Vred kunsthalsdirektør: Styrelse forbyder kunst på vores facade

Kunsthal Charlottenborg har fået afslag på at sætte parabolantenner op på facaden som et midlertidigt kunstprojekt

-Der er franske biler på den franske ambassade, udsalgsbannere på Magasin, juledekorationer på Hotel d'Angleterre og neonskilte på alle bygningerne i Nyhavn.

Sådan indleder direktøren for Kunsthal Charlottenborg i København, Michael Thouber, et vredt opslag på sin Facebook-side. Anledningen er, at kunsthallen har fået nej til at udsmykke sin facade med parabolantenner. Det skulle ellers have været sket i forbindelse med afgangsudstillingen for nyuddannede kunstnere fra Kunstakademiets Biledkunstskoler, hvor den afgående elev Banaan Al-Nasser  har forberedt en facadeudsmykning, der indebærer at et stort antal små paraboler monteres på Charlottenborgs facde.

Men Slots- og Kulturstyelsen siger nej. Berlingske er i besiddelse af styrelsens afslag, og her skriver man:

-Facadens arkitektoniske udtryk er en afgørende del af en bygnings bærende fredningsværdier. Det er styrelsens generelle praksis, at facaderne friholdes for montage af diverse sekundære elementer som fx paraboler, så facadens værdier fremstår mest tydeligt.

Men Michael Thouber undrer sig. Dels fordi Charlottenborg før har udsmykket sin facade - og altså også - som han skriver i sit Facebook-opslag - fordi andre gør det rask væk.

Den franske ambassade brugte sin facade til at hylde Prins henrik
Den franske ambassade brugte sin facade til at hylde Prins henrik
Foto: Liselotte Sabroe - Ritzau Scanpix

Charlottenborg har tidligere været pakket ind i kasserede kaffesække - og i redningsveste fra flygtninge. Og derfor forstår Michael Thouber ikke den nye afvisning.

 

Mindre voldsomt

-Umiddelbart er Banaan Al-Nassers værk nemlig langt mindre voldsomt end de to værker vi tidligere har fået tilladelse til at hænge op på facaden; værkerne af Ibrahim Mahama i 2016 og Ai Weiwei i 2017. Det afviste kunstværk er midlertidigt og skulle blot hænge på facaden i 5 uger. Vi har haft fagfolk til at rådgive os i, hvordan vi kunne hænge værket op uden at det ville efterlade varige skader på bygningen, da det udelukkende fæstnes i fugerne mellem murstenene som kan erstattes uden det kan ses. Og vi har med vores to tidligere projekter vist, at vi kan opsætte værker på facaden uden at skade bygningen, skriver han på sin Facebook-side.

Men hans indvendinger møder ikke sympati i Slots- og Kulturstyrelsen.

-I vores øjne er de fredede bygninger værker i sig selv. Bygninger på det niveau har en integritet, der ikke må anfængtes. Af samme grund må vi sige, at parabolerne, uanset hvor spændende projekter er, ikke passer sammen med bygningen,« siger Merete Lind Mikkelsen. Hun understreger, at hun gerne tager en dialog med Kunsthallens ledelse, så de ved, hvad de kan regne med at få tilladelse til, siger enhedschef i styrelsen Merete Lind Mikkelsen til Berlingske.

 

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik