Saltomortale på hesteryg - mød danmarksmestrene i voltigering

En baglæns saltomortale fra en galoperende hest er hverdagskost i sporten, som kun få kender til, og endnu færre ville turde give sig i kast med - voltigering.

Saltomortaler, håndstande og vilde spring er alle klassikere i sporten. Men den foregår hverken på skummadrasser eller trampoliner.

I stedet udføres de halsbrækkende manøvrer på ryggen af en galoperende hest.

quote Det kræver, man er dedikeret, og det kræver, at man virkelig gør noget for at træne.

Amanda Staalsøe, danmarksmester i voltigering.

I en ridehal et stykke udenfor Roskilde træner Amanda Staalsøe flere gange månedligt sammen med sine holdkammerater for at perfektionere deres teknik og samspil i disciplinen, der kræver styrke, smidighed, passion og mod - nemlig voltigering.

Kræver, at man er modig

Den akrobatiske passion kaldes voltigering indenfor ridesportens verden.

Her skal en eller flere atleter udføre en række forskellige, gymnastiklignende øvelser på en hest, der galoperer. Der kan både konkurreres individuelt, i par eller i større grupper. 

Gruppevoltigering kræver dog en helt bestemt sammensætning af atleter. Her udfører flere atleter komplicerede øvelser sammen på hesten. Og det stiller ikke kun krav til deres styrke og teknik, men også til deres fysiske størrelse.

- Vi er nødt til at have nogle små, der kan komme op og flyve, og nogle store, der kan løfte dem, og så nogle midt i mellem, der også kan lave en helt masse fedt, siger Amanda Staalsøe.

Voltigering bliver beskrevet som en blanding af gymnastik, ballet og ridesport. Påklædningen spiller også en stor rolle.
Voltigering bliver beskrevet som en blanding af gymnastik, ballet og ridesport. Påklædningen spiller også en stor rolle.
Foto: John Rahbek/TV 2 Lorry og Morten Kimer

Udover at have passion for sporten og den rigtige kropstørrelse, så indebærer voltigering på højt niveau også en hel del træning udenfor ridehallen. Og kroppen er ikke det eneste, der skal trænes, når man skal lave en håndstand på hesteryg.

- De skal både træne styrke, udholdenhed, kondition, og så skal de faktisk også træne at være modige. Det kræver, at man er modig, når man møder op til træning, ellers går det ud over resten af holdets træning, fortæller Maria Rasmussen, træner og longefører. 

For selvom mange af øvelserne først bliver øvet på en træhest, så er det ikke unormalt at falde af hesten, når man træner.

- Nu har vi heldigvis et blødt underlag, så det er sjældent, man slår sig, og så laver vi ikke noget hovedløst. Der er nogle tanker bag, og så har vi øvet os på træhesten mange gange, siger Amanda Staalsøe.

Hvad er voltigering?

Voltigering er en ridesport, hvor atleterne udfører akrobatiske spring og øvelser på heste, der galoperer rundt i en stor cirkel.


Man kan konkurrere individuelt, i par (som også kaldes pas-de-deux), eller i hold.


Hesten bevæger sig i en cirkel på minimum 15 meter og styres af en longefører, der holder hesten i et reb.



I voltigeringskonkurrencer skal atleterne ofte udføre en række obligatoriske øvelser, men også øvelser eller serier, som de selv har udviklet. 


Atleternes optræden bliver bedømt på en pointskala fra 1-10. Bedømmelsen tager udgangspunkt i teknik, fremførsel, sværhed, balance, sikkerhed. Også hesten bliver bedømt, og dens optræden udgør 25% af de totale point.



Man mener, at mennesker har udført former for voltigering i over 2.000 år. Nogle mener, at voltigering kan spores tilbage til de romerske lege, hvor underholdere udførte tricks på hesteryg for publikummet, mens andre mener, at det kan spores længere tilbage til antikkens Kreta, hvor også sporten tyrehopning var udbredt. 



I 1400- og 1500-tallet blev sporten udbredt i Europa som en form for træning for kavaleriofficerer, og sporten blev kendt under det franske navn "La Voltige". 



Den moderne voltigeringssport vandt frem i Tyskland i efterkrigsårene, som en måde hvorpå børn kunne blive introduceret til ridesportens verden. 

Et af de vigtigste medlemmer på holdet udfører hverken spring eller akrobatik, men bedømmes alligevel til konkurrencerne. Hesten, som øvelserne udføres på, skal nemlig også have den rigtige indstilling og træning.

