Valgkamp i fjendeland: Enhedslisten-politiker vænner sig til afvisning i Nordsjælland

Her kan du møde en folketingskandidat, som forgæves forsøger at udbrede sit budskab til mennesker, som absolut ikke deler deres holdninger.

Mai Villadsen er ikke bange af sig. Hun tager en for holdet i de næste fire uger.

For i valgkampen er hun en af dem, der skal være med til at indfange stemmer til Enhedslisten. Men hun har ikke fået en af de kredse, hvor der er mange, der stemmer rødt.

Hun har såmænd været den heldige vinder af en af Hovedstadsområdets sværere kredse, når det kommer til at finde de mennesker, der sætter krydset ved Enhedslisten.

quote Jeg skal være god til at tackle, når folk nærmest ignorerer mig.

Mai Villadsen, kandidat for Enhedslisten i Nordsjælland

Hun har nemlig fået hele den Nordsjællandske kreds, hvor kun 1,2 procent stemte Ø ved sidste valg. På landsplan satte 7,8 procent kryds ved Ø.

Lige nu deler hun Enhedslisten-flyers og badges ud i Espergærde. Det er lige midt i en af de zoner, hvor folk i høj grad stemmer borgerligt. 

Men der er også områder i Nordsjælland, hvor hun bliver modtaget mere positivt, når hun kommer fra Enhedslisten. Blandt andet Helsingør, Hillerød,  Halsnæs, Gribskov og Frederikssund.  

Mai Villadsen har også været et smut forbi Rungsted Gymnasium. For få delt materiale fra Enhedslisten ud. Det gik ikke så godt. Interessen for Enhedslisten var ikke kæmpe stor.

- Jeg skal være god til at tackle, når folk nærmest ignorerer mig. Mange af gymnasie-eleverne ser lige gennem mig, når jeg stikker hånden frem med en flyer eller et badge, siger Mai Villadsen.

Ø har det hårdt i Nordsjælland, mens DF er pressede på Nørrebro. TV 2 Lorry er taget med kandidaterne til deres "fjendeland".

Det er vigtigt at være til stede

Mai Villadsen har en lillesøster og er vokset op i et hjem med en mor og en far, der er skolelærere. Det var i en lille by i Vestjylland - den hedder Kibæk.

- Jeg fik øjnene op for politik, da jeg ikke var ret gammel. Først var jeg elevrådsformand i folkeskolen. Senere blev jeg formand for Danske Gymnasieelever.

Hun har læst pædagogik og retorik, og  på et tidspunkt blev hun ansat hos Enhedslisten som rådgiver for partiet i spørgsmål om unge og uddannelse.

- Da Enhedslistens spidskandidat i Nordsjælland, Maria Gjerding, blev formand for Danmarks Naturfredningsforening, ville partiet have en sej kvinde, der havde fokus på miljøet. Og så pegede pilen pludselig på mig, siger Mai Villadsen.

Så selvom hun lige nu tager en af de sværere kampe i Nordsjælland og forsøger at indfange stemmer til Enhedslisten, så synes hun, det er vigtigt at være til stede. 

- Jeg mener, at det er rigtig vigtigt, at Enhedslisten er opstillet alle steder. Også der hvor vi ikke er populære, siger Mai Villadsen.

Kun to procent af eleverne i Rungsted

Da Mai Villadsen var til debat på Rungsted Gymnasium, var der en hurtig afstemning, før debatten gik i gang. Her fik Enhedslisten fik to procent af stemmerne. Men Mia Villadsen mener,  at det også giver mening, selvom stemmerne er få.

- Det er vigtigt for mig at komme ud og debattere med folk - prøve at flytte dem lidt og aflive fordomme om partiet. Så jeg mener, at det er vigtigt, at jeg og Enhedslisten er til stede derude. Også de steder hvor folk stort set ikke stemmer på os, siger Mai Villadsen.  

Og så er der strategien. Når Mai Villadsen står på gader og pladser i Nordsjælland - og må indkassere den ene afvisning efter den anden. 

- Det er fint, at folk siger " Jeg stemmer ikke på jer ".  Men jeg synes ikke, det er rart, når de kigger på os, som om vi var en tilfældig sælger på gaden. Men jeg ved jo, at det kommer til at ske. Så jeg er forberedt. Men jeg håber hver gang på, at der er nogen som stopper op, som jeg kan få en god snak med om mit parti og om mine holdninger til, hvor vi skal hen med det her land,  siger Mai Villadsen.

DF er ærlige

Nu er Enhedslisten og Dansk Folkeparti ikke ligefrem de nye slyngveninder i dansk politik. Men hvad kan Mia Villadsen fra Enhedslisten sige - hvis hun skal sige noget pænt om Dansk Folkeparti ?

- Jeg synes, at de i Dansk Folkeparti har været gode til at tale om og sætte fokus på, at vi skal have bedre velfærd til de ældre og de syge. Jeg er bare ked af, at de og deres parti bakker statsminister Lars Løkke Rasmussen op. 

Mia Villadsen har også et par pointer, når det handler om hendes modkandidat i Nordsjælland - Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt.

- Jeg kan godt lide, at han i en debat ikke lover guld og grønne skove. Og at han er ærlig, selvom jeg ellers er uenig med ham i stort set alt, siger Mai Villadsen fra Enhedslisten. .

Mai Villadsen har modet til at tage kampen - også når den står på hård vind til kuling. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik