Regeringen laver indgreb mod lattergas – hovedstaden er storforbruger

Et borgerforslag har fået regeringen til at sætte ind mod unges misbrug af lattergas.

Unges store forbrug af lattergas som rusmiddel har fået lokale borgere i Brøndby Strand til at forsøge at sætte en stopper for misbruget. Det har givet genlyd på Christiansborg.

I kælderen under Albjergparken i Brøndby Strand har næstformanden i boligforeningen PAB Afdeling 8, Kai Dinesen, fyldt en spand med brugte lattergaspatroner. Det er dagens fangst efter weekenden.

I september fik han nok af at se på de mange patroner, der efter weekenderne flød rundt i hans kvarter.

Sammen med ni almene boligafdelinger og fem boligorganisationer skrev Kai Dinesen til forskellige ministre om problemstillingen. Og mandag kom der en reaktion på forslaget.

- Jeg synes, det er fantastisk. For tre måneder siden, skrev vi til ministeren om nogle forslag netop angående lattergas, og nu er det jul, og vi har fået vores ønsker opfyldt, fortæller Kai Dinese til TV 2 Lorry.

Tre forslag

Erhvervsminister Simon Kollerup og sundhedsminister Magnus Heunicke fra Socialdemokratiet meldte nemlig ud på et pressemøde mandag, at de ønsker at mindske unges misbrug af lattergas.

- Vi har for mange unge mennesker, vi ikke passer godt nok på i dag. Fristelsen og den nemme adgang til lattergas den er simpelthen for stor, siger Simon Kollerup.

På dagens pressemøde forslog regeringen tre ting:

  • At indføre en aldersgrænse for salg af lattergaspatroner til unge under 18 år.
  • At indføre mængdebegrænsning så der kun må sælges to lattergaspatroner på otte gram ad gangen.
  • At man mere end fordobler bødeniveauet for overtrædelse af reglerne.

Unge i hovedstaden har mest erfaring med lattergas

På dagens pressemøde blev der også præsenteret en ny undersøgelse.

Den viser, at unge i Region Hovedstaden indtager markant mere lattergas end unge i andre regioner.

- Vi kan se, at det står slemmest til i Region Hovedstaden. Op til 25 procent af unge mænd har erfaring med misbrug af lattergas. Det er langt værre end i for eksempel Nordjylland. Det er fire gange så slemt her. Det er åbenbart en farlig del af ungdomskulturen i hovedstaden. Derfor skal vi sætte ind. Der skal selvfølgelig lovgives, og det håber vi, at vi får et flertal for, fortæller Magnus Heunicke.

Lovforslaget skal nu til forhandling, og planen er at disse begynder inden jul.

- Jeg kan da sige så meget, at Brøndby Strand har foreslået nogle rigtige gode ideer om en aldersbegrænsning og om en mængdebegrænsning, og jeg må bare konstatere, uden at det skal være Brøndby Strands fortjeneste det hele, at det faktisk er de elementer, der er med i regeringens udspil i dag, lyder det fra erhvervsministeren.

Og i Brøndby Strand glæder de sig til at følge med i forhandlingerne.

- Jeg føler mig da helt overbevist om, at enhver sund fornuft vil gøre, at det bliver stemt hurtigt igennem. Jeg er meget positivt stemt og glad ved, at der virkelig sker handling, afslutter Kai Dinesen.