- Det er et godt roligt sind og en stor solid krop og en masse træning, han bliver redet regelmæssigt, og hans foder er målt og tilrettelagt, så han får den rigtige energi og de rigtige muskler til at kunne bære os, siger Amanda Staalsøe

Kommer fra hele landet for at træne 

Atleterne på Amanda Staalsøes hold mødes hver anden weekend hos den på holdet, der bor tættest på ridehallen, for at træne sammen.

Og flere af holdmedlemmerne rejser langt for at komme til træning. Amanda Staalsøes hold er nemlig sammensat af atleter fra fem forskellige rideklubber fra både Jylland og Sjælland. 

Voltigering er en relativt lille og ukendt disciplin indenfor hestesport, og det betyder, at det kan være svært at finde de rigtige atleter til holdet.

- Det er rigtigt svært. Det er ikke bare naboen, som man går ind og spørger: ”hey, skal du være med på vores hold?”. Det kræver, man er dedikeret, og det kræver, at man virkelig gør noget for at træne. Man skal samle folk, der har den samme passion og de samme drømme og virkelig vil kæmpe for at komme i mål med det her, siger Amanda Staalsøe.

Der kan være stor aldersforskel på et voltigeringholds atleter. En af de yngste på Amanda Staalsøes hold er blot 12 år.
Der kan være stor aldersforskel på et voltigeringholds atleter. En af de yngste på Amanda Staalsøes hold er blot 12 år.
Foto: John Rahbek/TV 2 Lorry og Morten Kimer

Det kræver ikke kun talent eller passion at blive en af de bedste til gruppevoltigering. Man skal også være klar på at give afkald på ferier og fritid.

De mange komplicerede rutiner kan nemlig ofte ikke udføres, hvis et af holdmedlemmerne mangler.

- Der er mega meget planlægning i det, og mangler vi bare en, er det et helt program, der ikke kan køres. Også selvom det gør, at man ikke kan komme på sommerferie, må man sige det fra, for at få vores drøm til at gå i opfyldelse, siger Helena Sjøgren, danmarksmester i voltigering.

De ukendte danmarksmestre

Hvem er de ukendte danmarksmestre? De er dedikerede, passionerede og målrettede, selvom de nok hverken bliver rige eller berømte af det, de gør. De er danmarksmestre i nicher, som rampelyset kun sjældent rammer. 


I denne serie kan du møde de ukendte danmarksmestre, hvor du blandt andet kan læse om danmarksmesteren i westernridning eller om danmarksmesteren, der lever og ånder for speedskating.

Den store indsats, det kræver at være medlem af et voltigehold på højt niveau, betyder dog ikke kun mange timers træning og manglende ferie. Sportens lille størrelse og weekenderne sammen gør nemlig også, at holdmedlemmerne knytter stærke bånd til hinanden.

- Hele den her voltigeringsverden, fordi det netop er en lidt mindre sport, så er det jo næsten en anden familie, man har. Vi er sammen hele tiden, siger Helena Nagel-Harvig, danmarksmester i voltigering. 

VM  I voltigering i Danmark

Passionen og talentet på Amanda Staalsøes hold er ikke gået ubemærket hen.

Fem gange har de kunnet kalde sig danmarksmestre i voltigering og har både et nordisk mesterskab og en femte plads ved EM i voltigering bag sig. Og selvom sporten endnu er lille i Danmark, så skorter det ikke på modstandere på den internationale scene.

- Internationalt er der afsindigt mange rigtigt dygtige hold, og det er sjovt at blive udfordret udover det sædvanlige, siger Amanda Staalsøe.

Det hold, som Amanda Staalsøe er en del af, kan kalde sig femdobbelte danmarksmestre.
Det hold, som Amanda Staalsøe er en del af, kan kalde sig femdobbelte danmarksmestre.
Foto: John Rahbek/TV 2 Lorry og Morten Kimer

Og snart slår de internationale modstandere et smut forbi Danmark. I 2022 valfarter sportstalenter nemlig til Herning for at deltage i VM i ridesport. 

Men selvom internationale konkurrencer er vigtige, så betyder det også meget at udbrede kendskabet til den lidet kendte sport.

- Det er jo en mega lille sport, og når man er i eliten, så håber man også, at man kan være med til at give det videre og få endnu flere til at starte og få det til at være endnu større - og få endnu flere til at vide, hvad det handler om, siger Helena Sjøgren.

Om Amanda Staalsøe og hendes holdkammerater kan ride sig til en guldmedalje på hjemmebane til VM i ridesport i 2022, må fremtiden vise, men én ting er sikker - de kommer ikke til at klappe hesten lige foreløbigt.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik