15-årig danmarksmester lever og ånder for speedskating

Magnus Normann Jeppesen er danmarksmester i speedskating og bruger næsten al sin tid på passionen. Nu drømmer han om at blive en af verdens bedste.

De bedste i verden kører hastigheder op til 60 kilometer i timen, men har ingen motor til at drive dem frem. I stedet bruger de speciallavede rulleskøjter, teknik og råstyrke.

15-årige Magnus Normann Jeppesen er en af Danmarks lysende håb indenfor sporten, hvor fart og teknik er alfa og omega - speedskating.

quote Farten er noget, der virkelig tiltaler mig ved den her sport.

Magnus Normann Jeppesen, danmarksmester i speedskating.

Selvom Magnus Normann Jeppesen kun er 15 år, så har speedskating allerede udgjort en stor del af hans liv. Sporten, hvor atleter dyster med hinanden i forskellige discipliner på speciallavede rulleskøjter, blev nemlig hurtigt til en passion for den unge atlet.

Første gang han satte fødderne i rulleskøjterne var han kun otte år gammel. I dag er han godt kørende og sigter efter at blive en af verdens bedste.

40 kilometer på en aften

På den asfalterede løbebane i Vallensbæk suser Magnus Normann Jeppesen forbi sammen med en snes andre atleter iklædt stramtsiddende spandexdragter. 

Speedskating handler, som navnet antyder, om fart. Men den 400 meter lange bane skal rundes 100 gange til aftenens træning. Og de lange distancer kræver også meget udholdenhed.

- Det med farten, er noget af det, der tiltaler mig allermest ved den her sport. Men også det med, hvor meget det kræver, hvor meget man kan presse sig selv. Det er noget, jeg synes er rigtigt spændende, siger Magnus Normann Jeppesen.

Hvad er speedskating?

Speedskating eller inline speedskating er en sportsgren, hvor atleter dyster om at skøjte hurtigst på speciallavede rulleskøjter.

I modsætning til traditionelle rulleskøjter sidder inline rulleskøjter meget tæt på foden og har næsten ingen polstring. De er ofte lavet af en kombination af læder, karbonfiber eller fiberglass. 


Speedskating afholdes både på indendørs og udendørs baner. Banens form afhænger af den individuelle disciplin, men er ofte formet som en cirkel, med en omkreds på mellem 100 og 400 meter.


I sporten dyster atleterne enten mod hinanden enkeltvis eller i hold alt afhængigt af den pågældende disciplin. Sporten rummer en lang række discipliner: Time trial, Sprint, Linjeløb, Pointløb, Udskillelsesløb, Point-udskillelsesløb, Stafet, Kriterium og Langdistanceløb.

I nogle discipliner dyster atleter individuelt på tid, f.eks. i hvem der kan løbe en afstand hurtigst. Atleterne kan også dyste sammen som et hold i f.eks. marathonløb. Her kaldes holdene for packs. Ved at skøjte tæt på hinanden udnytter de vindlæet, som den forreste atlet udgør, og forsøger at udkonkurrere andre hold.


Inline speedskating er beslægtet med skøjteløb på is. Sportsgrenene minder nok om hinanden, både teknisk og taktisk, til, at flere atleter deltager i begge sportsgrene eller skifter fra den ene til den anden.


Høje hastigheder kan opnås til konkurrencer i speedskating, og det er ikke unormalt, at atleter opnår hastigheder på op til 60 km/t.


Den hurtigste fart opnået på inline speedskates blev opnået af italieneren Sandro Bovo, der nåede hastigheden 124 km/t ned af en bakke i Brasilien.


Inline speedskating har en historie, der rækker langt tilbage. Den første dokumenterede inline rulleskøjte kan dateres til 1760, og blev lavet af den belgiske opfinder John Joseph Merlin. Der er dog tegn på, at mennesker har eksperimenteret med skøjter helt tilbage til 3000 år før vores tidsregning. 

Selvom aerodynamisk tøj og speciallavede skøjter er en hjælp til at komme op i fart, så kræver sporten også meget træning og fokus på teknik.

- Der skal en hel del træning til, det er en meget teknisk sport, hvor vi bruger en masse tekniske elementer. Man skal bruge en hel del tid i skøjterne, fortæller Magnus Normann Jeppesen.

Og Magnus Norman Jeppesen må siges at have brugt meget tid i skøjterne. Han startede allerede med at dyrke speedskating, da han var otte år gammel, og talentet blev hurtigt anerkendt af andre. Som 13-årig blev det unge speedskatertalent nemlig hvervet til landsholdets bruttotrup – den pulje af atleter, som det endelige landshold sammensættes ud fra.

- Magnus er et kæmpestort talent indenfor sporten her, hvor han er en af de bedste i Europa i hans aldersgruppe, fortæller assisterende landstræner for inline speed skating, Rasmus Mødekjær.

Verden rundt på rulleskøjter

Selvom Magnus Norman Jeppesen kun er 15 år, så medfører hans talent for speedskating allerede en hel del rejser til udlandet. For udover at medajlesamlingen derhjemme rummer næsten alle DM-medajler indenfor sportens discipliner, så hænger der også medaljer fra internationale konkurrencer på værelset på Frederiksberg.

quote Jeg føler, at jeg går glip af noget.

Magnus Normann Jeppesen, danmarksmester i speedskating.

De mange rejser, træningslejre i udlandet og udstyr kunne dog ikke lade sig gøre uden hans forældres støtte.

- De er involverede i næsten det hele. De støtter mig. De er med til løb, de kører mig til træning, de hjælper mig og betaler ture og rejser. Jeg kunne næsten ikke være heldigere med forældre, siger stortalentet.

Den 15-årige danmarksmester kan dog ikke bruge al sin tid på asfalten. Også skolebænken kalder en gang imellem. Magnus Normann Jeppesen går i ottende klasse på Valhøj skoles idrætslinje, som betyder, at han kan tilpasse sin skolegang til både træning og konkurrencer.

De ukendte danmarksmestre

Hvem er de ukendte danmarksmestre? De er dedikerede, passionerede og målrettede, selvom de nok hverken bliver rige eller berømte af det, de gør. De er danmarksmestre i nicher, som rampelyset kun sjældent rammer. 


I denne serie kan du møde de ukendte danmarksmestre, hvor du blandt andet kan læse om danmarksmesteren i sjipning, der helst undgår rampelyset eller om danmarksmesteren i idrætsgymnastik, der er for ung til OL. 

Men det store fokus på sporten betyder også, at Magnus Normann Jeppesen ikke kan siges at føre et helt normalt ungdomsliv.

- Jeg føler, at jeg går glip af noget. Men jeg får også rigtigt meget, som andre ikke får. Jeg har utroligt gode venner indenfor den her sport, utroligt gode trænere og et utroligt godt fællesskab. Det giver også en hel del, at jeg får lov til at rejse så meget, som jeg gør, siger Magnus Normann Jeppesen. 

Drømmen er VM

Inline speedskating er endnu ikke en disciplin i de olympiske lege. Noget der betyder, at flere af Magnus Normann Jeppesens landsholdkammerater har skiftet til speedskating på is, der er med i OL. Det unge stortalent fra Frederiksberg regner dog ikke med at skifte asfalten ud med is i den nærmeste fremtid.

quote Hvis han fortsætter og bliver ved med at kæmpe og træne, så er det ham selv, der bestemmer, hvor god han bliver.

Rasmus Mødekjær, assisterende landstræner, inline speed skating.

I stedet er drømmen for Magnus Normann Jeppesen at konkurrere med verdens bedste, når han træder ind i seniorrækkerne. For selvom sporten ikke er med i OL, så er der både Europa- og Verdensmesterskaber at vinde.

- Jeg drømmer helt klart om EM og VM, og køre nogle topplaceringer. Det kunne være fedt med en medajle lavet af guld. Det er noget jeg drømmer rigtig meget om, fortæller den unge speedskater.

Ifølge Rasmus Mødekjær, der er assisterende landstræner for inline speed skating, så har den unge speedskater alle muligheder for at blive en af de bedste i feltet.

- Hvis han fortsætter og bliver ved med at kæmpe og træne, så er det ham selv, der bestemmer, hvor god han bliver. Jeg tror helt sikkert, at hvis han bliver ved, så vil han være med helt fremme i Europa, også som senior, siger Rasmus Mødekjær.

Om den unge atlet kommer til at køre sig til internationale guldmedaljer, kan kun fremtiden vise, men Magnus Normann Jeppesen er indstillet på at arbejde for sin drøm.

- Hvis det skal blive til noget godt, så skal man også arbejde hårdt, siger den unge danmarksmester. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik