilet.
- Primitive overnatningspladser med shelter
Her sover du i et et shelter, som er et åbent træskur, der giver ly for regn og blæst. Nogle shelter kan bookes, mens andre fungerer efter først til mølle-princippet.
- Lejrpladser
De er tænkt til større grupper
Du kan sætte filtre til og for eksempel søge på udsigtspunkt. Så kommer en primitiv , men underskøn overnatningsplads som Nakkehoved ved Gilleleje op som mulighed.
Nakkehoved ved Gilleleje er den smukkeste teltplads, jeg nogen sinde har oplevet i Danmark
- Det er den smukkeste teltplads, jeg nogensinde har oplevet i Danmark, siger Tore Grønne.
Guiden fortsætter under billedet
2. Hav de skjulte shelters med i lommen
Download app’en Shelter til din telefon og få et dejligt, overskueligt overblik over de mange shelters i vores område. Et klik på et shelterikon lukker op for et luftfoto og en beskrivelse af pladsen, dens omgivelser og faciliteter.
Appen kan også guide dig hen til shelterpladsen. Det er fin detalje, da nogle af shelterne ligger for sig selv i naturen og kan være lidt svære at finde frem til. Der kan være brugerkommentarer og anmeldelser.
3. Sov i nogens baghave
Brugminbaghave er både et site og en app, der giver adgang til organiseret gæstfrihed. Over hele hovedstadsområdet stiller flinke mennesker deres baghaver til rådighed for cyklister, vandrere og andre godtfolk, der holder af at sove i naturen.
Man tager blot kontakt til ejeren af haven og hører, om det er okay, man kommer forbi. Man skal oprette sig som bruger for at kunne søge i de tilmeldte haver.
4. Inspiration til cykelruterne
I Friluftsguiden kan du får overblik over de mange officielle cykelruter i Lorryland. Valg "Regionale ruter" og klik på kortet, hvor du vil have dem frem. Også her kan man finde overnatningsmuligheder, også de mere bekvemme under tag og med forplejning.
Se Ekspeditionens anden dag her: Punktering og Paradis i Nakkehoved (2:7)
Guiden fortsætter under videoen
Tore Grønnes samling af råd til nye eventyrere: